• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Da li su bakterije koje se mogu naći u mlevenom junećem mesu opasne za ljudski organizam?

Da li su bakterije koje se mogu naći u mlevenom junećem mesu opasne za ljudski organizam?

CityMagazine
18.10.2022. 2 min IshranaZdravlje

Bakterije su svuda u oko nas. Možemo ih naći u gotovo svim namirnicama koje konzumiramo. Bakterije koje se nalaze u hrani životinjskog porekla, kao što su salmonela, Ešerihija koli i zlatni stafilokok, uzrokuju razne bolesti, a one se ne mogu videti golim okom, niti namirisati.

Ako su patogeni prisutni u prostoriji u kojoj se melje meso, tada je veća površina mesa izloženo štetnim bakterijama. Takođe, mlevenje omogućava mešanje bakterija prisutnih na površini mesa sa njegovim delovima koji nisu bili u kontaktu s njima.

Postoje i bakterije koje uzrokuju kvarenje mlevenog mesa. One uglavnom nisu štetne kao gore pomenute, ali one pogoršavaju ukus hrane i smanjuju njen kvalitet.

Mogu li se bakterije širiti s jedne površine na drugu?

Mogu. To se zove unakrsna kontaminacija. Bakterije u sokovima od sirovog mesa mogu kontaminirati hranu koja se kuva ili sirovu hranu koja se neće kuvati. Bakterije takođe mogu s mesa preći na kuhinjsku opremu, ruke, pa čak i u vazduh.

Zašto mlevena junetina oslobađa puno “soka” tokom kuvanja?

U izradi mlevene junetine neke mesare i supermarketi melju meso dok je još smrznuto. Kristali leda u smrznutom mesu razgrađuju njegove ćelijske zidove, dopuštajući oslobađanje mesnih sokova tokom kuvanja.

Kako sigurno postupati s mlevenom junetinom?

Kada se meso melje, više mesa je izloženo štetnim bakterijama. Bakterije se brzo razmnožavaju na temperaturama između 4,4 i 60 stepeni celizijusa, zbog čega je poželjno da što pre nakon kupovine stavite mlevenu junetinu u frižider ili zamrzivač, u slučaju da ne planirate da je pripremate tog dana. To će sačuvati njenu svežinu i usporiti razmnožavanje bakterija.

Izvor: N1 Hrvatska
Naslovna fotografija: Mironov Vladimir / Shutterstock

Oznake:

bakterijemleveno meso

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

United Media pokreće tri nova televizijska kanala
Prethodni

United Media pokreće tri nova televizijska kanala

Ovaj grad u Italiji proglašen je gastronomskom prestonicom sveta
Sledeći

Ovaj grad u Italiji proglašen je gastronomskom prestonicom sveta

Sledeći
Ovaj grad u Italiji proglašen je gastronomskom prestonicom sveta
18.10.2022.

Ovaj grad u Italiji proglašen je gastronomskom prestonicom sveta

Prethodni
18.10.2022.

United Media pokreće tri nova televizijska kanala

United Media pokreće tri nova televizijska kanala

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    film ajkula
    50 godina filma koji je zauvek promenio industriju, ali i letovanja ljudima: Horor koji su svi gledali, voleli i plašili ga se
    CityMagazine
    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac", rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac”, rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    CityMagazine
    igor božanić
    DA SE P(L)OČASTIMO – Igor Božanić na novom albumu peva mračne sevdalinke na jarkom suncu
    Miloš Dašić
    United Media i Nova Broadcasting Group prvi put u Bugarskoj organizovali polufinalnu rundu žiriranja za Međunarodne Emmy® nagradeTi
    United Media i Nova Broadcasting Group prvi put u Bugarskoj organizovali polufinalnu rundu žiriranja za Međunarodne Emmy® nagradeTi
    CityMagazine
    Biljke, pčele i Ida Prester & Lollobrigida: Nedelja za pamćenje na Supernatural festivalu u Silosima
    Biljke, pčele i Ida Prester & Lollobrigida: Nedelja za pamćenje na Supernatural festivalu u Silosima
    Aleksandra Držaić

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖