• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Da li su bakterije koje se mogu naći u mlevenom junećem mesu opasne za ljudski organizam?

CityMagazine
18.10.2022. 2 Mins Read IshranaZdravlje

Bakterije su svuda u oko nas. Možemo ih naći u gotovo svim namirnicama koje konzumiramo. Bakterije koje se nalaze u hrani životinjskog porekla, kao što su salmonela, Ešerihija koli i zlatni stafilokok, uzrokuju razne bolesti, a one se ne mogu videti golim okom, niti namirisati.

Ako su patogeni prisutni u prostoriji u kojoj se melje meso, tada je veća površina mesa izloženo štetnim bakterijama. Takođe, mlevenje omogućava mešanje bakterija prisutnih na površini mesa sa njegovim delovima koji nisu bili u kontaktu s njima.

Postoje i bakterije koje uzrokuju kvarenje mlevenog mesa. One uglavnom nisu štetne kao gore pomenute, ali one pogoršavaju ukus hrane i smanjuju njen kvalitet.

Povezani članci

Šta je zdravije, belo ili tamno pileće meso

Kako stanovnici Srbije mogu da smanje svoj karbonski otisak?

Mogu li se bakterije širiti s jedne površine na drugu?

Mogu. To se zove unakrsna kontaminacija. Bakterije u sokovima od sirovog mesa mogu kontaminirati hranu koja se kuva ili sirovu hranu koja se neće kuvati. Bakterije takođe mogu s mesa preći na kuhinjsku opremu, ruke, pa čak i u vazduh.

Zašto mlevena junetina oslobađa puno “soka” tokom kuvanja?

U izradi mlevene junetine neke mesare i supermarketi melju meso dok je još smrznuto. Kristali leda u smrznutom mesu razgrađuju njegove ćelijske zidove, dopuštajući oslobađanje mesnih sokova tokom kuvanja.

Kako sigurno postupati s mlevenom junetinom?

Kada se meso melje, više mesa je izloženo štetnim bakterijama. Bakterije se brzo razmnožavaju na temperaturama između 4,4 i 60 stepeni celizijusa, zbog čega je poželjno da što pre nakon kupovine stavite mlevenu junetinu u frižider ili zamrzivač, u slučaju da ne planirate da je pripremate tog dana. To će sačuvati njenu svežinu i usporiti razmnožavanje bakterija.

Izvor: N1 Hrvatska
Naslovna fotografija: Mironov Vladimir / Shutterstock

Tags:

bakterijemleveno meso

Povezani članci

5 zdravih navika za gubljenje kilograma ove jeseni

Kako popraviti Beograd?

Share Article

Follow Me Written By

CityMagazine

Ostali članci

Previous

United Media pokreće tri nova televizijska kanala

Next

Ovaj grad u Italiji proglašen je gastronomskom prestonicom sveta

Next
18.10.2022.

Ovaj grad u Italiji proglašen je gastronomskom prestonicom sveta

Previews
18.10.2022.

United Media pokreće tri nova televizijska kanala

Najnovije

Najveću britansku zvezdu jedni slave, drugi pljuju, a mi na Balkanu ga poredimo sa ovdašnjom velikom turbo folk zvezdom
CityMagazine
Nikola Kojo potkačio RTS: „Ne bih da uđem u sferu politike…“
CityMagazine
Ova pesma je zamalo završila kao naš predstavnik na Evroviziji, a masna je krađa velikog hevi metal hita
CityMagazine
Meni dan miriše na Pako Raban: da li se sećate domaće pesme koja odaje poštovanje preminulom dizajneru
CityMagazine
Pesma našeg kandidata za odlazak na Evroviziju već postala hit u Hrvatskoj
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Stand-up
  • Predstave
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖