• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Da li znate šta je pasivno kuvanje koje štedi energiju?

Milica Arsić
05.11.2022. 2 Mins Read IshranaZdravlje

Da li ste čuli za princip „pasivnog kuvanja”? To je osnovna metoda kuvanja, koja smanjuje energiju kao i emisije CO2. Zaista, kako su troškovi hrane i goriva porasli poslednjih meseci, isto možemo reći i za energetski sektor koji sve više opterećuje novčanike Evropljana. U domaćinstvu kuvanje čini veliki udeo u potrošnji energije. Kako bi smanjili te izdatke, jedni se upuštaju u pripremu jela bez kuvanja, a drugi se prepuštaju šaržnom kuvanju – anglosaksonskoj metodi, koja se sastoji od pripreme svih obroka za narednu sedmicu unapred, pre nego što se sve zamrzne. No, vratimo se današnjoj temi…

Šta je pasivno kuvanje?

Suprotno onome što na šta bi naziv mogao da upućuje, pasivno kuvanje je tehnika koja se pojavila krajem 19. veka. Koristi se za kuvanje hrane u kipućoj vodi, koja stoji na ringli tačno 2 minuta, pre isključivanja vatre. Nakon toga jelo se ostavi da se kuva poklopljeno oko 10 minuta. Po preporuci Italijana Đorđa Parisija (Nobelova nagrada za fiziku 2021), pasivno kuvanje na ovaj način omogućuje dobijanje savršeno kuvane testenine ili povrća, uz manji utrošak energije. Zahvaljujući poklopcu, toplota će ostati koncentrisana unutar posude. Međutim, vreme kuvanja biće sporije od uobičajenog.

Povezani članci

Ovi uređaji troše najviše struje čak i kada ne rade

Kako stanovnici Srbije mogu da smanje svoj karbonski otisak?

Poznati italijanski brend testenina i umaka Barilla u oktobru je čak objavio „vodič kroz vreme pasivnog kuvanja”, prema različitim oblicima testenine. Na primer, za paket špageta koji pokazuje 9 minuta kuvanja, moraćete kuvate vodu 2 minuta, a zatim pustite da se testenina kuva 8 minuta, uvek pokrivena. Očigledno, pasivno kuvanje ima svoje granice, a metoda se ne može koristiti za proizvode koji nisu jestivi sirovi (za razliku od povrća ili testenine).

Izvor: Elle France

Naslovna fotografija: Brooke Lark / Unsplash

Tags:

kuvanjepovrćetesteninaušteda struje

Povezani članci

7 stvari koje bi trebalo da znate o sebi

Znate li šta je „dark turizam“: Izaziva negativna osećanja, a sve je popularniji

Share Article

Follow Me Written By

Milica Arsić

Ostali članci

Previous

Nemačka planira da legalizuje travu

Next

Snežana nam je pokazala kako izgleda Dan mrtvih u Meksiku: „Mene je običaj zaista dotakao, jer pokazuje koliko živi brinu o svojim precimaˮ

Next
05.11.2022.

Snežana nam je pokazala kako izgleda Dan mrtvih u Meksiku: „Mene je običaj zaista dotakao, jer pokazuje koliko živi brinu o svojim precimaˮ

Previews
04.11.2022.

Nemačka planira da legalizuje travu

Najnovije

Nakon samo dve prikazane epizode serije „The Last of Us”, fanovi imaju veliki razlog za slavlje
Milica Arsić
Ovo smo dugo čekali: Nakon hit naslova „Ocean’s Eleven” Bred Pit i Džordž Kluni ponovo zajedno na setu
Milica Arsić
Karte za ovu beogradsku predstavu čekaju se mesecima, igra se u vili iz 19. veka, a u publici je samo 16 osoba
CityMagazine
Edo Majka: „U Beogradu se sjajno osećam, ali nije uvek bilo tako”
CityMagazine
Džonatan Mejdžors kaže da je jeo 6.100 kalorija dnevno četiri meseca kako bi se spremio za ulogu bodibildera
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Stand-up
  • Predstave
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖