• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Da li znate šta je pasivno kuvanje koje štedi energiju?

Da li znate šta je pasivno kuvanje koje štedi energiju?

Milica Arsić
05.11.2022. 2 min IshranaZdravlje

Da li ste čuli za princip „pasivnog kuvanja”? To je osnovna metoda kuvanja, koja smanjuje energiju kao i emisije CO2. Zaista, kako su troškovi hrane i goriva porasli poslednjih meseci, isto možemo reći i za energetski sektor koji sve više opterećuje novčanike Evropljana. U domaćinstvu kuvanje čini veliki udeo u potrošnji energije. Kako bi smanjili te izdatke, jedni se upuštaju u pripremu jela bez kuvanja, a drugi se prepuštaju šaržnom kuvanju – anglosaksonskoj metodi, koja se sastoji od pripreme svih obroka za narednu sedmicu unapred, pre nego što se sve zamrzne. No, vratimo se današnjoj temi…

Šta je pasivno kuvanje?

Suprotno onome što na šta bi naziv mogao da upućuje, pasivno kuvanje je tehnika koja se pojavila krajem 19. veka. Koristi se za kuvanje hrane u kipućoj vodi, koja stoji na ringli tačno 2 minuta, pre isključivanja vatre. Nakon toga jelo se ostavi da se kuva poklopljeno oko 10 minuta. Po preporuci Italijana Đorđa Parisija (Nobelova nagrada za fiziku 2021), pasivno kuvanje na ovaj način omogućuje dobijanje savršeno kuvane testenine ili povrća, uz manji utrošak energije. Zahvaljujući poklopcu, toplota će ostati koncentrisana unutar posude. Međutim, vreme kuvanja biće sporije od uobičajenog.

Poznati italijanski brend testenina i umaka Barilla u oktobru je čak objavio „vodič kroz vreme pasivnog kuvanja”, prema različitim oblicima testenine. Na primer, za paket špageta koji pokazuje 9 minuta kuvanja, moraćete kuvate vodu 2 minuta, a zatim pustite da se testenina kuva 8 minuta, uvek pokrivena. Očigledno, pasivno kuvanje ima svoje granice, a metoda se ne može koristiti za proizvode koji nisu jestivi sirovi (za razliku od povrća ili testenine).

Izvor: Elle France

Naslovna fotografija: Brooke Lark / Unsplash

Oznake:

kuvanjepovrćetesteninaušteda struje

Podeli

Zaprati Autor

Milica Arsić

Ostali članci

Nemačka planira da legalizuje travu
Prethodni

Nemačka planira da legalizuje travu

Snežana nam je pokazala kako izgleda Dan mrtvih u Meksiku: „Mene je običaj zaista dotakao, jer pokazuje koliko živi brinu o svojim precimaˮ
Sledeći

Snežana nam je pokazala kako izgleda Dan mrtvih u Meksiku: „Mene je običaj zaista dotakao, jer pokazuje koliko živi brinu o svojim precimaˮ

Sledeći
Snežana nam je pokazala kako izgleda Dan mrtvih u Meksiku: „Mene je običaj zaista dotakao, jer pokazuje koliko živi brinu o svojim precimaˮ
05.11.2022.

Snežana nam je pokazala kako izgleda Dan mrtvih u Meksiku: „Mene je običaj zaista dotakao, jer pokazuje koliko živi brinu o svojim precimaˮ

Prethodni
04.11.2022.

Nemačka planira da legalizuje travu

Nemačka planira da legalizuje travu

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    minecraft film
    „Minecraft Film” stiže na striming 20. juna
    CityMagazine
    turnstile
    DA SE P(L)OČASTIMO: Može i za đuskanje, može i za batine – Turnstile summer počinje
    Miloš Dašić
    bend
    Ovako izgleda kad neko peva direktno iz slomljenog srca: Ljudi na mrežama nazivaju nastup ovog benda “najtužnijim ikada”
    CityMagazine
    28 godina kasnije
    “28 godina kasnije” konačno stiže u domaće bioskope
    CityMagazine
    Indira Paganotto
    Indira Paganotto je izbacila novi hit u saradnji sa legendom elektronske muzike
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖