Dijeta uz koju Kejt Midlton održava vitku liniju godinama
Tvorac Dukan dijete je dr Dukan, koji je i autor knjige “Ne mogu da smršam” u kojoj objašnjava principe ove ishrane. Knjigu je prodao u više od 10 miliona primeraka širom sveta. Poznato je da je njegova dijeta pomogla da smrša pre venčanja vojvotkinje od Kembridža, a Dženifer Lopez da uđe u formu nakon porođaja. Mada, ovoj dijeti se vrate povremeno i danas.
Dukanova dijeta zasniva se na konzumaciji hrane koja sadrži proteine i značajnom smanjenju unosa ugljenih hidrata i masti. Zahvaljujući proteinima nećete osećati glad tipičnu za druge dijete, a mala količina ugljenih hidrata će vas spasiti od viška kalorija.
Kao rezultat, dolazi do brzog gubitka kilograma, a gubitak kilograma se vrši zbog smanjenja masti, a ne mišićne mase. Istovremeno, telo zarasta, poboljšava stanje kože, kose i rad unutrašnjih organa.
Dijeta se sastoji od četiri faze: Dve za gubljenje kilograma i dve za izbegavanje ponovnog debljanja. U sredini između dve faze, gubitak kilograma treba da dostigne željenu težinu.
Ovo su četiri faze Dukan dijete:
Napad (1-7 dana): Dijetu započinjete tako što jedete neograničene količine nemasnog proteina plus 1.5 kašika ovsenih mekinja dnevno.
Krstarenje (1-12 meseci): Naizmenično jedete nemasni protein jedan dan, a sledećeg nemasni protein sa povrćem bez skroba, plus 2 kašike ovsenih mekinja dnevno.
Konsolidacija (zavisi): Jedete neograničenu količinu nemasnih proteina i povrća, nešto ugljenih hidrata i masti, a tokom jednog dana u nedelji jedete isključivo nemasni protein, plus 2.5 kašika ovsenih mekinja dnevno.
Održavanje (nadalje): Uglavnom se pridržavate pravila iz treće faze. S tim što ne morate biti striktno, sve dok vam je težina stabilna. Unos ovsenih mekinja se povećava na 3 kašike dnevno.
Oko 100 namirnica vam je na raspolaganju tokom čitavog Dukanovog programa:
Crveno meso bez puno masnoća – teletina, govedina, konjsko meso… (pripremati bez ulja i masti, isključivo u teflonu, na roštilju ili kuhano)
Nemasno meso divljači – fazan, zec, srna, tetrijeb…
Meso peradi – piletina, ćuretina, prepelica, ali ne meso patke ili guske. Bijelo meso pripremajte i jedite bez kože.
Sve vrste ribe – svježa, konzervirana ili smrznuta, samo vidite računa da ulje iz ribljih konzervi ne koristite, niti da svježu ribu pečete sa dodacima masnoća. Ako želite pečenu ribu, pecite je u foliji. Poželjne su aromatične trave, te limunov sok.
Iznutrice od životinja čije je meso dozvoljeno – jetra i bubrezi.
Konzervirano pileće i ćureće meso sa malim procentom masti, te nemasne šunke.
Kuhana jaja ili jaja pečena bez ulja i maslaca. Žumanjci su ograničeni na 4 – 5 komada sedmično, dok bjelanjci možete jesti bez ograničenja.
Mliječni proizvodi sa vrlo malo masnoća – Obrađeno mlijeko sa niskim procentom masti, nemasni sir, nemasni jogurti (obični ili voćni)…
Morski plodovi – dagnje, lignje, puževi, račići, škampi, jastog, morske školjke…
Biljni proteini – soja, tofu.
Zobene mekinje sa jogurtom ili mlijekom, ili pogačica od mekinja.