Evo zašto iskusne domaćice savetuju svima da treba da zamrznu brašno
Brašno se koristi i u kuvanju i u pečenju te je neverovatno svestrana namirnica. Neki brašno ostavljaju u kuhinjskom ormariću baš kao što su ga kupili u supermarketu, u papirnatoj ambalaži. Drugi ga stavljaju u neku staklenu ili limenu teglicu, u plastičnu posudu sa čvrstim poklopcem.
Brašno bi trebalo čuvati na hladnom i suvom mestu, pa, da li je kuhinjski ormar najbolje mesto? Ne baš.
Većina stručnjaka tvrdi da je najbolje brašno držati u zamrzivaču. Pre toga ga je potrebno prebaciti u hermetički zatvorenu posudu, jer se papirna ambalaža može pokvasiti, te se brašno može pokvariti.
I ne brinite – brašno se neće stvrdnuti u zamrzivaču, jer ne drži vlagu! A evo i koje su prednosti ovakvog skladištenja:
Pre svega, brašnu ovako produžavate rok trajanja, što je posebno važno ako koristite u kuvanju neka druga vrsta brašna, sem pšeničnog, koja često traju veoma kratko i brzo užegnu. Takođe, različiti insketi ili gamad ne mogu da kontaminiraju brašno ako je ono zamrznuto.
Imajte na umu da pre nego što upotrebite brašno iz zamrzivača, uvek treba da ga dovedete na sobnu temperaturu. Dakle, izvadite ga nekoliko sati pre upotrebe iz zamrzivača.
BONUS VIDEO: