• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Ishrana u izolaciji: Oprezno sa belim brašnom

Ishrana u izolaciji: Oprezno sa belim brašnom

Ivana Munišić Jovanović
23.03.2020. 4 min IshranaZdravlje

Uprkos porukama da imamo dovoljno zaliha i da prilikom kupovine budemo solidarni, sa rafova prodavnica prethodnih dana munjevito je nestajalo i brašno. Zbog zdravlja i adekvatne kilaže valjalo bi svakako biti umeren u konzumiranju jedne od takozvanih belih smrti.

„Ukoliko belo brašno nekontrolisano unosimo, u našem organizmu može nastati deficit određenih vitamina i minerala. Shodno tome, treba ga mešati sa nekim bogatijim brašnom kao što je integralno pšenično, heljdino, speltino, kukuruzno, ječmeno… Hleb treba da je na trpezi za doručak i ponekad za ručak. Nipošto za večeru, pogotovo ukoliko imate problem sa dijabetesom, gojaznošću, opstipacijom, gastritisom ili gihtom”, kaže Borjana Depalo, spec. nutricionista-dijetetičar.

Ishrana u izolaciji: Oprezno sa belim brašnom
Borjana Depalo

U danima ograničenog kretanja trebalo bi dodatno obratiti pažnju šta unosimo u organizam, a beg od dokolice i stresa valjalo bi potražiti u drugim aktivnostima i hranjenju ostalih čula. Na primer, sluha – dobrom muzikom… Momenat dosade koji budi pomisao jede mi se nešto slatko mogao bi se, na primer, nadomestiti pripremom mirisnog čaja u omiljenoj šolji… Kako ne bismo došli u iskušenje da opustošimo fioke i police sa nezdravim proizvodima, rešenje bi moglo biti: jednostavno ih ne kupiti tj. zaobići rafove sa industrijskim slatkišima i grickalicama.

„Treba se posvetiti izbalansiranoj ishrani i biti istrajan u tome. Predlažem da unapred isplanirate obroke, da ostavite svih 7 grupa namirnica u ishrani, ali da razmak između obroka bude 3 do 4 sata. Masna i preslana hrana nagomilava toksine i dovodi do pada imuniteta, dok je prekuvana hrana takoreći mrtva jer je siromašna vitaminima i mineralima. Preporučujem biljne začine – kurkumu, biber, ljutu i slatku papriku, đumbir, vlašac, beli luk… Takođe, treba koristiti mekšu vodu kako bi se sprečio talog minerala u bubrezima, a zeleni čaj i čaj od kamilice i nane su poželjni. Ukoliko uopšte ne izlazite napolje, uzmite dnevno dve kapi vitamina D uz ručak, a ukoliko osetite simptome prehlade, povećajte unos vitamina C na 1000 mg dnevno 15 minuta pre obroka.”, savetuje Borjana.

Dobra strana boravka u kući je to što sada konačno imamo vremena za kuvane obroke. Možda je dobar momenat i da se savlada ova mnogima odbojna disciplina, da se uživa u njoj, eksperimentiše i probaju novi recepti, pa ponekad i prekrše pravila.

I ne zaboravimo da brojna ukusna jela, čak i hleb i poslastice, ne moraju uopšte da sadrže belo brašno. U skladu sa tim, prilažemo nekoliko takvih recepata po izboru Nine Lazić, vlasnice Caffe Galerija Bulevar iz Novog Sada koja sama, a uvek uz osmeh, sprema hranu svojim gostima. Počastite sebe nekim od njih…

Ishrana u izolaciji: Oprezno sa belim brašnom
Nina Lazić

Keto hleb

Sastojci: 6 jaja, kašičica soli, 1dl maslinovog ili kokosovog ulja, prašak za pecivo, 100g mlevenih badema ili lešnika, 50-70g mlevenog lanenog semena

Ishrana u izolaciji: Oprezno sa belim brašnom

Priprema: Penasto umutiti jaja i so, dodati ulje, pomešati samlevene bademe i lan sa praškom za pecivo. Smanjiti brzinu miksera ili lagano žicom umešati. Staviti u kalup, peći na 180 stepeni pola sata.

Sirova torta od narandže (Raw cake)

Kora

Sastojci: šolja (2 dl) badema, pola šolje očišćenih urmi, velika kašika kakaa, velika kašika kokosovog ulja, malo soli 

Priprema: Izmiksati bademe u blenderu, dodati urme, kokosovo brašno, ulje i so. Utisnuti u kalup (oko 18-20cm) i staviti u zamrzivač da se stegne

Ishrana u izolaciji: Oprezno sa belim brašnom

Fil:

Sastojci: 2 šolje indijskih oraha (prethodno ih držati 3h u vodi, dobro oprati i iscediti), šolja isceđenog soka od narandže, pola šolje kokosovog ulja, kašičica narendane kore narandže, 2-3 velike kašike meda

Priprema: Sve dobro izmiksati u blenderu dok ne postane homogena smesa. Sipati na koru i vratiti u zamrzivač da se stegne. Pre služenja izvaditi 15 min. na sobnu temperaturu. Seći vrućim nožem. Ukrasiti kriškama narandže.

Ninina torta

Krema:

Sastojci: 2,5 dl slatke pavlake, 200g bele čokolade za kuvanje, 250g maskarpone sira

Ishrana u izolaciji: Oprezno sa belim brašnom

Priprema: Čokoladu iseckati na komadiće i pomešati sa pavlakom. Staviti u šerpicu i na laganoj vatri otopiti da se sjedini i bude kompaktno. Ostaviti da se ohladi i stegne. Umutiti mikserom, pa dodati sir. Podeliti kremu i u jednu polovinu dodati 2 kašike Nutele i po želji mlevene lešnike, iseckane bademe, belu Linoladu…

Podloga:

Sastojci: 150g mlevene plazme, 2 kašike otopljenog kokosovog ulja, sok jedne narandže, miks začina sa cimetom

Priprema: Podlogu staviti u kalup promera 20cm, utisnuti na podlogu i na to sipati beli, pa crni fil. Posuti seckanim lešnicima, ostaviti 2h da se ohladi

Uživajte!

Naslovna fotografija: Unsplash

Oznake:

belo brašnoishrana u karantinukorona virussaveti nutricionistezdravi recepti

Podeli

Zaprati Autor

Ivana Munišić Jovanović

Profesorica srpske književnosti i jezika. Novinarka i TV voditeljka. Buntovnica sa razlogom. Voli knjige i oblake. Još uvek dete, ali i odgovorna mama. Vlasnica mačke.

Ostali članci

Kako pomoći tinejdžeru da se izbori sa besom?
Prethodni

Kako pomoći tinejdžeru da se izbori sa besom?

MND Dental: Myobrace – spoj umetnosti i nauke!
Sledeći

MND Dental: Myobrace – spoj umetnosti i nauke!

Sledeći
MND Dental: Myobrace – spoj umetnosti i nauke!
24.03.2020.

MND Dental: Myobrace – spoj umetnosti i nauke!

Prethodni
23.03.2020.

Kako pomoći tinejdžeru da se izbori sa besom?

Kako pomoći tinejdžeru da se izbori sa besom?

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    festival autorskog filma
    Festival Autorskog Filma stiže, a ovo su 5 naslova koje morate da pogledate
    CityMagazine
    Rambo Amadeus održaće tradicionalni koncert „Kult ličnosti" 20. decembra u mts Dvorani
    Rambo Amadeus održaće tradicionalni koncert „Kult ličnosti” 20. decembra u mts Dvorani
    CityMagazine
    "Najzahtevnije je bilo to biti dostojan ljudi koji su prošli kroz sve ovo": Ognjen Mićović o seriji "Tvrđava"
    “Najzahtevnije je bilo to biti dostojan ljudi koji su prošli kroz sve ovo”: Ognjen Mićović o seriji “Tvrđava”
    CityMagazine
    Žarko Laušević je glumio u spotu poznate svetske pop grupe, a spot je režirao slavni ruski glumac koga svi znate
    Žarko Laušević je glumio u spotu poznate svetske pop grupe, a spot je režirao slavni ruski glumac koga svi znate
    CityMagazine
    Nećete verovati oko kog detalja su se autori filma "Ubistvo s predumišljajem" najviše svađali
    Nećete verovati oko kog detalja su se autori filma “Ubistvo s predumišljajem” najviše svađali
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖