• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Ishrana u izolaciji: Oprezno sa belim brašnom

Ivana Munišić Jovanović
23.03.2020. 4 Mins Read IshranaZdravlje

Uprkos porukama da imamo dovoljno zaliha i da prilikom kupovine budemo solidarni, sa rafova prodavnica prethodnih dana munjevito je nestajalo i brašno. Zbog zdravlja i adekvatne kilaže valjalo bi svakako biti umeren u konzumiranju jedne od takozvanih belih smrti.

„Ukoliko belo brašno nekontrolisano unosimo, u našem organizmu može nastati deficit određenih vitamina i minerala. Shodno tome, treba ga mešati sa nekim bogatijim brašnom kao što je integralno pšenično, heljdino, speltino, kukuruzno, ječmeno… Hleb treba da je na trpezi za doručak i ponekad za ručak. Nipošto za večeru, pogotovo ukoliko imate problem sa dijabetesom, gojaznošću, opstipacijom, gastritisom ili gihtom”, kaže Borjana Depalo, spec. nutricionista-dijetetičar.

Borjana Depalo

U danima ograničenog kretanja trebalo bi dodatno obratiti pažnju šta unosimo u organizam, a beg od dokolice i stresa valjalo bi potražiti u drugim aktivnostima i hranjenju ostalih čula. Na primer, sluha – dobrom muzikom… Momenat dosade koji budi pomisao jede mi se nešto slatko mogao bi se, na primer, nadomestiti pripremom mirisnog čaja u omiljenoj šolji… Kako ne bismo došli u iskušenje da opustošimo fioke i police sa nezdravim proizvodima, rešenje bi moglo biti: jednostavno ih ne kupiti tj. zaobići rafove sa industrijskim slatkišima i grickalicama.

Povezani članci

Šta je zdravije, belo ili tamno pileće meso

Zdravi napici koji pomažu u regulisanju hormona na prirodan način: Svaka žena treba da zna za ovaj prirodni lek!

„Treba se posvetiti izbalansiranoj ishrani i biti istrajan u tome. Predlažem da unapred isplanirate obroke, da ostavite svih 7 grupa namirnica u ishrani, ali da razmak između obroka bude 3 do 4 sata. Masna i preslana hrana nagomilava toksine i dovodi do pada imuniteta, dok je prekuvana hrana takoreći mrtva jer je siromašna vitaminima i mineralima. Preporučujem biljne začine – kurkumu, biber, ljutu i slatku papriku, đumbir, vlašac, beli luk… Takođe, treba koristiti mekšu vodu kako bi se sprečio talog minerala u bubrezima, a zeleni čaj i čaj od kamilice i nane su poželjni. Ukoliko uopšte ne izlazite napolje, uzmite dnevno dve kapi vitamina D uz ručak, a ukoliko osetite simptome prehlade, povećajte unos vitamina C na 1000 mg dnevno 15 minuta pre obroka.”, savetuje Borjana.

Dobra strana boravka u kući je to što sada konačno imamo vremena za kuvane obroke. Možda je dobar momenat i da se savlada ova mnogima odbojna disciplina, da se uživa u njoj, eksperimentiše i probaju novi recepti, pa ponekad i prekrše pravila.

I ne zaboravimo da brojna ukusna jela, čak i hleb i poslastice, ne moraju uopšte da sadrže belo brašno. U skladu sa tim, prilažemo nekoliko takvih recepata po izboru Nine Lazić, vlasnice Caffe Galerija Bulevar iz Novog Sada koja sama, a uvek uz osmeh, sprema hranu svojim gostima. Počastite sebe nekim od njih…

Nina Lazić

Keto hleb

Sastojci: 6 jaja, kašičica soli, 1dl maslinovog ili kokosovog ulja, prašak za pecivo, 100g mlevenih badema ili lešnika, 50-70g mlevenog lanenog semena

Priprema: Penasto umutiti jaja i so, dodati ulje, pomešati samlevene bademe i lan sa praškom za pecivo. Smanjiti brzinu miksera ili lagano žicom umešati. Staviti u kalup, peći na 180 stepeni pola sata.

Sirova torta od narandže (Raw cake)

Kora

Sastojci: šolja (2 dl) badema, pola šolje očišćenih urmi, velika kašika kakaa, velika kašika kokosovog ulja, malo soli 

Priprema: Izmiksati bademe u blenderu, dodati urme, kokosovo brašno, ulje i so. Utisnuti u kalup (oko 18-20cm) i staviti u zamrzivač da se stegne

Fil:

Sastojci: 2 šolje indijskih oraha (prethodno ih držati 3h u vodi, dobro oprati i iscediti), šolja isceđenog soka od narandže, pola šolje kokosovog ulja, kašičica narendane kore narandže, 2-3 velike kašike meda

Priprema: Sve dobro izmiksati u blenderu dok ne postane homogena smesa. Sipati na koru i vratiti u zamrzivač da se stegne. Pre služenja izvaditi 15 min. na sobnu temperaturu. Seći vrućim nožem. Ukrasiti kriškama narandže.

Ninina torta

Krema:

Sastojci: 2,5 dl slatke pavlake, 200g bele čokolade za kuvanje, 250g maskarpone sira

Priprema: Čokoladu iseckati na komadiće i pomešati sa pavlakom. Staviti u šerpicu i na laganoj vatri otopiti da se sjedini i bude kompaktno. Ostaviti da se ohladi i stegne. Umutiti mikserom, pa dodati sir. Podeliti kremu i u jednu polovinu dodati 2 kašike Nutele i po želji mlevene lešnike, iseckane bademe, belu Linoladu…

Podloga:

Sastojci: 150g mlevene plazme, 2 kašike otopljenog kokosovog ulja, sok jedne narandže, miks začina sa cimetom

Priprema: Podlogu staviti u kalup promera 20cm, utisnuti na podlogu i na to sipati beli, pa crni fil. Posuti seckanim lešnicima, ostaviti 2h da se ohladi

Uživajte!

Naslovna fotografija: Unsplash

Tags:

belo brašnoishrana u karantinukorona virussaveti nutricionistezdravi recepti

Povezani članci

Ovaj orašasti plod poboljšaće vam zdravlje creva

„Pedalom do mentalnog zdravlja” – 132. Kritična masa

Share Article

Follow Me Written By

Ivana Munišić Jovanović

Profesorica srpske književnosti i jezika. Novinarka i TV voditeljka. Buntovnica sa razlogom. Voli knjige i oblake. Još uvek dete, ali i odgovorna mama. Vlasnica mačke.

Ostali članci

Previous

Kako pomoći tinejdžeru da se izbori sa besom?

Next

MND Dental: Myobrace – spoj umetnosti i nauke!

Next
24.03.2020.

MND Dental: Myobrace – spoj umetnosti i nauke!

Previews
23.03.2020.

Kako pomoći tinejdžeru da se izbori sa besom?

Najnovije

Džonatan Mejdžors kaže da je jeo 6.100 kalorija dnevno četiri meseca kako bi se spremio za ulogu bodibildera
CityMagazine
Preslušajte drugu epizodu podkasta „Vesele 80e sa Đurom PIP POP“
CityMagazine
Džon Laroket priznao da je umesto novca, za film „Teksaški masakr motornom testerom“ dobio travu
Filip Milosavljević
Retrospektakl i jubilej Marka Nastića
CityMagazine
Originalna nepo beba Dakota Džonson vodiće 94. dodelu Oskara: Evo zašto ona ima najbolji genetski materijal za to
Ivana Milošević

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Stand-up
  • Predstave
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖