• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Ishrana u izolaciji: Oprezno sa belim brašnom

Ishrana u izolaciji: Oprezno sa belim brašnom

Ivana Munišić Jovanović
23.03.2020. 4 min IshranaZdravlje

Uprkos porukama da imamo dovoljno zaliha i da prilikom kupovine budemo solidarni, sa rafova prodavnica prethodnih dana munjevito je nestajalo i brašno. Zbog zdravlja i adekvatne kilaže valjalo bi svakako biti umeren u konzumiranju jedne od takozvanih belih smrti.

„Ukoliko belo brašno nekontrolisano unosimo, u našem organizmu može nastati deficit određenih vitamina i minerala. Shodno tome, treba ga mešati sa nekim bogatijim brašnom kao što je integralno pšenično, heljdino, speltino, kukuruzno, ječmeno… Hleb treba da je na trpezi za doručak i ponekad za ručak. Nipošto za večeru, pogotovo ukoliko imate problem sa dijabetesom, gojaznošću, opstipacijom, gastritisom ili gihtom”, kaže Borjana Depalo, spec. nutricionista-dijetetičar.

Ishrana u izolaciji: Oprezno sa belim brašnom
Borjana Depalo

U danima ograničenog kretanja trebalo bi dodatno obratiti pažnju šta unosimo u organizam, a beg od dokolice i stresa valjalo bi potražiti u drugim aktivnostima i hranjenju ostalih čula. Na primer, sluha – dobrom muzikom… Momenat dosade koji budi pomisao jede mi se nešto slatko mogao bi se, na primer, nadomestiti pripremom mirisnog čaja u omiljenoj šolji… Kako ne bismo došli u iskušenje da opustošimo fioke i police sa nezdravim proizvodima, rešenje bi moglo biti: jednostavno ih ne kupiti tj. zaobići rafove sa industrijskim slatkišima i grickalicama.

„Treba se posvetiti izbalansiranoj ishrani i biti istrajan u tome. Predlažem da unapred isplanirate obroke, da ostavite svih 7 grupa namirnica u ishrani, ali da razmak između obroka bude 3 do 4 sata. Masna i preslana hrana nagomilava toksine i dovodi do pada imuniteta, dok je prekuvana hrana takoreći mrtva jer je siromašna vitaminima i mineralima. Preporučujem biljne začine – kurkumu, biber, ljutu i slatku papriku, đumbir, vlašac, beli luk… Takođe, treba koristiti mekšu vodu kako bi se sprečio talog minerala u bubrezima, a zeleni čaj i čaj od kamilice i nane su poželjni. Ukoliko uopšte ne izlazite napolje, uzmite dnevno dve kapi vitamina D uz ručak, a ukoliko osetite simptome prehlade, povećajte unos vitamina C na 1000 mg dnevno 15 minuta pre obroka.”, savetuje Borjana.

Dobra strana boravka u kući je to što sada konačno imamo vremena za kuvane obroke. Možda je dobar momenat i da se savlada ova mnogima odbojna disciplina, da se uživa u njoj, eksperimentiše i probaju novi recepti, pa ponekad i prekrše pravila.

I ne zaboravimo da brojna ukusna jela, čak i hleb i poslastice, ne moraju uopšte da sadrže belo brašno. U skladu sa tim, prilažemo nekoliko takvih recepata po izboru Nine Lazić, vlasnice Caffe Galerija Bulevar iz Novog Sada koja sama, a uvek uz osmeh, sprema hranu svojim gostima. Počastite sebe nekim od njih…

Ishrana u izolaciji: Oprezno sa belim brašnom
Nina Lazić

Keto hleb

Sastojci: 6 jaja, kašičica soli, 1dl maslinovog ili kokosovog ulja, prašak za pecivo, 100g mlevenih badema ili lešnika, 50-70g mlevenog lanenog semena

Ishrana u izolaciji: Oprezno sa belim brašnom

Priprema: Penasto umutiti jaja i so, dodati ulje, pomešati samlevene bademe i lan sa praškom za pecivo. Smanjiti brzinu miksera ili lagano žicom umešati. Staviti u kalup, peći na 180 stepeni pola sata.

Sirova torta od narandže (Raw cake)

Kora

Sastojci: šolja (2 dl) badema, pola šolje očišćenih urmi, velika kašika kakaa, velika kašika kokosovog ulja, malo soli 

Priprema: Izmiksati bademe u blenderu, dodati urme, kokosovo brašno, ulje i so. Utisnuti u kalup (oko 18-20cm) i staviti u zamrzivač da se stegne

Ishrana u izolaciji: Oprezno sa belim brašnom

Fil:

Sastojci: 2 šolje indijskih oraha (prethodno ih držati 3h u vodi, dobro oprati i iscediti), šolja isceđenog soka od narandže, pola šolje kokosovog ulja, kašičica narendane kore narandže, 2-3 velike kašike meda

Priprema: Sve dobro izmiksati u blenderu dok ne postane homogena smesa. Sipati na koru i vratiti u zamrzivač da se stegne. Pre služenja izvaditi 15 min. na sobnu temperaturu. Seći vrućim nožem. Ukrasiti kriškama narandže.

Ninina torta

Krema:

Sastojci: 2,5 dl slatke pavlake, 200g bele čokolade za kuvanje, 250g maskarpone sira

Ishrana u izolaciji: Oprezno sa belim brašnom

Priprema: Čokoladu iseckati na komadiće i pomešati sa pavlakom. Staviti u šerpicu i na laganoj vatri otopiti da se sjedini i bude kompaktno. Ostaviti da se ohladi i stegne. Umutiti mikserom, pa dodati sir. Podeliti kremu i u jednu polovinu dodati 2 kašike Nutele i po želji mlevene lešnike, iseckane bademe, belu Linoladu…

Podloga:

Sastojci: 150g mlevene plazme, 2 kašike otopljenog kokosovog ulja, sok jedne narandže, miks začina sa cimetom

Priprema: Podlogu staviti u kalup promera 20cm, utisnuti na podlogu i na to sipati beli, pa crni fil. Posuti seckanim lešnicima, ostaviti 2h da se ohladi

Uživajte!

Naslovna fotografija: Unsplash

Oznake:

belo brašnoishrana u karantinukorona virussaveti nutricionistezdravi recepti

Podeli

Zaprati Autor

Ivana Munišić Jovanović

Profesorica srpske književnosti i jezika. Novinarka i TV voditeljka. Buntovnica sa razlogom. Voli knjige i oblake. Još uvek dete, ali i odgovorna mama. Vlasnica mačke.

Ostali članci

Kako pomoći tinejdžeru da se izbori sa besom?
Prethodni

Kako pomoći tinejdžeru da se izbori sa besom?

MND Dental: Myobrace – spoj umetnosti i nauke!
Sledeći

MND Dental: Myobrace – spoj umetnosti i nauke!

Sledeći
MND Dental: Myobrace – spoj umetnosti i nauke!
24.03.2020.

MND Dental: Myobrace – spoj umetnosti i nauke!

Prethodni
23.03.2020.

Kako pomoći tinejdžeru da se izbori sa besom?

Kako pomoći tinejdžeru da se izbori sa besom?

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Slavna replika "I tata bi sine" nikad nije trebalo da završi u filmu "Ko to tamo peva"
    Slavna replika “I tata bi sine” nikad nije trebalo da završi u filmu “Ko to tamo peva”
    CityMagazine
    srbokap. domaći film
    Na mrežama je ponovo aktuelan domaći film iz 2000, koji niji ni dan ostario, jer pokazuje šta se sve dešava kad policija ima preveliku moć
    CityMagazine
    Mia Kalifa
    Mia Kalifa oduševila fanove stripova briljantnom teorijom o Supermenu i Betmenu
    CityMagazine
    Letnja čarolija u Arilju: ARLEMM počinje uz zvuke klasike i džeza
    Letnja čarolija u Arilju: ARLEMM počinje uz zvuke klasike i džeza
    CityMagazine
    MMF
    Zoster ponovo na MMF-u: Nedelja koja ne liči na kraj festivala
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖