Jedini slatkiš koji može da reguliše holesterol, šećer u krvi i dobar je za mozak
Umereno konzumiranje crne čokolade sa visokim udelom kakaoa može obezbediti antioksidanse i minerale, i potencijalno pomoći u zaštiti od srčanih oboljenja. Međutim, crna čokolada može sadržati i značajne količine šećera i kalorija.
Crna čokolada je bogata hranljivim materijama koje mogu pozitivno uticati na zdravlje. Napravljena od semena drveta kakaoa, predstavlja jedan od najboljih izvora antioksidanasa.
Studije pokazuju da crna čokolada može doprineti poboljšanju zdravlja i smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.
U nastavku navodimo sedam zdravstvenih koristi tamne čokolade i kakaoa, potkrepljenih naučnim dokazima, piše healthline.com.
1. Veoma hranljiva
Ako kupite kvalitetnu crnu čokoladu sa visokim udelom kakaoa, ona može biti vrlo hranljiva. Sadrži znatnu količinu rastvorljivih vlakana i obiluje mineralima.
Jedna tabla crne čokolade od 50 grama sa 70% do 85% kakaoa sadrži:
- Vlakna: 5,5 g
- Gvožđe: 33% preporučenog dnevnog unosa
- Magnezijum: 28%
- Bakar: 98%
- Mangan: 43%
Takođe je bogata kalijumom, fosforom, cinkom i selenom.
Masne kiseline koje se nalaze u kakau i crnoj čokoladi su takođe povoljne za zdravlje. Uglavnom se sastoje od oleinske kiseline (zdrava za srce), stearinske i palmitinske kiseline. Stearinska kiselina nema uticaja na holesterol, dok palmitinska može podići njegov nivo, ali čini tek trećinu ukupnih kalorija iz masti.
Naravno, 50 g je relativno velika količina, jer pored korisnih nutrijenata sadrži i oko 300 kalorija i 12 g šećera. Zato je najbolje konzumirati je umereno.
2. Moćan izvor antioksidanasa
Crna čokolada sadrži mnoštvo organskih jedinjenja koja deluju kao antioksidansi. Polifenoli, epikatehin, katehin i proantocijanidini pomažu telu da se bori protiv slobodnih radikala, koji mogu izazvati oksidativni stres i povećati rizik od bolesti.
Antioksidansi u crnoj čokoladi mogu doprineti:
- snižavanju LDL („lošeg“) holesterola
- zaštiti ćelija od oštećenja
- očuvanju elastičnosti krvnih sudova
- boljoj regulaciji šećera u krvi
- unapređenju funkcije mozga
3. Može poboljšati protok krvi i sniziti krvni pritisak
Flavonoidi iz crne čokolade mogu stimulisati endotel (unutrašnji sloj arterija) da proizvodi azot-oksid (NO). On pomaže da se krvni sudovi opuste, čime se smanjuje otpor protoku krvi i snižava krvni pritisak.
Neke studije ukazuju na to da flavonoidi iz kakaoa mogu poboljšati protok krvi i sniziti pritisak, ali rezultati nisu uvek konzistentni.
Na primer, istraživanje iz 2019. pokazalo je blago povećanje pritiska dva sata nakon konzumacije čokolade sa 85% kakaoa, ali istovremeno i smanjenje pritiska i pulsa tokom stresnih situacija.
Potrebno je još istraživanja da bi se utvrdio pravi efekat crne čokolade na krvni pritisak.
4. Podiže HDL i štiti LDL od oksidacije
Crna čokolada može poboljšati važne faktore rizika za srčana oboljenja, posebno kada je reč o holesterolu.
Analiza iz 2021. godine pokazala je da konzumiranje crne čokolade snižava LDL holesterol i nivo glukoze u krvi na prazan stomak. Neke forme LDL-a su podložnije oksidaciji, što može izazvati oštećenje krvnih sudova. Antioksidansi iz kakaoa ulaze u krvotok i štite lipoproteine od oksidativnog oštećenja.
Takođe, crna čokolada sadrži teobromin i stilbene, koji mogu doprineti povećanju nivoa HDL („dobrog“) holesterola.
5. Može smanjiti rizik od srčanih bolesti
Sastojci iz tamne čokolade posebno efikasno štite od oksidacije LDL-a. Dugoročno, to može smanjiti količinu holesterola koji se zadržava u arterijama i time smanjiti rizik od srčanih bolesti.
Recenzija iz 2017. godine pokazala je da konzumacija čokolade tri puta nedeljno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 9%. Konzumacija većih količina nije pokazala dodatne koristi.
Istraživanje iz 2018. navodi da konzumiranje do 45 g čokolade nedeljno može smanjiti rizik od srčanih bolesti za 11%. Više od 100 g nedeljno ne donosi dodatne koristi.
Iako su ovi nalazi obećavajući, potrebne su dodatne studije.
6. Može štititi kožu od sunca
Bioaktivne materije iz crne čokolade mogu koristiti i vašoj koži. Pregled iz 2021. sugeriše da flavanoli mogu:
- zaštititi kožu od UV zračenja
- poboljšati protok krvi kroz kožu
- povećati gustinu i hidrataciju kože
Minimalna eritemska doza (MED) je količina UVB zračenja koja izaziva crvenilo kože 24 sata nakon izlaganja. Studije su pokazale da se MED može znatno povećati nakon 12 nedelja konzumacije čokolade bogate flavanolima, što znači bolju zaštitu od sunca.
Ako planirate odlazak na more, možete unapred uživati u dodatnoj količini crne čokolade — ali ne zaboravite, čokolada ne može zameniti kremu za sunčanje.
7. Može poboljšati funkciju mozga
Tamna čokolada može unaprediti rad mozga. Studije pokazuju da flavanoli iz kakaoa poboljšavaju protok krvi ka mozgu kod mladih odraslih osoba, što može doprineti boljoj pažnji, učenju i pamćenju.
Kod starijih osoba sa blagim kognitivnim poremećajem, flavanoli iz kakaoa mogu pomoći u očuvanju moždanih funkcija i smanjenju rizika od razvoja demencije.
Takođe, kakao sadrži kofein i teobromin, koji mogu doprineti kratkoročnom poboljšanju koncentracije i budnosti.
Koliko crne čokolade je preporučeno dnevno?
Oko 50 g tamne čokolade dnevno može obezbediti značajne količine vlakana, antioksidanasa i korisnih nutrijenata za zdravlje mozga i srca.
Da li je crna čokolada sa 85% kakaoa dobra za zdravlje?
Da, kada se konzumira umereno, tamna čokolada sa 85% kakaoa može imati brojne zdravstvene koristi. Generalno, što je veći procenat kakaoa, to je čokolada korisnija.
Sve navedeno je poznato od ranije. Nažalost, Pionir i Štark ne žure. Oni imaju na tržištu crne čokolade, ali ne te najzdravije sa 85 ili 90% kakaoa. Medjutim ima ih D.J. Groša u Lidlu i imaju odličnu cenu. 125 grama košta 250 dinara. Takvu čokoladu, zbog male količine šećera, mogu da konzumiraju dijabetičari na oralnoj terapiji, pošto u 50 grama ima samo 6 grama šećera. Tih 50 grama je preporučena nedeljna doza.