Kako da prepoznate da je meso koje kupujete sveže
Sveže meso u prodavnicama možete teško identifikovati, posebno ako je mleveno. Međutim, možete to proveriti na jednostavan način.
Pored podataka navedenih na pakovanju, naravno, važno je obratiti pažnju i na izgled mesa. Nikada ne kupujte upakovano meso koje je u krvavoj vodi jer je to znak da je staro. Takođe treba analizirati njegovu boju. Teletina treba da bude svetla, ali ne bela, kao i meso peradi.
Govedina treba da bude srednje crvena, ali ne previše tamna. Ako je meso bledo, sivo, braon ili zeleno, ono je pokvareno. Masni delovi moraju biti beli, a ne žuti.
Ako ne možete da osetite miris mesa jer je upakovano, lagano ga opipajte. Nakon što ga pritisnete, mora se brzo vratiti u prvobitno stanje, odnosno ne sme ostaviti udubljenje.
Ako primetite sluz na njegovoj površini, to znači da se na njoj nalaze bakterije. Da bi se meso dobro zamrznulo i sprečilo širenje štetnih mikroorganizama, zamrzivač mora neprekidno da radi na -18 stepeni Celzijusa, prenosi klix.ba.