• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Meso ne bi trebalo da odmrzavate na sobnoj temperaturi - može biti opasno
Foto: / Alamy / Alamy / Profimedia

Meso ne bi trebalo da odmrzavate na sobnoj temperaturi – može biti opasno

CityMagazine
19.05.2023. 2 min Zdravlje

Izvlačenje paketa smrznutog mesa iz zamrzivača i ostavljanje na sobnoj temperaturi je prilično jednostavan način za odmrzavanje. Međutim, da li je ostavljanje sirovog mesa satima zaista najbolji način da ga odmrznete?

Ispostavilo se da bi ovaj metod mogao biti gori nego što mislite. Već znate da sirovo meso zahteva pažljivo rukovanje kako bi se sprečile bolesti koje se prenose hranom i rast bakterija. Međutim, dok možda perete ruke i pažljivo kuvate piletinu, govedinu i drugo meso, način na koji odmrzavate smrznuto meso je jednako važan.

Iako bi ostavljanje mesa na sobnoj temperaturi moglo zvučati kao brži pristup, prilično je problematično. Naravno, ne radite ništa sa smrznutom hranom. Međutim, problem je što meso postaje delikatnije i podložnije bakterijama kada dostigne sobnu temperaturu.

Kako USDA objašnjava, smrznuto sirovo meso je bezbedno na neodređeno vreme kada je potpuno zamrznuto. Bakterije ne mogu da rastu ili da se razmnožavaju nakon što je meso zamrznuto i uskladišteno na temperaturama ispod 40 stepeni. Međutim, ostavljanje mesa na pultu ili u sudoperu ceo dan dok se odmrzava znači da dozvoljavate da meso dostigne temperaturu od preko 40 stepeni, a kada meso dostigne 41 stepen ili više, ono ulazi u zonu opasnosti od bakterija.

Sve bakterije koje su bile prisutne u vašem sirovom mesu pre nego što je zamrznuto mogu početi da se razmnožavaju na toplijoj temperaturi vaše kuhinje. Što je meso toplije, bakterije će se brže razmnožavati. Pored toga, kako se meso odmrzava, ono se neće odmrznuti ravnomerno. Spolja će se prvo odmrznuti, a centar će ostati zamrznut. To znači da će spoljašnji sloj vašeg sirovog mesa većinu vremena provoditi u opasnoj zoni, brzo skupljajući potencijalno opasne bakterije dok se unutrašnjost odmrzava.

Kao rezultat toga, USDA preporučuje da se kvarljiva hrana – uključujući sirovo meso – nikada ne ostavlja na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Dakle, držanje mesa u različitim fazama procesa odmrzavanja tokom celog dana može dovesti do večere pune bakterija, prenosi klix.ba.

Oznake:

mesozaleđeno

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Kako ukloniti pesticide s voća i povrća: Dr Blagojević daje par saveta
Prethodni

Kako ukloniti pesticide s voća i povrća: Dr Blagojević daje par saveta

Dečak se osuo od jagoda sa pijace, a na kupljene u prodavnici ne reaguje: Dermatološkinja objasnila zašto
Sledeći

Dečak se osuo od jagoda sa pijace, a na kupljene u prodavnici ne reaguje: Dermatološkinja objasnila zašto

Sledeći
Dečak se osuo od jagoda sa pijace, a na kupljene u prodavnici ne reaguje: Dermatološkinja objasnila zašto
19.05.2023.

Dečak se osuo od jagoda sa pijace, a na kupljene u prodavnici ne reaguje: Dermatološkinja objasnila zašto

Prethodni
18.05.2023.

Kako ukloniti pesticide s voća i povrća: Dr Blagojević daje par saveta

Kako ukloniti pesticide s voća i povrća: Dr Blagojević daje par saveta

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    exit 2025
    Exit 2025: Šta sve treba da znate o ovogodišnjem izdanju festivala pre njegovog početka
    CityMagazine
    The Prodigy
    Kada je buka postala sloboda: The Prodigy u Beogradu 1995. i povratak na Exit 2025.
    Miloš Dašić
    ratni film
    Za njega kažu da je najtačniji i najbrutalniji ratni film ikad snimljen: Reditelj je pre 40 godina snimio ovo remek delo i svojevoljno otišao u penziju jer nije morao više ništa da kaže
    CityMagazine
    štrumpfovi
    „Štrumpfovi – veliki film“ vodi u nezaboravnu avanturu
    CityMagazine
    ivan tokin
    Najzrelije Tokinovo delo – „Crna noć nada mnom i zvezdano nebo u meni” u prodaji od 10. jula
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖