• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Koje namirnice treba prati, a koje ne?
Foto: Miriam Alonso / Pexels

Koje namirnice treba prati, a koje ne?

CityMagazine
06.02.2023. 2 min Ishrana

Da li je poželjno oprati pileće meso pre pripreme? A voće u kori koja nije jestiva? Sigurno ste već nekad postavili ova pitanja, a velike su šanse da ste naišli na neiscrpne i kontradiktorne odgovore. Pokušaćemo u narednim redovima da vam razjasnimo neke stvari u vezi čišćenja namirnica pre upotrebe.

Pranje je jedan od primarnih načina smanjenja rizika od trovanja hranom. Od proizvodnje, preko distribucije i prodaje, na putu do vašeg kuhinjskog pulta većina namirnica prelazi prilično dugačak put i zato ih je važno pravilno očistiti kako bi se spriječilo širenje štetnih bakterija i virusa, piše CentarZdravlja.

Međutim, treba imati na umu da to ne važi za baš sve grupe namirnica. Dok neke treba uvek prati, druge je poželjno držati podalje od sudopera.

Namirnice koje uvek treba da perete

Voće i povrće s jestivom korom

Operite sve namirnice ovog tipa, bez obzira da li su organske ili ne, hladnom vodom iz slavine neposredno pre jela ili pripreme obroka. Nemojte koristiti sredstva za pranje jer porozna kora na svežim proizvodima može tako apsorbovati nepoželjne sastojke. Osušite namirnicu čistom krpom ili ubrusom kako biste bili još sigurniji da ste uklonili štetne bakterije koje mogu biti prisutne na površini.

Voće i povrće s nejestivom korom

Banane, avokado, grejpfut, pomorandže — što je zajedničko ovom voću? Tako je, nejestive kore. Operite ipak i sve voće i povrće s korom koju nećete jesti jer se prljavština i bakterije mogu preneti s kore na unutrašnjost voćke dok se ona ljušti.

Poklopci na teglama i konzervama

Operite poklopce tegli pre otvaranja kako nečistoća i bakterije nakupljene na njima ne bi došle u dodir s hranom. Obavezno operite i sve limenke pre otvaranja, uključujući i limenke pića, a poželjno i da uopšte ne pijete piće iz limenke, već ga sipate u čašu.

Namirnice koje nikada ne treba da perete

Pileće i drugo meso

Uprkos onome u što mnogi veruju, piletinu ne treba prati. Ispiranje sirove piletine može dovesti do širenja štetnih bakterija poput salmonele po kuhinji, što može dovesti do oboljenja. Jedini način da se te bakterije unište je kuvanje piletine, kao i svog drugog sirovog mesa.

Riba

Izbegavajte pranje sirove ribe jer to zapravo ne čisti ribu. Umesto toga, povećava se mogućnost unakrsne kontaminacije druge hrane, posuđa i radnih površina.

Jaja

Izbegavajte pranje jaja nakon kupovine jer to može dovesti do oštećenja ljuske koja štiti jaja od bakterija koje se mogu pojaviti tokom termičke obrade.

Izvor: CentarZdravlja

Oznake:

mesopovrćepranje mesapranje povrćapranje voćavoće

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Život kod kuće kroz objektiv Eni Libovic
Prethodni

Život kod kuće kroz objektiv Eni Libovic

Kompanija Dijamant proslavlja 85 godina poslovanja i nagrađuje vernost potrošača
Sledeći

Kompanija Dijamant proslavlja 85 godina poslovanja i nagrađuje vernost potrošača

Sledeći
Kompanija Dijamant proslavlja 85 godina poslovanja i nagrađuje vernost potrošača
07.02.2023.

Kompanija Dijamant proslavlja 85 godina poslovanja i nagrađuje vernost potrošača

Prethodni
06.02.2023.

Život kod kuće kroz objektiv Eni Libovic

Život kod kuće kroz objektiv Eni Libovic

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    pripovedač
    „Pripovedač“: Ispričaj mi priču
    Filip Milosavljević
    Prva bioskopska projekcija na Divčibarama ikada: ‘Kad budem mrtav i beo’ pod zvezdama u okviru 10. Mountain Music Festa
    Prva bioskopska projekcija na Divčibarama ikada: ‘Kad budem mrtav i beo’ pod zvezdama u okviru 10. Mountain Music Festa
    CityMagazine
    film
    Kako je ruska pesma o vojniku na frontu inspirisala domaći hit film: Pre 30 godina je bila premijera ostvarenja koje i danas gledamo sa knedlom u grlu
    CityMagazine
    rouzovi
    Komedija „Rouzovi” inspirisana čuvenom komedijom ima sjajnu ekipu
    Filip Milosavljević
    exit
    Jubilarni EXIT festival uz više od 200.000 posetilaca odbranio slobodu uz poruku da su ljubav i svetlost nezaustavljivi
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖