• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Koristi od konzumiranja poširanih jaja

CityMagazine
16.03.2020. 2 Mins Read IshranaZdravlje

Koje su neke od najzdravijih namirnica koje možemo da konzumiramo za doručak? Većina ljudi će se setiti jogurta, svežeg voća i ovsene kaše. Mi smatramo, međutim, da i poširana jaja zaslužuju da budu svrstana u ovu grupu. Ona su prilično potcenjena kada govorimo o zdravoj hrani pa je vreme da se upoznamo sa koristima od konzumiranja jaja pripremljenih na ovaj način.

Jaja su pre svega odličan i relativno jeftin izvor proteina. Ona sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina koje su potrebne organizmu, a koje on ne može sam da proizvodi. Ove aminokiseline hrane našu kožu, kosu, kosti i mišićno tkivo, i omogućavaju normalno funkcionisanje našeg imunog sistema.

Više od polovine proteinskog sastava jaja se nalazi u belancima. Ona takođe sadrže i vitamin B12, dok se u žumancima nalaze vitamini A,D,E i K, kao i lecitin. U jajima još ima i vitamina B6, selena, gvožđa i cinka.

Povezani članci

Evo zbog čega nikako ne smete dva puta da koristite isti karton za jaja

5 vrsta namirnica koje treba izbegavati kako biste očuvali pamćenje i fokus

Kako god da spremite svoja jaja, unećete istu količinu hranljivih materija iz ove namirnice. Ako, međutim, želite da povedete računa o svom kalorijskom unosu, bolje bi bilo da ih poširate nego da ih pržite na ulju ili puteru. Kao što verovatno znate, poširana jaja se kuvaju u vodi bez ikakvih dodataka, osim eventualno malo sirćeta.

Procenjeno je da biste dijetom koja uključuje poširana jaja umesto onih napravljenih na puteru uneli čak 500 kalorija manje u svoj organizam, ako biste ih doručkovali svakog dana u periodu od pet dana. Dakle, jedna mala razlika u pripremi jaja, praktično bez gubitka ukusa obroka, može vam pomoći da budete zdraviji, ali i vitkiji.

Izvor: The List

Tags:

jajazdrava hranazdrava ishrana

Povezani članci

Ovaj orašasti plod poboljšaće vam zdravlje creva

Otkriveno zašto se gojimo nakon dijete: Krive su bakterije

Share Article

Follow Me Written By

CityMagazine

Ostali članci

Previous

Šta da radite umesto opsesivnog čitanja vesti

Next

Zašto nam je toliko teško da se setimo šta smo sanjali?

Next
17.03.2020.

Zašto nam je toliko teško da se setimo šta smo sanjali?

Previews
16.03.2020.

Šta da radite umesto opsesivnog čitanja vesti

Najnovije

Karte za ovu beogradsku predstavu čekaju se mesecima, igra se u vili iz 19. veka, a u publici je samo 16 osoba
CityMagazine
Edo Majka: „U Beogradu se sjajno osećam, ali nije uvek bilo tako”
CityMagazine
Džonatan Mejdžors kaže da je jeo 6.100 kalorija dnevno četiri meseca kako bi se spremio za ulogu bodibildera
CityMagazine
Preslušajte drugu epizodu podkasta „Vesele 80e sa Đurom PIP POP“
CityMagazine
Džon Laroket priznao da je umesto novca, za film „Teksaški masakr motornom testerom“ dobio travu
Filip Milosavljević

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Stand-up
  • Predstave
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖