Lekari hitne pomoći sastavili listu namirnica koje jedu svakog dana da bi bili zdravi i siti
Užurbani dani i duge smene ostavljaju malo vremena za kvalitetan ručak. Postoji nekoliko namirnica koje čine jednako brz, a ipak zdraviji, ispunjeniji i hranljiviji obrok od grickalica i brze hrane.
Pretpostavlja se da doktori imaju razvijene dobre navike po pitanju ishrane. Međutim, duge smene i užurbani ritam čini da zapostave kvalitet hrane koju unose, piše index.hr.
Kako bi obezbedili dovoljno energije, zdravu i hranljivu ishranu, lekari hitne pomoći izbegavaju automate, pekare i brzu hranu i koriste neke od ovih namirnica.
Orašasti plodovi
Bogati proteinima, orašasti plodovi ekološki su prihvatljiviji od mesa. Međutim, poželjan je umeren unos orašastih plodova jer sadrže dosta kalorija i zasićenih masti, jer mogu dovesti do povećanja holesterola, što stvara potencijalni rizik za srčana oboljenja i moždani udar.
Humus
Leblebije, kao glavni sastojak humusa, bogat je vlaknima i odličan je izvor biljnih proteina. Budući da sadrži nezasićene masti koje povećavaju nivo zdravog holesterola u krvi, istraživanja su pokazala da dodavanje humusa redovnoj ishrani štiti organizam od srčanih bolesti, dijabetesa i određenih vrsta raka.
Povrće
Doktori na poslu često grickaju šargarepu, celer ili komade brokolija. Pečeni krompir takođe je odlična opcija, kao i karfiol.
Avokado
Bogat karotenoidima, mononezasićenim mastima, kalijumom i vlaknima, avokado smanjuje rizik od pojedinih hročnih bolesti.
Masline
Masline sadrže dosta oleata, koji je mononezasićena masna kiselina. Jedno istraživanje iz 2016, godine pokazalo je da unošenje mononezasićenih masti smanjuje rizik od prerane smrti.
Morske alge
Hranljivost, mali broj kalorija i visok nivo vlakana čine jestive morske alge savršenim dodatkom zaokruženom obroku.
Tvrdo kuvana jaja
Puna proteina, skuvana jaja mogu biti čuvana u frižideru i do nekoliko dana.