Neobična vina koja još niste probali
Piše: Isidora Spasić
Plavo vino
Kada govorimo o bojama, zna se da vino obično biva crveno, belo ili roze. Ali sada vino možete naći i u svetloplavoj boji. Toga se prvo setilo šestoro mladih Španaca, pa su osnovali firmu koja proizvodi vino GIK. Ovo vino mešavina je crnog i belog grožđa, a svoju boju na svu sreću ne postiže hemijskim putem. Ta prelepa nijansa plave pravi se od pigmenta koji se dobija direktno od kožice grožđa.
Ljuto vino
Jedna posebna vinarija, nedaleko od Filadelfije u Americi, pravi dvadeset pet neverovatnih vina. Tako da možete pijuckati vino sa jagodama, ili vino sa maslačkom. Ipak, postoji i jedno koje je posebno intrigantno za sve ljubitelje ljutog. U pitanju je vino sa halapenjo papričicama. Dobra vest za one kojima to zvuči preambiciozno jeste da ovo vino može da se koristi kao dodatak koktelima, u marinadi za meso, i u prelivima za salate.
Vino napravljeno od grožđa iz svemira
U budućnosti, ljudi bi mogli da uživaju u vinu čije se grožđe gaji u svemiru. Godine 2015. svemirska letilica SpaceX izjavila je da će zasaditi grožđe u satelitu opremljenom svim neophodnim uslovima za gajenje biljke. Ispostavilo se da grožđe ne zahteva puno vode i da ne ostavlja naročito otpadnog materijala, što ga čini savršenom voćkom za gajenje u svemiru.
Vino sa meteoritom
Pre šest godina izvesni Ijan Hučeon došao je na suludu ideju da komad meteorita ubaci u bačvu sa Cabernet Sauvignon vinom. Smatra se da je taj meteorit star preko 4.5 milijardi godna, i da se srušio na Atakama pustinju pre 6.000 godina. Pošto je glavna ideja bila spojiti astronomiju i vinarstvo, ovakvo vino pre svega predstavlja suvenir.
Vino sa ružinim laticama
Postoji specijalna vinarija u Saseksu (Engleska) koja vina kombinuje sa neobičnim voćem i biljkama, kao što su breza, orah i med. Ali vino po kom su najprepoznatljiviji jeste ono od ruže. Prvo se pravi infuzija od ručno branih latica, a zatim se njom obogaćuje vino. U ovom suvom i aromatičnom napitku ruža se najviše oseća u mirisu.
Vino od badema
Kako bi se dobila ova neobična ali obećavajuća kombinacija, ulje od badema se infuzuje u vino. Ono tako dobija sladak i suptilan ukus, koji najviše podseća na Amaretto liker. Ljudi sa prefinjenim nepcem uočiće još note breskve i kruške, a blaga penušavost dodatno će pojačati senzaciju. Ako ikada pronađete vino od badema, savet je da ga služite uz neki lagani desert.
Vino od bundeve
Vinarija iz Severne Dakote (Amerika) prva se dosetila vina od bundeve. Ono je predviđeno da se pije tokom božićnih, novogodišnjih i drugih praznika, pa je pravi hit kada počne sezona slavlja. Neobičan ukus koji spaja vino i bundevu idealan je da se konzumira tokom tmurnih jesenjih dana.