Omiljeno letnje voće koje snižava pritisak, jača imunitet i pomaže kod mršavljenja
Poštosadrži brojne fitonutrijente, vitamine i antioksidante, smokva je jedno od najzdravijih mediteranskih voća. Osim što je ukusan, ima zdravstvene prednosti, zbog čega dijetetičari preporučuju da ga konzumiramo što je moguće češće, posebno kada je sezona, prenosi WebMD.
Snižavaju visok krvni pritisak i podstiče gubitak težine
Visok krvni pritisak, takođe poznat kao hipertenzija, može dovesti do komplikacija kao što su bolesti srca i moždani udar. Jedan faktor koji dovodi do visokog krvnog pritiska je neravnoteža kalijuma uzrokovana konzumiranjem previše natrijuma i premalo kalijuma kroz ishranu. Upravo zbog toga su smokve odlična hrana bogata kalijumom i može pomoći u ispravljanju ove neravnoteže. U međuvremenu, visoki nivoi vlakana u smokvama mogu pomoći u uklanjanju viška natrijuma iz sistema i takođe podsticati gubitak težine.
Jačaju imunitet
Problemi sa varenjem kod ljudi se veoma razlikuju, objašnjavaju lekari, od zatvora, grčeva, nadimanja do dijareje. Šta god da je problem, kaže se da konzumiranje smokava pomaže zahvaljujući visokom sadržaju vlakana. Ali osim visokog sadržaja vlakana, smokve pomažu varenju i na drugi način. Odličan su izvor probiotika koji poboljšavaju celokupno zdravlje creva, a samim tim i dokazano jačaju naš imunitet i štite nas od potencijalnih bolesti.
Održavaju gustinu kostiju
Dijetetičari naglašavaju da su smokve odličan izvor kalcijuma i kalijuma, a dokazano je da ovi minerali poboljšavaju ili održavaju gustinu kostiju, što zauzvrat može sprečiti stanja kao što je osteoporoza. Istraživanja pokazuju da ishrana bogata kalijumom može poboljšati zdravlje kostiju, dok se pokazalo da redovan unos kalcijuma poboljšava mineralnu strukturu kostiju kod dece i adolescenata, prenosi index.hr.