• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Ova začinska biljka pomaže u snižavanju visokog nivoa holesterola
Foto: Julia Sudnitskaya / Shutterstock.com

Ova začinska biljka pomaže u snižavanju visokog nivoa holesterola

CityMagazine
20.05.2024. 2 min Ishrana

Korišćenje biljaka i začina u ishrani može značajno uticati na ukus hrane, ali i pomoći da u telo unesemo različite hranjive materija. Iako su određeni začini i biljke popularniji od drugih, mnogi će se složiti kako se ruzmarin nalazi pri samom vrhu popularnosti.

Ovu biljku dijetetičari su izdvojili kao najbolju za korišćenje u ishrani kod ljudi koji imaju problema s visokim holesterolom. Kao razlog ističu da je ruzmarin bogat antioksidansima. Odličan je u kombinaciji s maslinovim uljem, ali i s drugim namirnicama koje su deo mediteranske ishrane.

Bogat antioksidansima

Dijetetičar Džordan Hil ističe da je “ruzmarin bogat antioksidansima koji se bore protiv upala i oksidativnog stresa u telu, na kraju pomažući u sprečavanju štetne oksidacije lošeg, odnosno LDL, holesterola”.

Jedno starije naučno istraživanje pokazalo je da ruzmarin utiče na nivo šećera i holesterola u krvi. Kako prenosi “Eating Well”, u istraživanju je učestvovalo je 48 dobrovoljacau koji su uzimali dva, pet ili deset grama mlevenog ruzmarina dnevno tokom četiri nedelje. Učesnicima studije su napravljeni nalazi krvi pre i na kraju istraživanja, a rezultati su pokazali da su dobrovoljci koji su uzeli najveću dozu (deset grama tokom četiri nedelje) imali značajno niže nivoe lošeg holesterola.

Ruzmarin se često koristi u najboljoj ishrani na svetu

Mediteranska ishrana smatra se najboljom i najzdravijom na svetu, a ruzmarin je čest začin koji se u njoj koristi. Ova vrsta ishrane bogata je voćem, povrćem, mahunarkama, orašastim plodovima, semenkama, masnom ribom, ekstra devičanskim maslinovim uljem i ograničenom količinom dodanih šećera i zasićenih masti.

Jela u mediteranskoj ishrani obogaćuju se začinima poput ruzmarina, origana, bosiljka, cimeta, đumbira i drugih začina za koje se vezuju razne zdravstvene koristi. Kako prenosi Index, korišćenje ruzmarina u pripremi jela može jelu dodati antioksidanse, vlakna, ali i poboljšati ukus.

Pomaže u smanjenju unosa zasićenih masti

Ljudi koji imaju visok nivo holesterola trebalo bi da paze na unos zasićenih masti iz punomasnog mleka, maslaca, pavlake, pržene hrane, suhomesnatih proizvoda i crvenog mesa s visokim udelom masti. Međutim, ako povremeno odlučite da jedene crveno meso, unos zasićenih masti možete smanjiti mariniranjem mesa začinskim biljem.

Biljke poput ruzmarina ne sadrže masti. Sa svojim zemljanim i drvenastim ukusom, ruzmarin ima snažan ukus i dobro se slaže s drugim biljem kao što su majčina dušica, majoran i origano.

Nutricionistkinja i dijetetičarka Sara Has ističe da je posebno dobro koristiti ruzmarin u mariniranju govedine. “To je zato što jedinjenja u ruzmarinu pomažu u sprečavanju stvaranje heterocikličkih amina (kancerogenih jedinjenja) koji se mogu stvoriti na mesu tokom pečenja na roštilju”, tvrdi Has.

Oznake:

holesterolmediteranska dijetaruzmarinzačinzdrava ishrana

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Olimpijski tim Srbije ide do pobede u Pariz, a i vi možete da budete deo spektakla
Prethodni

Olimpijski tim Srbije ide do pobede u Pariz, a i vi možete da budete deo spektakla

"Mislila sam da su jabuke, pa sam zagrizla i nastao je horor": Ovo drvo je toliko opasno da je ušlo u Ginisovu knjigu
Sledeći

“Mislila sam da su jabuke, pa sam zagrizla i nastao je horor”: Ovo drvo je toliko opasno da je ušlo u Ginisovu knjigu

Sledeći
"Mislila sam da su jabuke, pa sam zagrizla i nastao je horor": Ovo drvo je toliko opasno da je ušlo u Ginisovu knjigu
21.05.2024.

“Mislila sam da su jabuke, pa sam zagrizla i nastao je horor”: Ovo drvo je toliko opasno da je ušlo u Ginisovu knjigu

Prethodni
20.05.2024.

Olimpijski tim Srbije ide do pobede u Pariz, a i vi možete da budete deo spektakla

Olimpijski tim Srbije ide do pobede u Pariz, a i vi možete da budete deo spektakla

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    CityMagazine
    28 godina kasnije
    Gledao sam “28 godina kasnije”, najiščekivaniji nastavak godine, i imam jednu lošu vest za horor fanove
    Miloš Dašić
    film ajkula
    50 godina filma koji je zauvek promenio industriju, ali i letovanja ljudima: Horor koji su svi gledali, voleli i plašili ga se
    CityMagazine
    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac", rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac”, rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    CityMagazine
    igor božanić
    DA SE P(L)OČASTIMO – Igor Božanić na novom albumu peva mračne sevdalinke na jarkom suncu
    Miloš Dašić

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖