• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Sve o ruzmarinu na jednom mestu!

CityMagazine
07.05.2022. 3 Mins Read OpšteZdravlje

Ruzmarin je jedna od najčešćih aromatičnih biljaka u krajevima okupanim Sredozemnim morem, unosi punoću ukusa na trpezu, ali ima i mnoga lekovita i blagotvorna svojstva za naš organizam. Ovu mediteransku biljku lako je uzgajati i treba obratiti pažnju na svega nekoliko stvari. To je svakako kultura koja nam je poznata, ali koliko zapravo znamo o njoj? Ruzmarin ima mnoga svojstva, koja ćemo vam predstaviti u narednih nekoliko minuta.

Foto: Corina Rainer on Unsplash

Koju snagu ima ruzmarin?

Ruzmarin je deo porodice Lamiaceae i jedna je od simboličnih biljaka naše zemlje, ali i svih mediteranskih regija. Njegovo latinsko ime ros marinus znači morska rosa zbog intenzivne zelene boje. Već u antičko doba koristio se za pročišćavanje vazduha (posebno u slučajevima kuge), a Rimljani su ga koristili za aromatizovanje vina.

Povezani članci

5 vrsta namirnica koje treba izbegavati kako biste očuvali pamćenje i fokus

Zdravi napici koji pomažu u regulisanju hormona na prirodan način: Svaka žena treba da zna za ovaj prirodni lek!

Ruzmarin ima mnoga svojstva uglavnom terapeutska i povezana s podsticanjem moždanih aktivnosti i pamćenja. Stari Grci koristili venčiće od ruzmarina kada su obavljali psihički zahtevne aktivnosti. Ova biljka s fitoterapijskim svojstvima takođe se smatra prirodnim lekom protiv starenja.

Svojstva ruzmarina su mnoga, evo glavnih:

– Poboljšava pamćenje i podstiče koncentraciju
– Podstiče diurezu
– Reguliše varenje

Kako koristiti ruzmarin: listovi i cvetovi

Koriste se i listovi i cvetovi ruzmarina, koji se sakupljaju u vreme cvetanja (mart, septembar i oktobar), a kako ne bi izgubili tipičnu aromu, moraju se osušiti čim se uberu i odložiti na tamno, ali prozračno mesto.

Listovi i cvetovi ruzmarina mogu se jesti sveži ili osušeni na suncu. Mogu se koristiti na mnogo načina za aromatizovanje hrane, ali i za ukrašavanje naših stolova. No, osim u kulinarstvu, ruzmarin se može koristiti na mnogo načina.

Na primer, infuzija s listovima i cvetovima ruzmarina, koja se pije pre ili posle jela, prirodni je saveznik protiv artritisa i reume, pospešuje probavu, diurezu, ublažava stres i otvara disajne puteve. Da biste je pripremili, jednostavno sipajte kašiku svežih (ili osušenih) listova u šoljicu s kipućom vodom. Nakon 15 minuta filtrirajte, popijte i opustite se. Posebno se preporučuje pre odlaska na spavanje za poboljšanje sna.

Foto: Julian Hochgesang on Unsplash

Kako koristiti ruzmarin: eterično ulje

Ruzmarin je takođe sjajan u vidu eteričnog ulja, evo glavne namene:

– Masaže za zglobove i mišiće
– Losion za telo (lečenje i protiv strija)
– Nega kose

Da li ste znali da, tokom ispiravanja eterično ulje ruzmarina podstiče koncentraciju, pomaže pamćenju i uravnotežuje naše raspoloženje? Takođe, može se koristiti u kombinaciji s kremom (ili bademovim uljem na primer) za masažu protiv bolova u zglobovima i mišićima, reumatizma i za smanjenje znakova strija. Za one koji nemaju vremena: nekoliko kapi eteričnog ulja ruzmarina u kadi ili pod tušem daje energiju, a deluje i lekovito. Može se primeniti i u nezi kose, jer podstiče njen rast, bori se protiv opadanja i prirodni je regulator sebuma, koji prati masni tip kose.

Kako i gde posaditi ruzmarin?

Uzgoj biljke je zaista jednostavan, postoji nekoliko sorti koje se razlikuju po većoj ili manjoj aromatičnosti. Najsvestranija je sorta prostrtog ruzmarina koji se može uzgajati i u saksijama i u vrtu. Ovaj zimzeleni grm voli toplinu i sunce, ali je vrlo otporan na sušu kao i niske temperature, pa se može uzgajati i zimi. Ne zahteva posebnu pažnju niti negu, ali mu najviše godi suvo tlo i stoga ga treba malo i često zalivati, posebno tokom perioda cvetanja.

Postoji nekoliko alternativa kako posaditi ruzmarin. Upotreba pelcera svakako je sjajna tehnika za delotvorno razmnožavanje naše biljke. Samo stavite zasečenu granu u vazu s vodom na najmanje dve nedelje, dok se ne pojave prvi izdanci. Možete se odlučiti za razmnožavanje semenom, proces će potrajati samo malo duže, a najbolje vreme za sadnju je proleće. Danas se mogu kupiti i sadnice ruzmarina koje se mogu preneti u glinenu ili posudu od terakote optimalne veličine.

Kako negovati ruzmarin?

Kao što smo već rekli, ruzmarin ne zahteva veliku pažnju. Voli vrućinu, ali ne pati od promene vremena i niskih temperatura. Gde ga onda smestiti? Mesto u bašti ili na sunčanoj terasi dobro će doći. Tokom proleća i leta potrebno je češće zalivati (svaka 2-3 dana), a zimi tek kada je tlo potpuno suvo.

Da bi bio zdrav, pogotovo ruzmarin u saksiji, ne treba potcenjivati orezivanje. Odrasla biljka zapravo je izrazito bujna, ali uz pravilno orezivanje ruzmarin će se dobro prilagoditi veličini saksije u kojoj se nalazi.

Izvor: Elle Italia

Naslovna fotografija: Babette Landmesser on Unsplash

Tags:

biljkablagodetieterično uljenegapamćenjeruzmarin

Povezani članci

U nedelju pomeramo kazaljke unazad: Stručnjaci objasnili kako to utiče na fizičko i mentalno zdravlje

„Pedalom do mentalnog zdravlja” – 132. Kritična masa

Share Article

Follow Me Written By

CityMagazine

Ostali članci

Previous

Zašto nije dobro da jedete i gledate horor filmove u isto vreme?

Next

15 korisnih saveta koje bi jedan 70-godišnjak dao mlađem sebi

Next
07.05.2022.

15 korisnih saveta koje bi jedan 70-godišnjak dao mlađem sebi

Previews
07.05.2022.

Zašto nije dobro da jedete i gledate horor filmove u isto vreme?

Najnovije

Ovo smo dugo čekali: Nakon hit naslova „Ocean’s Eleven” Bred Pit i Džordž Kluni ponovo zajedno na setu
Milica Arsić
Karte za ovu beogradsku predstavu čekaju se mesecima, igra se u vili iz 19. veka, a u publici je samo 16 osoba
CityMagazine
Edo Majka: „U Beogradu se sjajno osećam, ali nije uvek bilo tako”
CityMagazine
Džonatan Mejdžors kaže da je jeo 6.100 kalorija dnevno četiri meseca kako bi se spremio za ulogu bodibildera
CityMagazine
Preslušajte drugu epizodu podkasta „Vesele 80e sa Đurom PIP POP“
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Stand-up
  • Predstave
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖