Ove namirnice doprinose dugovečnosti, a preporučuje ih lekar
Kao lekar i naučnik koji se bavi hranom, dr Vilijam Li je proveo 20 godina proučavajući kako nam ishrana može pomoći da pobedimo bolesti i da živimo duže.
“Uvek sam svoju ishranu zasnivao na prirodnoj hrani, a veliki deo moje kuhinje inspirisan je jedinstvenom mešavinom dve najveće svetske kulture ishrane – Mediterana i Azije. Ja to zovem mediteranskom ishranom“, objasnio je Li za CNBC.
I na Mediteranu i u Aziji postoje takozvane plave zone, oblasti sa najvećom koncentracijom stogodišnjaka na svetu, a dr Li je naveo šest osnovnih grupa namirnica koje konzumira kako bi ojačao imunitet i ostao zdrav.
Voće
Među voćem koje dr Li najviše konzumira su jabuke, kruške, grejpfrut i avokado.
Povrće
Kada je povrće u pitanju, osnova njegovih jela su brokoli, soja, šargarepa i pečurke.
Mahunarke
Od mahunarki lekar izdvaja beli pasulj i sočivo.
Pakovana hrana
Ako ste mislili da se upakovana hrana odnosi na unapred pripremljenu i gotovu hranu, prevarili ste se – dr Li redovno kupuje ekstra devičansko maslinovo ulje i jabukovo sirće od upakovane hrane.
Morski plodovi
Losos, ikra i sardine su neizostavni na meniju, i preporuka dr Lija.
Piće
Pored vode, dr Li pije mača čaj i oolong čaj, prenosi index.hr.