Ovo punjeno pecivo nalik kroasanu polako osvaja svet
Najnoviji poslastičarski hit, koji osvaja svet, je okruglo pecivo punjeno i napravljeno od testa za kroasane. Iako nema određen naziv, trenutno je najrasprostranjeniji „New York Roll” zbog oblika i mesta porekla. Trenutno je popularno u Njujorku, Parizu, Singapuru ili Sidneju.
Otkako postoje društvene mreže, svedoci smo nebrojenih viralnih trendova koji se pojavljuju na našem Instagram pretraživaču, a sada i na Tik Toku. Većina je kratkog daha, ali neki su tu da ostanu. Poslednji koji je zatalasao mreže je kroasan osmišljen u Njujorku, u južnom delu Menhetna, tačnije u Lafayette Café & Bakery, bistrou s pariškim prizvukom. Ovo vizualno čudo krstili su kao Croissant Supreme, a sada širom sveta dobija nove verzije poznate kao New York Roll.
Okrugli, punjeni kroasan
Iako po izgledu niko ne bi rekao da je kroasan, ovo pecivo miriše i ima takav ukus. Testo se jednostavno rastanji i seče na drugačiji način kako bi se postigao ovaj kružni oblik. Još jedna uočljiva razlika? Nešto je puniji od klasičnog kroasana. Osim toga, kad se ispeče, naprave se otvori kako bi se napunio nadevom, među kojima se izdvajaju čokolada i pistaći. Rezultat je toliko prijatan za oči i sladak, da već vlada Instagramom. Zapravo, originalni New York Roll, onaj u spomenutom lokalu na Menhetnu, toliko je poznat da se dugi redovi formiraju ispred vrata i protežu oko čitavog bloka.
Cena peciva Supreme u pekari Lafayette je 8 dolara. Nismo imali sreće da ga probamo, samo da ga vidimo, ali oni koji potroše sat vremena u redu i tih osam dolara potvrđuju da se isplati. Njihove dosad najuspešnije verzije bile su čokolada i pistaći, ali u ponudi imaju i jagodu i breskvu. Sada su za Noć veštica čak napravili bundevu i Chai Latte. Dokaz da Amerikanci koriste svaku priliku da se obogate…
Od Njujorka na put oko sveta
Pokušaj rekreiranja je u ovom slučaju bio neizbežan. Supreme je nastao u martu. Do jula je postao veoma popularan i, očekivano, u avgustu i septembru replike ovog slatkiša već su mogle da se probaju u Parizu, Singapuru ili Sidneju.
Činjenica je da svi gastronomski trendovi ovog tipa nastaju u Sjedinjenim Američkim Državama, tačnije u Njujorku ili Los Anđelesu, a zatim osvajaju druge teritorije. U Parizu, gde nalazimo najbolje kroasane na svetu, postoje barem dve poslastičarnice koje su ovaj recept sprovele u delo. Najpopularnija je Bo&Mie, gde ih peku u malim serijama. Dobijaju ih samo najbrži. Specijalizovali su se za njihovo punjenje šlagom od vanile i prelivanje ganašom od čokolade. Mogu se naći i u Frappe Boulangerie Urbaine.
U Sidneju je poslastičarnica Banksia ta koja je postala pionir New York Roll-a. Ovde ga nazivaju Flaky Croissant ili Biscoff zavisno od ukusa koji je aktuelan svaki mesec. U septembru i oktobru odlučili su se za Cheesecake, a u avgust verziju punjenu ganašom earl grey tea i slanom karamelom, prelivenu ganašom od mlečne čokolade, kokosa, različka i maršeloa od vanile made in House. Kao što vidite, Australijanci znaju šta rade.
U Singapuru je groznica za kroasanom u verziji New York Roll tolika da već postoji na desetine mesta koja ga imaju u ponudi.
Izvor: Elle España
Naslovna fotografija: Надя Кисільова / Unsplash