4 efekta koje redovno konzumiranje paprika ima na zdravlje
Bilo da je volite punjenu ili ne, paprika je jedno od povrća koje se najčešće koristi u Srbiji, ali dobra vest je da je ona i te kako zdravlja
Paprika dolazi u mnogim bojama, uključujući crvenu, narančastu, žutu i zelenu, piše Index.hr.
One su pune vitamina i minerala koji mogu koristiti zdravlju, a redovna konzumacija ovog povrća može imati mnoge zdravstvene koristi po celi organizam.
Dijetetičarke Erika Barera i Kristi Vejl izdvojile su nekoliko efekata koji se povezuju s redovnim jedenjem ovog ukusnog povrća.
Paprika može smanjiti upale
Paprike su bogate fitohemikalijama i nutrijentima koji imaju prirodna antioksidativna i protivupalna svojstva.
Zapravo, istraživanja su pokazala da biljni spojevi prisutni u paprikama mogu pozitivno uticati na zdravlje, smanjujući upalu u telu ili potpuno smanjujući rizik od njenog razvoja, prenosi Eating Well.
Barera objašnjava da paprike „sadrže antioksidanse, kao što su karotenoidi i antocijanini, koji pomažu u sprečavanju oštećenja stanica u telu”.
Paprika poboljšava varenje
Paprike su izvrstan izvor vlakana koja nude mnoge zdravstvene prednosti, uključujući bolju probavu, poboljšano zdravlje srca i stabilnan nivo energije.
„Vlakna pomažu u upravljanju šećerom u krvi i holesterolom, dok istovremeno održavaju crevni mikrobiom zdravim”, objašnjava Barera.
Vlakna pomažu i hraniti zdrave crevne bakterije koje žive u probavnom traktu, što može pomoći u održavanju zdravog mikrobioma.
Paprika jača imuni sistem
Prema dijetetičarki Vejl, „uključivanje paprike u svakodnevnu prehranu moglo bi potencijalno da ponudi obilje hranjivih sastojaka za vaše telo, posebno za imuni sistem.”
Dodaje da crvena paprika sadrži gotovo tri puta više vitamina C od narandže.
„Istraživanja pokazuju da redovna konzumacija hrane bogate vitaminom C pomaže imunom sistemu u borbi protiv infekcija i bolesti”, ističe ona.
Paprika pospešuje zdravlje mozga
Konzumiranje paprika može pomoći u održavanju zdravlja mozga i sprečiti gubitak pamćenja povezan s godinama.
Istraživanje iz 2019. godine, objavljeno u Journal of Food Science and Nutrition, pokazalo je da flavonoidi, fenolne kiseline i karotenoidi koji se nalaze u paprici, mogu sprečiti gubitak pamćenja povezan s Alchajmerovom bolešću, prenosi Eating Well.