Postoji genetski razlog zašto mnogi ljudi izbegavaju povrće
Da li se sećate kada ste bili dete i jedva ste čekali da se vratite iz škole kući na ručak, a onda kada ste seli za sto, čekalo vas je neprijatno iznenađenje, tanjir pun povrća? Ok, možda ovo nije bilo iskustvo svakog od vas, ali nije netačno reći da deca ne vole da jedu povrće kao odrasli.
Većina njih na kraju ipak zavoli namirnice ovog tipa, ali postoje i oni koji imaju averziju prema njima do kraja života, a nedavno je otkriveno i zašto. Iza ove averzije, naime, stoje genetski razlozi. Postoje neki geni koji povećavaju gorčinu brokolija, prokelja i drugog sličnog povrća, što ih čini nejestivim za jedan broj ljudi. Isti geni mogu da učine i crnu čokaladu, pivo i kafu neukusnim.
Koji je to gen koji je odgovoran za averziju prema povrću kod nekih ljudi? U pitanju je gen TAS2R38, koji kodira receptore ukusa na našem jeziku i omogućava nam da osetimo gorčinu. Ljudi imaju dve kopije ovog gena i on uglavnom dolazi u dve različite varijante (PAV i AVI), ali ne uvek.
Ako naše obe kopije ovog gena pripadaju varijanti PAV, neke namirnice nam imaju previše gorak ukus. S druge strane ljudi koji imaju dve kopije gena TAS2R38 u AVI varijanti, praktično ne osećaju gorčinu. Većina ljudi ima obe varijante ovog gena, zbog čega uglavnom uživaju da jedu sve vrste povrća.
Izvor: Unilad