• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Postoji genetski razlog zašto mnogi ljudi izbegavaju povrće

CityMagazine
08.11.2020. One Min Read IshranaZdravlje

Da li se sećate kada ste bili dete i jedva ste čekali da se vratite iz škole kući na ručak, a onda kada ste seli za sto, čekalo vas je neprijatno iznenađenje, tanjir pun povrća? Ok, možda ovo nije bilo iskustvo svakog od vas, ali nije netačno reći da deca ne vole da jedu povrće kao odrasli.

Većina njih na kraju ipak zavoli namirnice ovog tipa, ali postoje i oni koji imaju averziju prema njima do kraja života, a nedavno je otkriveno i zašto. Iza ove averzije, naime, stoje genetski razlozi. Postoje neki geni koji povećavaju gorčinu brokolija, prokelja i drugog sličnog povrća, što ih čini nejestivim za jedan broj ljudi. Isti geni mogu da učine i crnu čokaladu, pivo i kafu neukusnim.

Koji je to gen koji je odgovoran za averziju prema povrću kod nekih ljudi? U pitanju je gen TAS2R38, koji kodira receptore ukusa na našem jeziku i omogućava nam da osetimo gorčinu. Ljudi imaju dve kopije ovog gena i on uglavnom dolazi u dve različite varijante (PAV i AVI), ali ne uvek.

Povezani članci

Ljudi danas ređe vode ljubav nego pre 30 godina, a stručnjaci nisu sigurni zašto

3 pitanja koja morate da postavite sebi ako uvek završavate u toksičnim vezama

Ako naše obe kopije ovog gena pripadaju varijanti PAV, neke namirnice nam imaju previše gorak ukus. S druge strane ljudi koji imaju dve kopije gena TAS2R38 u AVI varijanti, praktično ne osećaju gorčinu. Većina ljudi ima obe varijante ovog gena, zbog čega uglavnom uživaju da jedu sve vrste povrća.

Izvor: Unilad

Tags:

genetikaishranapovrće

Povezani članci

Otkrivamo kako ruke mogu da ukažu na skrivene zdravstvene probleme

U nedelju pomeramo kazaljke unazad: Stručnjaci objasnili kako to utiče na fizičko i mentalno zdravlje

Share Article

Follow Me Written By

CityMagazine

Ostali članci

Previous

Evo zašto je spavanje pored kućnog ljubimca dobro za vas

Next

5 zdravih navika u ishrani koje vam mogu pomoći da smršate bez odlaska na dijetu

Next
09.11.2020.

5 zdravih navika u ishrani koje vam mogu pomoći da smršate bez odlaska na dijetu

Previews
08.11.2020.

Evo zašto je spavanje pored kućnog ljubimca dobro za vas

Najnovije

Ovo smo dugo čekali: Nakon hit naslova „Ocean’s Eleven” Bred Pit i Džordž Kluni ponovo zajedno na setu
Milica Arsić
Karte za ovu beogradsku predstavu čekaju se mesecima, igra se u vili iz 19. veka, a u publici je samo 16 osoba
CityMagazine
Edo Majka: „U Beogradu se sjajno osećam, ali nije uvek bilo tako”
CityMagazine
Džonatan Mejdžors kaže da je jeo 6.100 kalorija dnevno četiri meseca kako bi se spremio za ulogu bodibildera
CityMagazine
Preslušajte drugu epizodu podkasta „Vesele 80e sa Đurom PIP POP“
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Stand-up
  • Predstave
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖