• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Prašak za pecivo ili soda bikarbona: Otkrivamo sve nedoumice

CityMagazine
12.11.2022. 2 Mins Read IshranaZdravlje

Neki recepti iziskuju prašak za pecivo, drugi sodu bikarbonu, u neke idu oba sastojka, a nekada ih možemo zameniti. Iako vam se možda čini da je to onako odokativno napisano, to ipak nije slučaj. Postoji razlog zašto se u neka testa dodaje soda bikarbona, a neke prašak za pecivo. Pa, kako onda odlučiti šta da upotrebimo?

Da li sodu bikarbonu možemo da upotrebimo kao zamenu za prašak za pecivo? Uglavnom ne, zato što soda bikarbona traži neku drugu namirnicu koja je kisela, dok prašak za pecivo tu kiselinu već ima u sebi.

Soda bikarbona reagovaće s namirnicama poput: mlaćenice, meda, kakao praha ili melase, dok će prašak za pecivo reagovati već pri kontaktu s običnom vodom (to je i dobar način provere ispravnosti praška za pecivo – pomešajte kašičicu vode s par mrvica praška za pecivo i ako se zapeni, znači da je ispravan).

Povezani članci

„Pedalom do mentalnog zdravlja” – 132. Kritična masa

U nedelju pomeramo kazaljke unazad: Stručnjaci objasnili kako to utiče na fizičko i mentalno zdravlje

Reakcija sode bikarbone i neke druge, kisele namirnice, zapravo izaziva proizvodnju ugljen-dioksida, stvaraju se mali mehurići, a upravo to je svojstvo sode koje pomaže testu/smesi za kolače da se digne i „naraste“.

S druge strane, prašak za pecivo je kombinacija sode bikarbone, kiseline i sastojka koji služi za upijanje vlage – poput kukuruznog skroba. S obzirom na to da prašak za pecivo, dakle, već sadrži kiselinu, nije nužno da u smesu u kojoj ga koristimo, dodajemo kisele namirnice. 

Najčešći prašak za pecivo na tržištu jeste onaj koji reaguje u dve faze – prvo kada se navlaži (vodom ili nekim drugim tekućim sastojkom) i drugi put reagiraju pod uticajem visoke temperature. To je onaj trenutak kada stavimo tečnu smesu za biskvit u lim za pečenje, a tokom pečenja smesa naraste gotovo dvostruko i dobije onaj specifični sunđerast oblik.

Stoga, prašak za pecivo možete koristiti za pripremu gotovo svih poslastica koje traže takav dodatak, dok soda bikarbona, ako želite da izazove neku reakciju i promenu, iziskuje i dodavanje nečeg kiselog.

Izvor: gastro.24sata.hr

Naslovna fotografija: Annie Spratt / Unsplash

Tags:

pečenjeprašak za pecivosoda bikarbonatesto

Povezani članci

Ovo punjeno pecivo nalik kroasanu polako osvaja svet

Ovaj orašasti plod poboljšaće vam zdravlje creva

Share Article

Follow Me Written By

CityMagazine

Ostali članci

Previous

5 najčešćih propusta majki dečaka

Next

Proglašena najatraktivnija regija u Evropi

Next
13.11.2022.

Proglašena najatraktivnija regija u Evropi

Previews
11.11.2022.

5 najčešćih propusta majki dečaka

Najnovije

Ko će od ovih izvođača u Konstraktine cipele: Najzanimljivije domaće pesme koje se takmiče za Evroviziju
CityMagazine
Dženifer Aniston i Adam Sendler se vraćaju u nastavku hit trilera „Murder Mystery 2″
Filip Milosavljević
Sve što smo naučili o životu Pamele Anderson iz novog dokumentarca
Milica Arsić
Najpopularniji narodnjak u Srbiji trenutno „Kosili smo seno“ izgleda da uopšte nije srpska pesma, a evo odakle je
CityMagazine
Ovogodišnja Evrovizija je dobila novi logo, kao i slogan – „Ujedinjeni muzikom“
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Stand-up
  • Predstave
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖