• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Prašak za pecivo ili soda bikarbona: Otkrivamo sve nedoumice

Prašak za pecivo ili soda bikarbona: Otkrivamo sve nedoumice

CityMagazine
12.11.2022. 2 min IshranaZdravlje

Neki recepti iziskuju prašak za pecivo, drugi sodu bikarbonu, u neke idu oba sastojka, a nekada ih možemo zameniti. Iako vam se možda čini da je to onako odokativno napisano, to ipak nije slučaj. Postoji razlog zašto se u neka testa dodaje soda bikarbona, a neke prašak za pecivo. Pa, kako onda odlučiti šta da upotrebimo?

Da li sodu bikarbonu možemo da upotrebimo kao zamenu za prašak za pecivo? Uglavnom ne, zato što soda bikarbona traži neku drugu namirnicu koja je kisela, dok prašak za pecivo tu kiselinu već ima u sebi.

Soda bikarbona reagovaće s namirnicama poput: mlaćenice, meda, kakao praha ili melase, dok će prašak za pecivo reagovati već pri kontaktu s običnom vodom (to je i dobar način provere ispravnosti praška za pecivo – pomešajte kašičicu vode s par mrvica praška za pecivo i ako se zapeni, znači da je ispravan).

Reakcija sode bikarbone i neke druge, kisele namirnice, zapravo izaziva proizvodnju ugljen-dioksida, stvaraju se mali mehurići, a upravo to je svojstvo sode koje pomaže testu/smesi za kolače da se digne i „naraste”.

S druge strane, prašak za pecivo je kombinacija sode bikarbone, kiseline i sastojka koji služi za upijanje vlage – poput kukuruznog skroba. S obzirom na to da prašak za pecivo, dakle, već sadrži kiselinu, nije nužno da u smesu u kojoj ga koristimo, dodajemo kisele namirnice. 

Najčešći prašak za pecivo na tržištu jeste onaj koji reaguje u dve faze – prvo kada se navlaži (vodom ili nekim drugim tekućim sastojkom) i drugi put reagiraju pod uticajem visoke temperature. To je onaj trenutak kada stavimo tečnu smesu za biskvit u lim za pečenje, a tokom pečenja smesa naraste gotovo dvostruko i dobije onaj specifični sunđerast oblik.

Stoga, prašak za pecivo možete koristiti za pripremu gotovo svih poslastica koje traže takav dodatak, dok soda bikarbona, ako želite da izazove neku reakciju i promenu, iziskuje i dodavanje nečeg kiselog.

Izvor: gastro.24sata.hr

Naslovna fotografija: Annie Spratt / Unsplash

Oznake:

pečenjeprašak za pecivosoda bikarbonatesto

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

5 najčešćih propusta majki dečaka
Prethodni

5 najčešćih propusta majki dečaka

Proglašena najatraktivnija regija u Evropi
Sledeći

Proglašena najatraktivnija regija u Evropi

Sledeći
Proglašena najatraktivnija regija u Evropi
13.11.2022.

Proglašena najatraktivnija regija u Evropi

Prethodni
11.11.2022.

5 najčešćih propusta majki dečaka

5 najčešćih propusta majki dečaka

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    "Olympo": Španska tinejdžerska serija na Netflix-u izazvala buru zbog eksplicitnih scena
    “Olympo”: Španska tinejdžerska serija na Netflix-u izazvala buru zbog eksplicitnih scena
    CityMagazine
    pesma
    Pre skoro 50 godina je u Jugoslaviji nastala pesma koja opisuje današnji svetski trenutak: U to vreme kritičari je nisu voleli, a stihovi su proročki
    CityMagazine
    Mika Antić
    Ovo je najbolja pesma Mike Antića koju on nije napisao: Godinama na internetu vlada rasprava o velikom domaćem pesniku
    CityMagazine
    exit
    Od legendi elektronskog zvuka do lidera nove generacije: Na jubilarni EXIT stiže The Prodigy, Tiësto, Eric Prydz, Solomun, Hot Since 82, Boris Brejcha, Nina Kraviz, Amelie Lens, Indira Paganotto, Sara Landry i mnogi drugi
    Filip Milosavljević
    pustolovine fredija lombara
    „Pustolovine Fredija Lombara”: Biser tragično stradalog genija
    Filip Milosavljević

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖