• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Šest jako dobrih razloga da jedete šećer i da se ne izvinjavate zbog toga

CityMagazine
17.01.2020. 3 Mins Read IshranaZdravlje

Autor: Ana Medaris Miler

Brajan Sen Pjer, dijetetičar iz Skarboroa u Mejnu, shvatio je da treba navesti dobre razloge za konzumiranje šećera bez izvinjavanja zbog toga. Naime, klijent mu je tokom jednog dana poslao tri imejla u vezi sa vrstom salsa-sosa koju bi trebalo da kupi. Brajan je tada pomislio: „Čoveče, to je salsa. Kupi koju god hoćeš vrstu”.

Džoj Djubost, dijetetičarka i naučnica koja proučava hranu iz okruga Kolumbija, naglasila je da su pre 40 godina „svi bili protiv masti, a sada su svi protiv šećera”. Međutim, šećer može da ima svoje mesto u zdravoj ishrani. Zato navodimo šest jako dobrih razloga zbog kojih treba da jedete šećer i da se nikako ne izvinjavate zbog toga:

Povezani članci

Jedete sir svakog dana? Nutricionista odgovara koliko je to zdravo

Mit ili istina: Da li šećer hrani ćelije raka?

1. Šećer se koristi u svom prirodnom obliku.

Nema mnogo razloga da se paniči oko prirodnog šećera u voću, povrću i mlečnim proizvodima. Generalno, doprinos šećera stanjima kao što su gojaznost, srčane bolesti i dijabetes, više se odnosi na njegov visok sadržaj u ishrani, odnosno hrani sa visokoprocesovanim namirnicama.

Takođe, osim neumerenosti pri konzumiranju šećera, postoje i drugi faktori zbog kojih dolazi do raznih hroničnih bolesti, a ako zaista želite da smanjite unos šećera, unosite prirodnije varijante.

2. Šećer čini mali deo vaše ishrane.

Nekad ćemo možda uzeti krofnu za doručak, što nije tako zdravo uz toliko šećera. Međutim, ako pojedemo prethodno potopljeni ovas sa smeđim šećerom, to je mnogo bolja opcija.

„Preporučuje se da udeo dodatog šećera u ukupnom broju kalorija ne prevazilazi 10 odsto”, navodi Djubost. Isto tako, počnite više da čitate deklaracije. Organizam ne razlikuje „prirodne‟ zaslađivače poput agave od veštačkih poput visokofruktoznog kukuruznog sirupa, kaže Djubost.

3. Zdrava hrana uz šećer postaje ukusna.

Da li bi ovsena kaša bilo sa kojim drugim prelivom bez šećera imala jednako sladak ukus? „Ako par krutona pomaže nekome da pojede povrće, meni je takav kompromis sasvim u redu‟, kaže Sen Pjer. „Nema potrebe da se izvinjavamo zbog konzumiranja šećera”, navodi Djubost.

4. Potreban vam je izvor energije koji brzo deluje, baš kao što je to šećer.

Lovci-sakupljači nisu samo lovci sa dobrim razlogom: treba im brz, dostupan izvor energije, kao što je bobičasto voće, da bi trčali dok ne ulove večeru. Tako je i sa modernim čovekom koji se bavi fizičkom aktivnošću dužom od par sati.

„Treba vam nešto što se lakše vari i trenutno obezbeđuje energiju‟, kaže Sen Pjer. Savet: ovde ne spadaju šargarepa ili pileća prsa, čak i neke vrste voća, jer mogu da sadrže previše vlakana.

5. Šećer nije vaš automatski odgovor na negativne emocije.

Imali ste loš dan i želite keks sa komadićima čokolade, koliko god šećera on sadržao. To je u ljudskoj prirodi i povremeno zadovoljavanje te želje ne mora da predstavlja problem.

Međutim, ako jedan keks neizbežno vodi do deset komada ili ako je hrana generalno vaš jedini odbrambeni mehanizam, razmislite o radu sa stručnjakom na razvijanju drugih veština.

6. Šećer je deo smislenog socijalnog iskustva.

Bez obzira na to da li je u pitanju parče čuvene bakine pite za praznik ili bolje upoznavanje kolega uz rebarca prelivena sirupom sa roštilja, prednosti čvrstih odnosa i pozitivnih životnih iskustava po zdravlje su važnije od posledica dodatog šećera.

„Mislite na život u celini; suština nije u ishrani već u smislenom, srećnom životu‟, kaže Sen Pjer. „Deljenje obroka sa nekim ima jaku socijalnu komponentu‟.

Izvor: U.S. News

Fotografije: Unsplash

Tags:

hranašećerslatko

Povezani članci

5 zdravih navika za gubljenje kilograma ove jeseni

5 vrsta namirnica koje treba izbegavati kako biste očuvali pamćenje i fokus

Share Article

Follow Me Written By

CityMagazine

Ostali članci

Previous

Evo šta treba da uradite uveče kako biste lakše zaspali

Next

Da li žene stvarno više vole bradonje?

Next
17.01.2020.

Da li žene stvarno više vole bradonje?

Previews
16.01.2020.

Evo šta treba da uradite uveče kako biste lakše zaspali

Najnovije

Ko će od ovih izvođača u Konstraktine cipele: Najzanimljivije domaće pesme koje se takmiče za Evroviziju
CityMagazine
Dženifer Aniston i Adam Sendler se vraćaju u nastavku hit trilera „Murder Mystery 2″
Filip Milosavljević
Sve što smo naučili o životu Pamele Anderson iz novog dokumentarca
Milica Arsić
Najpopularniji narodnjak u Srbiji trenutno „Kosili smo seno“ izgleda da uopšte nije srpska pesma, a evo odakle je
CityMagazine
Ovogodišnja Evrovizija je dobila novi logo, kao i slogan – „Ujedinjeni muzikom“
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Stand-up
  • Predstave
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖