Šta se dešava sa vašim telom kada jedete ovsene pahuljice svakog dana
Ovsene pahuljice često se nalaze na listi najzdravije hrane za doručak, njih preporučuju razni svetski kuvari i nutricionisti, a i poneke poznate ličnosti kažu da ne mogu bez njih u svom domu.
One se mogu jesti kao deo granole, mafina, pa čak i vafla, ali najčešće se konzumiraju u obliku ovsene kaše. A kako one tačno utiču na naše zdravlje i koje dugoročne efekte mogu da imaju ukoliko ih konzumiramo redovno, saznajte u nastavku.
Duže ste siti
Ovsene pahuljice su odličan izvor vlakana, a kako vlakna usporavaju varenje, nećete biti gladni dugo nakon što ih jedete. Kada jedete hranu bogatu vlaknima, pomažete organizmu da nema velike amplitude u nivou šećera u krvi i ujedno produžavate osećaj sitosti.
Imate bolje varenje
Da, varenje će duže trajati, ali ćete imati redovnija pražnjenja i zdraviji digestivni trakt. Ukoliko ovsene pahuljice jedete uz jabuke, orašaste plodove i bobice, sigurno nećete imati problema sa stolicom, jer će ona biti redovna i zdrava.
Smanjuje se rizik od srčanih oboljenja
Ponovo se vraćamo na vlakna u sastavu, a zbog toga što ona, osim stabilizacije nivoa šećera u krvi, smanjuju nivo lošeg holesterola i snižavaju krvni pritisak, što sve ima veoma važnu ulogu u smanjivanju rizika od kardiovaskularnih oboljenja.
Imate bolju crevnu floru
Ovsene pahuljice su i prebiotska hrana, što znači da pomažu sastav dobrih bakterija u vašim crevima. Dobra crevna flora, odnosno mikrobiom, ojačava imuni sistem, poboljšava raspoloženje i pomaže u odbrani organizma od bolesti.
Lakše održavate telesnu težinu
Pored svega spomenutog, ovsene pahuljice mogu da budu dobar saveznik ukoliko želite da smršate ili da održite telesnu težinu. To naravno ne zavisi samo od njih, ali zbog beta-glukana smaanjuju nivo šećera i lipida u krvi, što doprinosti sitosti i održavanju težine.
Izvor: Eating Well
Naslovna fotografija: Margarita Zueva on Unsplash