• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Šta se desi kada konzumiramo previše meda?

CityMagazine
21.01.2022. One Min Read IshranaZdravlje

Medom se služimo tokom pripreme raznih jela i pića, no najčešće se koristi kao zaslađivač u čaju. Njime možete poboljšati ukus kafe ili limunade, kao i kašica, voćnih salata ili deserata. Poslastice čak i dugo ostaju sočne, upravo zahvaljujući medu. On se takođe služi uz neka mesna jela, a preporučuje se za pripremu mnogih azijskih jela. Najjednostavnije, medom možete namazati krišku hleba ili palačinke.

Antioksidativno dejstvo meda

Med sadrži flavonoide, aminokiseline, enzime i druga jedinjenja koja deluju kao antioksidansi. Stoga, med smanjuje upalu i oštećenje tkiva. Pčelarski savez Slovenije sproveo je istraživanje kako bi se utvrdio antioksidativni učinak lokalnog meda. Istraživanje je obuhvatilo 40 uzoraka meda iz 6 statističkih regija Slovenije.

Rezultati

Povezani članci

Kako stanovnici Srbije mogu da smanje svoj karbonski otisak?

Iznenadićete se šta muškarce čini srećnim: Na prvom mestu nije ni porodica, seks, a ni zdravlje

Tamni med, poput šumskog, onog od: kestena, smreke, oraha, heljde, ima veće antioksidativno dejstvo od svetlijih vrsta meda. Uzorci koji imaju veću antioksidativnu obično imaju i veću antimikrobnu učinkovitost, stoji na stranicama saveza. No, iako se radi o prirodnoj i zdravoj hrani, ni s medom ne želite preterivati!

Šta se može dogoditi ako konzumirate previše meda?

Previše meda može uzrokovati zatvor ili proliv, nadutost i druge probavne probleme, objašnjava nutricionistkinja. Može uticati na nivo šećera u krvi, a prekomerna konzumacija može dovesti do debljanja. Takođe, može se negativno odraziti na zdravlje zuba. Uostalom, sastoji se od ugljenih hidrata (95%), od kojih je najviše fruktoze i glukoze, koji su dobri izvori energije, ali telo ne može odjednom preraditi velike količine šećera.

Izvor: Aktivni Si

Naslovna fotografija: Art Rachen / Unsplash

Tags:

istraživanjemedzaslađivač

Povezani članci

Ako ne možete da stojite na jednoj nozi 10 sekundi…

Zdravi napici koji pomažu u regulisanju hormona na prirodan način: Svaka žena treba da zna za ovaj prirodni lek!

Share Article

Follow Me Written By

CityMagazine

Ostali članci

Previous

Šta treba da znate pre nego što detetu kupite hrčka

Next

Evo kako nestanak životinjskih vrsta utiče na izumiranje biljaka

Next
21.01.2022.

Evo kako nestanak životinjskih vrsta utiče na izumiranje biljaka

Previews
20.01.2022.

Šta treba da znate pre nego što detetu kupite hrčka

Najnovije

Ovogodišnja Evrovizija je dobila novi logo, kao i slogan – „Ujedinjeni muzikom“
CityMagazine
Majkl Džekson
Objavljeno ko će igrati Majkla Džeksona u predstojećem filmu o „kralju popa“
Aleksandar Maksimović
Kako je jedan deda završio u Slagalici, a slavila ga je cela ekipa obožavalaca dobrih serija
CityMagazine
„Kosi tata, kosim ja“: Srđan Đoković je otpevao stari narodnjak, a evo šta tekst ove pesme znači
CityMagazine
Stigla je Magnificova muzika za kafanu i pozorište – „KAFANA LJUBLJANA“
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Stand-up
  • Predstave
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖