Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Zašto se med ušećeri?

Med je jedan od najpopularnijih i najčešće korišćenih zaslađivača s izvanrednim blagodetima po zdravlje. Volimo ga u čaju, ali i da ga namažemo na krišku hleba, ili koristimo u pripremi jela… Posebno ga se setimo u hladnijim mesecima. Ako ste nekada primetili da vam se med kristalizirao, u nastavku otkrijte zašto, i pronađite odgovore na druga eventualna pitanja.

Veštački med je iste boje i ukusa kao što piše. Samo što ga je napravio čovek od šećernog sirupa, najčešće kukuruznog sirupa i melase, kojem se dodaje cvetna aroma. U drugom slučaju, dobija se od pravog meda, uz dodavanje šećera i nekih kiselina.

Prirodni med proizvode pčele od nektara ili mane. Pčele u košnici prerađuju nektar ili manu, zgušnjavaju je, mešaju izlučevine vlastitih žlezda i potom skladište u stanice saća, može se pročitati na sajtu Pčelarskog saveza Slovenije. Med se dobija iz saća centrifugiranjem. U med namenjen stavljanju u promet nije dopušteno dodavati bilo kakvu supstancu, niti oduzimati sastojke tipične za med, objašnjavaju na ovoj adresi. Međutim, često se događa da med kristalizira pre nego što možemo da ga konzumiramo. Prelazi iz tečnog u čvrsti oblik.

Unsplash

Brzina kristalizacije meda zavisi od sledećih faktora: vrste meda, količine šećera u njemu (med koji ima veći sadržaj fruktoze sporije kristalizira, kao na primer med od bagrema i kestena, dok brže kristalizira med koji sadrži više glukoze, na primer cvetni med), temperature i vremena skladištenja meda (kristalizacija se ubrzava skladištenjem meda na temperaturi između 10 i 18 stepeni Celzijusa, a niže temperature usporavaju proces kristalizacije), sadržaja vode u medu (med s manjim sadržajem vode brže kristalizira) i prisutnosti kristalnih jezgara.

Ovo se može desiti svakoj vrsti meda. Ako se to dogodi, teglu meda jednostavno otopite u činiji vode, ali na maksimalno 40 stepeni Celzijusa, savetuju stručnjaci sa pomenute adrese. Previsoke temperature oštećuju ili uništavaju korisne sastojke. Stoga nikada nemojte dodavati med u prevruć čaj.

Izvor: Aktivni Si

Naslovna fotografija: Unsplash

Najčitanije

Najbrži test inteligencije ima samo 3 pitanja, a na njemu padne 83 odsto ljudi: Da li ste među njima?

Test kognitivne refleksije poznat je i kao najkraći i najbrži test inteligencije na svetu, a potrebna su samo tri pitanja…

Konstrakta prošetala u najlepšoj zimskoj jakni inspirisanoj Jovankom Broz

Sinoć je održana revija “Jovanka u boji” pod pokroviteljstvom Tamare Vučić. U jednom od modela inspirisanim nekadašnjom prvom damom Jugoslavije…

Šeik koketirao sa brazilskom navijačicom, reakcija njegove supruge postala hit na mrežama

Tokom utakmice između Brazila i Švajcarske brazilska navijačica snimala je publiku, a u jednom trenutku šeik joj se nasmijao i…

Tamara Vučić u mini haljini na otvaranju revije “Jovanka u boji”

Revija “Jovaka u boji”, svejevrsni omaž Jovaki Broz, odžana je večeras u Palati Srbije, kao deo 50 Fashion Weeka. Čak…

Ovo je originalni recept za rusku salatu iz 1860. godine – i odmah da vam kažemo, sve ste omašili

Slavska i praznična trpeza nezamislive su bez ruske salate, ali nijedna domaćica na našim prostorima ne pravi je po originalnom…

Samo tri dela tela treba prati svakog dana, kažu lekari

Mnogi ljudi se tuširaju svako jutro kako bi se razbudili i sveži i čisti ušli u novi dan, dok drugi…

Najnovije - Zdravlje

Šta se dešava u vašem organizmu kada svaki dan pijete zeleni ili crni čaj?

Za one koji ne piju kafu, čaj je svakako omiljeni jutarnji napitak. I tu ne mislimo samo na one blage…

Nedostatak vitamina B-12 je čest problem koji može ostaviti ozbiljne posledice na zdravlje

Nedostatak vitamina B12 uobičajen je zdravstveni problem koji pogađa oko 13% ljudi. B12 je oskudan u ishrani, a nalazi se…

Pijte ovaj magični eliksir za detoksikaciju dva puta dnevno i gledajte kako se vaši kilogrami tope

Gubitak suvišnih kilograma nikada nije lak i zabavan zadatak, ali dobra vest je da smo otkrili rešenje koje donosi fantastične…

3 pitanja koja morate da postavite sebi ako uvek završavate u toksičnim vezama

Toksična veza je ona koju karakteriše nedostatak poverenja, poštovanja i zdrave komunikacije. Ovakva veza može biti štetna po naše mentalno…

Sveta biljka: Pogledajte koje su prednosti ispijanja čaja od kamilice

Kamilica je jedna od najpoznatijih lekovitih biljaka koju gotovo svi imamo u svom domu. Drevni Egipćani su biljku kamilice često…

Ako želite da zvučite sigurno, zaboravite ovih 10 fraza

Svima se dešava da žele da zvuče sigurno i puno samopouzdanja, a da umesto toga kažu nešto zbog čega deluju…