• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Tradicionalna uskršnja pogača: Kad se mese i kako se ukrašavaju jajčenica, paska i grgurci
Foto: Wikipedia

Tradicionalna uskršnja pogača: Kad se mese i kako se ukrašavaju jajčenica, paska i grgurci

CityMagazine
13.04.2023. 2 min Ishrana

Pored farbanja jaja, vernici za Uskrs mese i određen broj obrednih hlebova, čiji je izgled i broj različit u pojedinim hrišćanskim zemljama.

Uoči Uskrsa, razgovarali smo sa Sašom Srećković, etnologom iz centra za nematerijalno kulturno nasleđe Etnografskog muzeja u Beogradu. U nastavku prenosimo njegov autorski tekst o tradicionalnom uskršnjem obrednom hlebu.

Postoji relativna raznovrsnost u izgledu hlebova ili kolača iz različitih krajeva Srbije. Kolač je uglavnom okruglog i upletenog oblika sa jajetom u sredini, koje može biti neobojeno ili obojeno crvenom bojom. Postoje različiti nazivi za hlebove: jajčenik ili jajčenica, kovržanjak, paska i sl. Mese se u rano jutro na Vaskrs.

Hleb Jajčenica— kolač manjih dimenzija koji je obično kružnog oblika, i sprema se u uskršnju subotu. Na gornjoj površini ima utisnuto jaje. Ovi hlebovi dele se za Vaskrs ukućanima ili se zajedno s obojenim jajima nose rodbini.

Tradicionalna uskršnja pogača: Kad se mese i kako se ukrašavaju jajčenica, paska i grgurci
Foto: Shutterstock / Suzana Marinkovic

Takođe, postoji i tzv. hleb Paska koji se pravi u Vojvodini za uskršnji ručak. To je u suštini uobičajeni beli hleb, s ritualnim značenjem. Sa ostalom hranom (jaja, šunka, kačkavalj, sir) nosi se u crkvu da se posveti i vraća u kuću, u kojoj na trpezi ima centralno mesto. Za Uskrs se priprema više hlebova, ali samo jedan se nosi u crkvu i najviše se ukrašava.

Pored vina, vode i uskršnjih jaja, uskršnji obredni hlebovi predstavljaju deo prinošenja žrtve – u čemu je i osnovni smisao rituala. A način na koji se ukrašavaju sadrži određenu simboliku.

”Za Vaskrs ili Veligdan mese se hlebni kolači posvećeni Suncu i Sunčevom kolu. Sunčev kolač je najveći krug isprepleten od testa, a u sredini je crveno jaje. Takođe, mesi se devet malih hlebova, koji se zovu sunčići-kolići. Na sve hlebove se stavljaju šarana jaja za vaskršnji ručak i daju se za zdravlje Bogu, Božjoj majci, Suncu, Mesecu, Zvezdamaˮ ‒ na osnovu svojih istraživanja u Homolju (izvor: Svetlana Stević Vukosavljević, nacionalni umetnik). Dodaje da se mese i grgurci, koji predstavljaju klicu, muško-ženski zametak u jajetu, razvijanje vinove loze, razvijanje lista na drveću.

Uskršnje đakonije poput figuralnih hlebova premazuju se žumancetom, predstavljajući simbolično sunčevu svetlost. Običaj je u Istočnoj Srbiji da kada mladenci sklope brak prve godine, a često i kasnije za Uskrs, tašta mesi za zeta hleb „koloˮ koji predstavlja Sunce, tri Sunčića i tri grgurka. Ukrasi ga šaranim jajima i pokrije novom košuljom, verujući da će mladom bračnom paru doneti srećnu budućnost.

Oznake:

hlebuskrsuskršnja pogačauskršnji kolačvaskrs

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Kako izbeći prejedanje za vreme praznika?
Prethodni

Kako izbeći prejedanje za vreme praznika?

Zašto treba da posetite grad koji je branio Hajduk Veljko: Istorija i sjajna hrana su dovoljan povod za polazak
Sledeći

Zašto treba da posetite grad koji je branio Hajduk Veljko: Istorija i sjajna hrana su dovoljan povod za polazak

Sledeći
Zašto treba da posetite grad koji je branio Hajduk Veljko: Istorija i sjajna hrana su dovoljan povod za polazak
13.04.2023.

Zašto treba da posetite grad koji je branio Hajduk Veljko: Istorija i sjajna hrana su dovoljan povod za polazak

Prethodni
12.04.2023.

Kako izbeći prejedanje za vreme praznika?

Kako izbeći prejedanje za vreme praznika?

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    kosmogenit
    Novi singl Kosmogenita: Mistična pop mantra odsvirana na ručno pravljenim instrumentima
    CityMagazine
    8 putnik
    „Kad umrem pevaću, to znam iz iskustva – sveti Petar ima bend, i treba uputstva“: Kada budete videli ko je ovo otpevao vrištaćete glasno, glasnije
    CityMagazine
    bend gutalax
    Posle svirke ovog benda drugačije ćete posmatrati svet: Bili smo na sumanutom koncertu i još uvek skidamo toalet-papir sa sebe
    CityMagazine
    brain rot
    Ovo su “najbolje” domaće brain rot pesme za 2025: Evo šta nam je sve iskakalo sa TikToka ali i iz frižidera
    CityMagazine
    „Kad čujem ‘dvesta na sat‘ meni odmah proradi uslovni refleks: Đorđe Čvarkov u dve reči o romantici devedesetih
    „Kad čujem ‘dvesta na sat‘ meni odmah proradi uslovni refleks: Đorđe Čvarkov u dve reči o romantici devedesetih
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖