• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Tradicionalna uskršnja pogača: Kad se mese i kako se ukrašavaju jajčenica, paska i grgurci
Foto: Wikipedia

Tradicionalna uskršnja pogača: Kad se mese i kako se ukrašavaju jajčenica, paska i grgurci

CityMagazine
13.04.2023. 2 min Ishrana

Pored farbanja jaja, vernici za Uskrs mese i određen broj obrednih hlebova, čiji je izgled i broj različit u pojedinim hrišćanskim zemljama.

Uoči Uskrsa, razgovarali smo sa Sašom Srećković, etnologom iz centra za nematerijalno kulturno nasleđe Etnografskog muzeja u Beogradu. U nastavku prenosimo njegov autorski tekst o tradicionalnom uskršnjem obrednom hlebu.

Postoji relativna raznovrsnost u izgledu hlebova ili kolača iz različitih krajeva Srbije. Kolač je uglavnom okruglog i upletenog oblika sa jajetom u sredini, koje može biti neobojeno ili obojeno crvenom bojom. Postoje različiti nazivi za hlebove: jajčenik ili jajčenica, kovržanjak, paska i sl. Mese se u rano jutro na Vaskrs.

Hleb Jajčenica— kolač manjih dimenzija koji je obično kružnog oblika, i sprema se u uskršnju subotu. Na gornjoj površini ima utisnuto jaje. Ovi hlebovi dele se za Vaskrs ukućanima ili se zajedno s obojenim jajima nose rodbini.

Tradicionalna uskršnja pogača: Kad se mese i kako se ukrašavaju jajčenica, paska i grgurci
Foto: Shutterstock / Suzana Marinkovic

Takođe, postoji i tzv. hleb Paska koji se pravi u Vojvodini za uskršnji ručak. To je u suštini uobičajeni beli hleb, s ritualnim značenjem. Sa ostalom hranom (jaja, šunka, kačkavalj, sir) nosi se u crkvu da se posveti i vraća u kuću, u kojoj na trpezi ima centralno mesto. Za Uskrs se priprema više hlebova, ali samo jedan se nosi u crkvu i najviše se ukrašava.

Pored vina, vode i uskršnjih jaja, uskršnji obredni hlebovi predstavljaju deo prinošenja žrtve – u čemu je i osnovni smisao rituala. A način na koji se ukrašavaju sadrži određenu simboliku.

”Za Vaskrs ili Veligdan mese se hlebni kolači posvećeni Suncu i Sunčevom kolu. Sunčev kolač je najveći krug isprepleten od testa, a u sredini je crveno jaje. Takođe, mesi se devet malih hlebova, koji se zovu sunčići-kolići. Na sve hlebove se stavljaju šarana jaja za vaskršnji ručak i daju se za zdravlje Bogu, Božjoj majci, Suncu, Mesecu, Zvezdamaˮ ‒ na osnovu svojih istraživanja u Homolju (izvor: Svetlana Stević Vukosavljević, nacionalni umetnik). Dodaje da se mese i grgurci, koji predstavljaju klicu, muško-ženski zametak u jajetu, razvijanje vinove loze, razvijanje lista na drveću.

Uskršnje đakonije poput figuralnih hlebova premazuju se žumancetom, predstavljajući simbolično sunčevu svetlost. Običaj je u Istočnoj Srbiji da kada mladenci sklope brak prve godine, a često i kasnije za Uskrs, tašta mesi za zeta hleb „koloˮ koji predstavlja Sunce, tri Sunčića i tri grgurka. Ukrasi ga šaranim jajima i pokrije novom košuljom, verujući da će mladom bračnom paru doneti srećnu budućnost.

Oznake:

hlebuskrsuskršnja pogačauskršnji kolačvaskrs

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Kako izbeći prejedanje za vreme praznika?
Prethodni

Kako izbeći prejedanje za vreme praznika?

Bremenski muzikanti, duga istorija kinematografije i odličan senf: Ova 4 nemačka grada bi obavezno trebalo da posetite
Sledeći

Bremenski muzikanti, duga istorija kinematografije i odličan senf: Ova 4 nemačka grada bi obavezno trebalo da posetite

Sledeći
Bremenski muzikanti, duga istorija kinematografije i odličan senf: Ova 4 nemačka grada bi obavezno trebalo da posetite
13.04.2023.

Bremenski muzikanti, duga istorija kinematografije i odličan senf: Ova 4 nemačka grada bi obavezno trebalo da posetite

Prethodni
12.04.2023.

Kako izbeći prejedanje za vreme praznika?

Kako izbeći prejedanje za vreme praznika?

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Prva bioskopska projekcija na Divčibarama ikada: ‘Kad budem mrtav i beo’ pod zvezdama u okviru 10. Mountain Music Festa
    Prva bioskopska projekcija na Divčibarama ikada: ‘Kad budem mrtav i beo’ pod zvezdama u okviru 10. Mountain Music Festa
    CityMagazine
    film
    Kako je ruska pesma o vojniku na frontu inspirisala domaći hit film: Pre 30 godina je bila premijera ostvarenja koje i danas gledamo sa knedlom u grlu
    CityMagazine
    rouzovi
    Komedija „Rouzovi” inspirisana čuvenom komedijom ima sjajnu ekipu
    Filip Milosavljević
    exit
    Jubilarni EXIT festival uz više od 200.000 posetilaca odbranio slobodu uz poruku da su ljubav i svetlost nezaustavljivi
    CityMagazine
    exit
    Na desetine hiljada ljudi skandiralo „Pumpaj“ na glavnoj bini Exita
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖