Ugljeni hidrat broj 1 za bolji holesterol, prema nutricionistima
Ugljeni hidrati često imaju lošu reputaciju, ali nutricionisti ističu da složeni ugljeni hidrati mogu biti veoma korisni za zdravlje srca.
Celozrne žitarice, mahunarke, voće i povrće bogati su vlaknima koja pomažu u snižavanju holesterola i održavaju stabilan nivo energije. Među njima se posebno ističe crni pasulj, koji je hranljiv, pristupačan i jednostavan za pripremu.
„Crni pasulj je prava zvezda u borbi protiv holesterola jer je prepun rastvorljivih vlakana koja vezuju holesterol u crevima i pomažu njegovo izbacivanje iz tela“, objašnjava nutricionista Brannon Blount za EatingWell.
Otprilike 175 grama kuvanog crnog pasulja sadrži oko 15 grama vlakana, što je više od polovine dnevnih potreba. Osim toga, gotovo da ne sadrži masti, a zasićenih uopšte nema, što ga čini odličnim izborom za zdravlje srca.
Crni pasulj takođe je bogat biljnim proteinima – oko 175 grama sadrži približno 15 grama proteina. Zamena dela životinjskih proteina onima iz pasulja može pomoći u snižavanju ukupnog i LDL holesterola.
„Svestran je, pristupačan i jednostavna zamena za sastojke s više masti, kako bi obroci bili zdravi za srce“, dodaje Blount.
Nutricionistkinja Lauren Manaker naglašava da crni pasulj sadrži otporni skrob, koji deluje kao prebiotik i podstiče rast dobrih bakterija u crevima.
„Mnogi kvalitetni ugljeni hidrati hrane dobre bakterije u crevima, što je povezano s nižim holesterolom i boljim zdravljem srca“, objašnjava ona. Osim toga, tamna boja crnog pasulja potiče od antocijana, antioksidansa koji smanjuju upale i štite ćelije od oštećenja.
Stručnjaci zaključuju da su vlakna, biljni proteini i fitokemikalije iz crnog pasulja pravi saveznik zdravog srca. Uz to što je jednostavan za pripremu, crni pasulj lako se uklapa u svakodnevne obroke – od salata i supa do variva i zdravih deserata.

Trenutno nema komentara! Budite prvi