Zimi jedemo narandže i mandarine, ali zaboravljamo na ovo moćno voće koje pomaže pri mršavljenju, holesterolu i pritisku
Iako ga često zaboravljamo, ovo voće donosi brojne benefite za naše telo.
U hladnijim mesecima najčešće se okrećemo narandžama i mandarinama, poznatim po jačanju imuniteta. Citrusi su odličan izvor vitamina C, ali sadrže i druga hranljiva svojstva koja doprinose zdravlju i dobrom osećaju.
Ako vam je već dosadilo voće poput narandži i mandarina ili želite raznovrsniji jelovnik, možda je pravo vreme da u ishranu uvrstite kruške. Kruške su često potcenjene – retko se nađu na listama najpopularnijeg voća. Njihov blag i prijatan sladak ukus čini ih izuzetno svestranim – mogu se koristiti u različitim jelima.
„Kruške volim da sečem u salate, smoothie-je, ovsene pahuljice ili ih koristim u poslasticama“, kaže nutricionistkinja Michelle Dudash, autorka knjige Mediteranska kuhinja sa malo ugljenih hidrata, piše Index.hr.
Redovno uključivanje krušaka u ishranu može doneti više benefita, a nutricionisti ističu pet glavnih:
- Pomažu zdravom mršavljenju
Ako želite da skinete višak kilograma, kruške mogu biti odličan saveznik zbog visokog sadržaja vlakana. „Ishrana bogata vlaknima povezana je sa održavanjem zdrave telesne težine – vlakna daju dugotrajan osećaj sitosti, a kruške su niskokalorične.“ Istraživanja potvrđuju da ishrana bogata vlaknima pomaže u mršavljenju i smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2. - Olakšavaju varenje i sprečavaju zatvor
Uključivanje krušaka u dnevni jelovnik pozitivno utiče na crevnu floru. „Kruške sadrže i topiva i netopiva vlakna, što je korisno za zdravlje creva. Većina ljudi ne unosi dovoljno vlakana, pa su kruške prirodan i odličan izvor“, objašnjava nutricionistkinja Maggie Michalczyk.
Topiva vlakna omekšavaju stolicu, a netopiva povećavaju njen volumen, što podstiče redovno pražnjenje creva. Za maksimalan efekat, kruške jedite sa korom – srednje velika kruška sa korom sadrži oko 6 grama vlakana, što je značajan deo preporučene dnevne količine. - Doprinosi zdravlju srca
Kruške su dobre i za kardiovaskularni sistem jer sadrže vlakna i kalijum. „Vlakna pomažu u snižavanju LDL holesterola (‘lošeg’), a kalijum doprinosi zdravom krvnom pritisku. Pomaže izbacivanje viška natrijuma, smanjuje zadržavanje tečnosti i rasterećuje krvne sudove“, objašnjava Michalczyk. Topiva vlakna deluju i kao prirodna ‘metla’ koja vezuje holesterol iz hrane i pomaže njegovom izbacivanju iz tela. - Jačaju imunitet
Ako želite da ojačate otpornost tokom zime, kruške mogu biti od pomoći. Iako prvo pomislimo na citruse, kruške takođe sadrže vitamin C – moćan antioksidant koji pomaže telu u borbi protiv štetnih uticaja, podržava imuni sistem i obnavljanje ćelija. Pored vitamina C, kruške sadrže i druga korisna fitohranila i antioksidante. „Jedite kruške sa različitim bojama kore – različite nijanse ukazuju na prisustvo različitih korisnih supstanci“, savetuje Dudash. - Smanjuju rizik od hroničnih bolesti
Dok neke benefite krušaka osećamo odmah, druge se vide tek uz redovno konzumiranje. Vlakna koja podržavaju zdravlje creva povezana su sa smanjenim rizikom od razvoja hroničnih bolesti. Antioksidanti u kruškama štite i mozak od oksidativnog stresa, čime smanjuju verovatnoću za bolesti koje se javljaju sa starenjem.

Trenutno nema komentara! Budite prvi