• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Na Kopaoniku 11, a u Sjenici -1: Srbija na udaru temperaturne inverzije, evo zašto je opasna po zdravlje

Na Kopaoniku 11, a u Sjenici -1: Srbija na udaru temperaturne inverzije, evo zašto je opasna po zdravlje

Ivana Milošević
18.10.2022. 2 min OpšteZdravlje

Ovog jutra je na teritoriji Srbije zabeležen meteorološki fenomen pod nazivom temperaturna inverzija. Može da potraje nekoliko dana, a evo o čemu se tačno radi i zbog čega može da bude opasna po naše zdravlje.

Temperaturna inverzija je pojava koja je suprotna od očekivane, što znači da umesto da temperatura opada na većim nadmorskim visinama, ona raste! Ovaj fenomen, kad je na planinama toplije nego u nizijama, zove se temperaturna inverzija. Dok u normalnim uslovima temperatura opada sa porastom nadmorske visine, kod ovog fenomena se, dakle, dešava suprotno.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije je tako jutros u 7 ujutru izmerio temperature na Kopaoniku, Zaječaru i u Sjenici. Na Kopaoniku je u 7 ujutru bilo 11 stepeni, dok je u Zaječaru bilo minus jedan, odnosno minus tri u Sjenici.

Zagađenje vazduha raste

Jedan od meteoroloških uslova, koji se najčešće okrivljuje za loš kvalitet vazduha u toku zimskih meseci je temperaturna inverzija. Temperaturna inverzija nastaje kada temperatura vazduha raste sa visinom a pravilo je da opada jer se vazduh zagreva od tla a ne od Sunca. Ova pojava nastaje iz razloga što atmosfera uglavnom propušta kratkotalasno sunčevo zračenje koje zagreva površinu Zemlje, ali apsorbuje zemljino dugotalasno zračenje koje zagreva vazduh. To znači da je vazduh topliji u prizemnim slojevima atmosfera i zbog toga se kreće ka većim visinama.

Usled ovog vertikalnog kretanja vazduha, zagađenja koja se emituju u vazduh na površini bivaju transportovana na veće visine i razređena u većoj količini vazduha.

Tokom temperaturne inverzije, topao, ređi vazduh nalazi se iznad hladnijeg i gušćeg, prizemnog sloja vazduha. Kada se ovo dogodi, vertikalno mešanje vazduha biva ograničeno samo do određene visine. Često postoji veoma jasna granica između slojeva hladnog i toplog vazduha, tako da se i vertikalno mešanje vazduha u donjem, hladnijem, sloju vazduha dešava samo do ove granice i svo emitovano zagađenje biva zarobljeno u prizemnom sloju vazduha.

1449

Letnja i zimska temperaturna inverzija

Temperaturne inverzije se dešavaju i u letnjem periodu, ali značajno češće u zimskom jer snežni pokrivač noću može da stvori snažne temperaturne inverzije hladeći prizemni vazduh. Snažnije temperaturne inverzije karakterišu se nižom granicom između hladnijeg i toplijeg vazuha, a samim time i nižom granicom vertikalnog mešanja vazduha. Kada se ovo dogodi, manje je vazduha u prizemnom sloju u kojem se zagađenje može mešati i ovo je jedan od glavnih razloga zašto koncentracije PM2,5 čestica ali i drugih zagađenja rastu u noćnom periodu, iako u ovom periodu nema dodatnih emisija u vazduh.

Temperaturne inverzije i povećane koncetracije zagađenja u zimskom periodu su karakteristične za gradove locirane u dolinama i kotlinama, okružene brdima i planinama, kao što se danas desilo u Sjenici i u Zaječaru.

Naslovna fotografija: Shutterstock

Oznake:

temperaturna inverzijavazduhzagađenje

Podeli

Zaprati Autor

Ivana Milošević

Ostali članci

Pravilo 10 minuta za pripremu belog luka: Ovako će najbolje zadržati sva zdravstvena svojstva i aromu
Prethodni

Pravilo 10 minuta za pripremu belog luka: Ovako će najbolje zadržati sva zdravstvena svojstva i aromu

United Media pokreće tri nova televizijska kanala
Sledeći

United Media pokreće tri nova televizijska kanala

Sledeći
United Media pokreće tri nova televizijska kanala
18.10.2022.

United Media pokreće tri nova televizijska kanala

Prethodni
18.10.2022.

Pravilo 10 minuta za pripremu belog luka: Ovako će najbolje zadržati sva zdravstvena svojstva i aromu

Pravilo 10 minuta za pripremu belog luka: Ovako će najbolje zadržati sva zdravstvena svojstva i aromu

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Otvorene prijave za novu sezonu IDJPepsiShow-a: Da li si ti nova muzička zvezda regiona?
    Otvorene prijave za novu sezonu IDJPepsiShow-a: Da li si ti nova muzička zvezda regiona?
    CityMagazine
    Goran Bregović
    Goran Bregović je bio “bitanga”, a ona je bila princeza: Ovoj lepotici je popularni bend posvetio svoj veliki hit
    CityMagazine
    bata živojinović
    Bata Živojinović kakvog niste videli pre: Pre 60 godina slavni glumac je zaigrao u priči koja je poslužila i kao inspiracija Holivudu
    CityMagazine
    elio
    Zoe Saldana na svetskoj premijeri letnjeg hita „Elio”
    CityMagazine
    ФOMO
    Фomo vas poziva na još jedan Matinée! Zvezda svetskih bina La La u Beogradu!
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖