• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Foto: Mariana B. on Unsplash

Ovo su običaji za Badnji dan: Kako se slavilo nekada?

CityMagazine
06.01.2023. 2 Mins Read Opšte

Danas vernici pravoslavne vere slave Badnji dan, kada se okončava post u trajanju od 40 dana. Svaka porodica ima svoje običaje, a mi ćemo vam otkriti šta je etnološkinja Vesna Marjanović ispričala tokom gostovanja u jutarnjem programu TV Prva. Sigurni smo da ćete naučiti nešto novo…

Krenućemo od pripreme česnice. „Nekada se stavljalo sve što je bitno za to domaćinstvo. I delić praga, kukuruz… Pošto su to bile višečlane porodice, svako od ovih znamenja je određivalo ko će se čime baviti u toku godine. Onaj kome se zalomi delić praga, taj je imao zadatak da čuva domaćinstvo, ko je izvukao kukuruz – to je bio znak da će raditi u polju, drugi će raditi u bašti, itd. Ono sve što je bilo bitno se stavljalo u česnicu i ona se lomila“, poručuje Vesna Marjanović.

Severno od Save i Dunava u testo se češće ubacivala parica.

Povezani članci

Terme u Mađarskoj: Opuštaju i telo i dušu i idealan su izbor za vikend odmor

PET, PP, PVC: Šta znače etikete na plastičnim pakovanjima?

„Nju je domaćin otkupljivao od onog ko je pronašao i stavljao je kraj kućne ikone gde je stajala godinu dana. A šta se radilo s tim novcem? Čuvao se da se kupi so“, objašnjava Vesna i dodaje da su u stara vremena domaćinstva bila takva da su obično sama proizvodila hranu i sve što im je potrebno za život, a ono što nisu mogli da stvore ili uzgoje, to su morali da kupuju.

Kada govorimo o samom izgledu česnice, ona može biti nalik pogači, ili piti.

„Istina, ali i u jedne i druge se stavljau isti simboli koji karakterišu Badnji dan, a ovaj praznik jeste poslednji dan posta, ali nas i povezuje sa precima, umrlima… Često se govorilo da su živi i pokojnici zajedno na badnjedanskoj večeri. Sve što se smatralo ‘tonskom’ hranom, namenjenom pokojnicima, kao nšto su med, orasi, suve šljive, to se sitnilo i stavljalo u suvu pitu i ona se na Božić pred ručak sekla.“

Koji su običaji najznačajniji kad je ovaj dan u pitanju?

„Mi smo danas sve sveli na hranu i trpezu“, kaže etnološkinja i dodaje da nije to ono što je najvažnije na ovaj praznik: „Na današnji dan bi onaj najstariji iz kuće, u tradicionalnom odelu kulture, išao iz kuće sa onim najmlađim. To je znak da dete preuzima tradiciju iz kuće, pa je tako išao sa dedom u ranu zoru pre izlaska sunca, u seču badnjaka. To je hrastovo ili cerovo drvo“, kaže Vesna.

„Badnjak se donosio pred kuću, stavljao na istočnu stranu i uveče, uz određene folklorne običaje, domaćin ga je ritualno unosio u kuću. Badnjak se isecao na tri, pet ili više delova i svaki put kad je domaćin izlazio po sledeći komad, izgovarao je određeni tekst. Badnjak se celivao, mazao medom i šećerom i stavljao na peć da pregori, ali ne da izgori.“

Koja je simbolika pečenice?

„Pečenica je sastavni deo, neka vrsta žrtve i dara i živima i njihovim precima. Crkva ovaj ritual žrtvovanja ne priznaje, ali dopušta da ga u domu domaćin čini. Sve pečenice su neka vrsta žrtve. Meso, prasetina se seče na božićnom kolaču i oni moraju da budu sjedinjeni. Kolač je telo, a pečenica žrtva za naše ovozemaljsko postojanje“, objasnila je etnološkinja.

Tags:

Badnji danbožićni prazniciobičaji

Povezani članci

Prema jednom istraživanju ova 3 simptoma se javljaju mesec dana pre srčanog udara

Prvi put provodite zimske praznike s partnerom? Imamo pet saveta za vas

Share Article

Follow Me Written By

CityMagazine

Ostali članci

Previous

WhatsApp uveo opciju dopisivanja i kad nemate internet

Next

7 zdravstvenih koristi cvekle

Next
06.01.2023.

7 zdravstvenih koristi cvekle

Previews
06.01.2023.

WhatsApp uveo opciju dopisivanja i kad nemate internet

Najnovije

Kako je jedan deda zavšio u Slagalici, a slavila ga je cela ekipa obožavalaca dobrih serija
CityMagazine
„Kosi tata, kosim ja“: Srđan Đoković je otpevao stari narodnjak, a evo šta tekst ove pesme znači
CityMagazine
Stigla je Magnificova muzika za kafanu i pozorište – „KAFANA LJUBLJANA“
CityMagazine
Prelepa Bregina ćerka dobila glavnu ulogu u novoj seriji: Evo zbog čega se vratila iz Francuske
Ivana Milošević
Henri Rolins: Ljudi su besna stvorenja i zato će uvek postojati besni ljudi
Filip Milosavljević

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Stand-up
  • Predstave
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖