Žvaka koja smanjuje broj čestica omikrona u pljuvački
Pred jesen i nove najave da nas očekuje porast zaraženih kovidom, pojavila se eksperimentalna žvakaća guma koja “zarobljava” čestice SARS-CoV-2 u pljuvački smatra se obećavajućom za suzbijanje prenošenja novih varijanti virusa. Kako je objavljeno, istraživači su spremni da je ispituju i na ljudima. Žvaka sadrži kopije proteina ACE2 koji se nalazi na površini ćelija, a koji koronavirus koristi za ulazak u ćelije i inficira ih,.
U eksperimentima u epruvetama korišćenjem pljuvačke pojedinaca zaraženih varijantama delta i omikron, čestice virusa su se zakačile za ACE2 „receptore“ u žvakaćim gumama i virusno opterećenje je palo na nivoe koji se ne mogu detektovati, objavili su istraživači u Biomaterials, prenosi Rojters.
U kliničkom ispitivanju, pacijenti sa kovidom-19 će svaki dan žvakati četiri ACE2 žvakaće gume tokom četiri dana.
ACE2 proteini „zamka virusa“ u gumi nose se u projektovanim ćelijama zelene salate.
Druga eksperimentalna žvakaća guma napravljena od praha pasulja umesto ćelija zelene salate ne samo da hvata SARS-CoV-2 čestice u laboratorijskim eksperimentima, već i sojeve gripa, druge koronaviruse koji izazivaju obične prehlade i potencijalno druge oralne viruse kao što su humani papiloma virus i herpes virus, prenosi Reuters.
„Nazalni prenos zanemarljiv je u poređenju sa oralnim prenosom. Žvakanje ACE2 žvake i gutanje ACE2 proteina trebalo bi da minimizira infekciju, zaštiti pacijente sa kovidom-19 i spreči prenošenje“, rekao je vođa istraživanja dr Henri Danijel sa Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Pensilvaniji.
Naslovna fotografija: Shutterstock