Ove namirnice ne treba podgrevati, a evo i zašto
Verovatno postoje neke namirnice koje već oklevate da zagrejete, međutim da li ste znali da postoje četiri namirnice koje ne treba podgrevati.
Kim Lindzi, akreditovana dijetetičarka u Australiji, potvrdila je da je pirinač rizična namirnica za podgrevanje, ali je spomenula još tri namirnice koje bi trebalo da izbegavate da podgrevate ako ne želite da se razbolite.
1. Pirinač
Pirinač je jedna od namirnica za koju nam često govore da ne podgrevamo, ali možda ne znate zašto vas upozoravaju na to.
“Zagrevanje pirinča je veliki rizik. Ove spore su otporne na toplotu, pa čak i kada ih zagrejete, i dalje mogu izazvati štetne patogene”, rekla je Lindzi.
Nekuvana žitarica mogu sadržati bakteriju zvanu Bacillus cereus, koja se ne ubija uvek tokom procesa kuvanja. Ovo može izazvati trovanje hranom. Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi, spore Bacillus cereus mogu rasti u pirinču koji se ostavi na sobnoj temperaturi. Oni će se umnožiti i mogu proizvesti toksine koji izazivaju povraćanje ili dijareju.
2. Krompir
“Iznenađujuće, ali mogli biste biti u opasnosti da se razbolite ako podgrejete krompir”, kaže Kim. Kao i pirinač, opasnost dolazi od skladištenja škrobne hrane na sobnoj temperaturi: ako se to radi duže od dva sata, može doći do rasta Clostridium botulinum. Smrtonosni toksini koje proizvodi ova bakterija mogu izazvati retko, ali po život opasno stanje zvano botulizam, koje može da napadne mozak, nerve i kičmenu moždinu i izazove paralizu.
Bakterija proizvodi toksine koji izazivaju botulizam kada su lišeni kiseonika, tako da botulizam koji se prenosi hranom obično izazivaju predmeti u zatvorenim limenkama ili bocama, navodi NZS.
“Pire krompir sa kvarljivim sastojcima kao što su mleko, puter i pavlaka takođe može povećati rizik da se razbolite ako ga ponovo zagrejete“, rekla je Kim.
Opet je savetovala da se kaša ne drži na sobnoj temperaturi duže od dva sata i rekla da je treba zagrejati do pare.
3. Spanać
Ako se povrće poput spanaća ne zagreva pravilno, može izazvati listeriozu, ozbiljnu infekciju koja dovodi do groznice, simptoma sličnih gripu, glavobolje, ukočenog vrata, konfuzije, pa čak i napadaja. Bolest je uzrokovana bakterijom listerije, koja može ostati na hrani.
Prema Kim, pripremljene salate i zelenilo koje se kupuju u prodavnici obično nose listeriju. NZS je dodao da bi mlečni proizvodi napravljeni od nepasterizovanog mleka, sirevi kao što su kamember i bri, kao i narezano meso, mogli da vas izlože riziku od listerioze.
4. Jaja
Četvrto mesto na Kimovoj listi rizične hrane za podgrevanje bila su jaja. Osnovna hrana za doručak može da nosi bakterije salmonele, koje mogu izazvati sve vrste neprijatnih simptoma kao što su dijareja, bol u stomaku, groznica i povraćanje. Kim kaže da su jaja koja se čuvaju na temperaturama između 40 i 165 stepeni Farenhajta (4C do 74C) ‘opasna zona’.
“Patogeni mogu brže rasti kada su na toj temperaturi. Ako u hrani ima više patogena i štetnih bakterija, onda postoji povećan rizik od trovanja hranom kada je jedemo”, zaključila je Kim, a prenosi dailyrecords.uk.