• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Ove namirnice ne treba podgrevati, a evo i zašto
Foto: Péter Gudella / Panthermedia / Profimedia

Ove namirnice ne treba podgrevati, a evo i zašto

CityMagazine
05.05.2023. 2 min Zdravlje

Verovatno postoje neke namirnice koje već oklevate da zagrejete, međutim da li ste znali da postoje četiri namirnice koje ne treba podgrevati.

Kim Lindzi, akreditovana dijetetičarka u Australiji, potvrdila je da je pirinač rizična namirnica za podgrevanje, ali je spomenula još tri namirnice koje bi trebalo da izbegavate da podgrevate ako ne želite da se razbolite.

1. Pirinač

Pirinač je jedna od namirnica za koju nam često govore da ne podgrevamo, ali možda ne znate zašto vas upozoravaju na to.

“Zagrevanje pirinča je veliki rizik. Ove spore su otporne na toplotu, pa čak i kada ih zagrejete, i dalje mogu izazvati štetne patogene”, rekla je Lindzi.

Nekuvana žitarica mogu sadržati bakteriju zvanu Bacillus cereus, koja se ne ubija uvek tokom procesa kuvanja. Ovo može izazvati trovanje hranom. Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi, spore Bacillus cereus mogu rasti u pirinču koji se ostavi na sobnoj temperaturi. Oni će se umnožiti i mogu proizvesti toksine koji izazivaju povraćanje ili dijareju.

2. Krompir

“Iznenađujuće, ali mogli biste biti u opasnosti da se razbolite ako podgrejete krompir”, kaže Kim. Kao i pirinač, opasnost dolazi od skladištenja škrobne hrane na sobnoj temperaturi: ako se to radi duže od dva sata, može doći do rasta Clostridium botulinum. Smrtonosni toksini koje proizvodi ova bakterija mogu izazvati retko, ali po život opasno stanje zvano botulizam, koje može da napadne mozak, nerve i kičmenu moždinu i izazove paralizu.

Bakterija proizvodi toksine koji izazivaju botulizam kada su lišeni kiseonika, tako da botulizam koji se prenosi hranom obično izazivaju predmeti u zatvorenim limenkama ili bocama, navodi NZS.

“Pire krompir sa kvarljivim sastojcima kao što su mleko, puter i pavlaka takođe može povećati rizik da se razbolite ako ga ponovo zagrejete“, rekla je Kim.

Opet je savetovala da se kaša ne drži na sobnoj temperaturi duže od dva sata i rekla da je treba zagrejati do pare.

3. Spanać

Ako se povrće poput spanaća ne zagreva pravilno, može izazvati listeriozu, ozbiljnu infekciju koja dovodi do groznice, simptoma sličnih gripu, glavobolje, ukočenog vrata, konfuzije, pa čak i napadaja. Bolest je uzrokovana bakterijom listerije, koja može ostati na hrani.

Prema Kim, pripremljene salate i zelenilo koje se kupuju u prodavnici obično nose listeriju. NZS je dodao da bi mlečni proizvodi napravljeni od nepasterizovanog mleka, sirevi kao što su kamember i bri, kao i narezano meso, mogli da vas izlože riziku od listerioze.

4. Jaja

Četvrto mesto na Kimovoj listi rizične hrane za podgrevanje bila su jaja. Osnovna hrana za doručak može da nosi bakterije salmonele, koje mogu izazvati sve vrste neprijatnih simptoma kao što su dijareja, bol u stomaku, groznica i povraćanje. Kim kaže da su jaja koja se čuvaju na temperaturama između 40 i 165 stepeni Farenhajta (4C do 74C) ‘opasna zona’.

“Patogeni mogu brže rasti kada su na toj temperaturi. Ako u hrani ima više patogena i štetnih bakterija, onda postoji povećan rizik od trovanja hranom kada je jedemo”, zaključila je Kim, a prenosi dailyrecords.uk.

Oznake:

jajepirinačpodgrevanje

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Kako prepoznati domaće jagode: Par saveta da vas trgovci ne prevare
Prethodni

Kako prepoznati domaće jagode: Par saveta da vas trgovci ne prevare

Šta se dešava s našim telom ako ne pijemo dovoljno vode
Sledeći

Šta se dešava s našim telom ako ne pijemo dovoljno vode

Sledeći
Šta se dešava s našim telom ako ne pijemo dovoljno vode
06.05.2023.

Šta se dešava s našim telom ako ne pijemo dovoljno vode

Prethodni
05.05.2023.

Kako prepoznati domaće jagode: Par saveta da vas trgovci ne prevare

Kako prepoznati domaće jagode: Par saveta da vas trgovci ne prevare

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    srbokap. domaći film
    Na mrežama je ponovo aktuelan domaći film iz 2000, koji niji ni dan ostario, jer pokazuje šta se sve dešava kad policija ima preveliku moć
    CityMagazine
    Mia Kalifa
    Mia Kalifa oduševila fanove stripova briljantnom teorijom o Supermenu i Betmenu
    CityMagazine
    Letnja čarolija u Arilju: ARLEMM počinje uz zvuke klasike i džeza
    Letnja čarolija u Arilju: ARLEMM počinje uz zvuke klasike i džeza
    CityMagazine
    MMF
    Zoster ponovo na MMF-u: Nedelja koja ne liči na kraj festivala
    CityMagazine
    exit
    Organizatori EXIT festivala povodom izjave gradonačelnika Novog Sada: „Jedina politička zloupotreba je pokušaj cenzure i gušenja Exita“
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖