Rtanjski čaj: Olakšava varenje, a u narodu je poznat kao “muški čaj”
Rtanjski, ili čaj od vrijeska, je jedan on najblagotvornijih čajeva. Veoma pomaže kod oboljenja disajnih putevva, mokraćnih kanala, olakšava varenje, a neka su ga zvali i “muški čaj”, piše na sajtu Instituta Josif Pančić.
Latinski naziv i familija : Satureja montana L. (Lamiaceae)
Opis : Koren je vretenast. Iz korena izbija nekoliko stabljika formirajući patuljasti žbun. Stabljike su uspravne, u donjem delu odrvenele, bledozelene, u gornjem delu često ljubičaste i pokrivene proređenim dlakama. Listovi su uzdužno linearno lancetasti, svetlo istačkani. Cvetovi su skupljeni u pazuhu listova u gornjem delu stabljike. Krunica je bela, ružičasta ili ljubičasta, prijatnog mirisa. Raste u južnoj Evropi, na sušnim i toplim krečnjačkim kamenjarima Mediterana i submediterana i kserotomnim zajednicama Srbije.
Kao lekoviti deo biljke koristi se : Osušen nadzemni deo biljke (Saturejae montanae herba)
Hemijski sastav : Herba rtanjskog čaja sadrži do 2% etarskog ulja, triterpene, flavonoide, derivate cimetne kiseline
Upotreba : Kao antiseptik, sredstvo za olakšanje varenja i ublažavanje tegoba kod nadutosti, za ublažavanje upale mokraćnih kanala, organa za disanje i varenje. Spolja se koristi kod upala kože i sluzokože.
U narodnoj medicini se koristi: Kao “muški čaj”, kao začin, dodatak jelima od mesa i ribe
Način pripreme i upotrebe čaja : Jednu supenu kašiku herbe rtanjskog čaja preliti šoljom (200ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10-15 min. Procediti i piti tri puta dnevno po šolju čaja pre jela.