• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
RTanjski čaj, foto: Manfred Ruckszio / Panthermedia / Profimedia

Rtanjski čaj: Olakšava varenje, a u narodu je poznat kao „muški čaj“

Aleksandra Držaić
01.03.2023. One Min Read Zdravlje

Rtanjski, ili čaj od vrijeska, je jedan on najblagotvornijih čajeva. Veoma pomaže kod oboljenja disajnih putevva, mokraćnih kanala, olakšava varenje, a neka su ga zvali i „muški čaj“, piše na sajtu Instituta Josif Pančić.

Latinski naziv i familija : Satureja montana L. (Lamiaceae)

Opis : Koren je vretenast. Iz korena izbija nekoliko stabljika formirajući patuljasti žbun. Stabljike su uspravne, u donjem delu odrvenele, bledozelene, u gornjem delu često ljubičaste i pokrivene proređenim dlakama. Listovi su uzdužno linearno lancetasti, svetlo istačkani. Cvetovi su skupljeni u pazuhu listova u gornjem delu stabljike. Krunica je bela, ružičasta ili ljubičasta, prijatnog mirisa. Raste u južnoj Evropi, na sušnim i toplim krečnjačkim kamenjarima Mediterana i submediterana i kserotomnim zajednicama Srbije.

Povezani članci

Ispijanje ovog čaja poboljšava rad jetre i ubrzava mršavljenje

Čaj od hibiskusa: Borac protiv prehlade i čuvar srca

Kao lekoviti deo biljke koristi se : Osušen nadzemni deo biljke (Saturejae montanae herba)
Hemijski sastav : Herba rtanjskog čaja sadrži do 2% etarskog ulja, triterpene, flavonoide, derivate cimetne kiseline

Upotreba : Kao antiseptik, sredstvo za olakšanje varenja i ublažavanje tegoba kod nadutosti, za ublažavanje upale mokraćnih kanala, organa za disanje i varenje. Spolja se koristi kod upala kože i sluzokože.

U narodnoj medicini se koristi: Kao “muški čaj”, kao začin, dodatak jelima od mesa i ribe

Način pripreme i upotrebe čaja : Jednu supenu kašiku herbe rtanjskog čaja preliti šoljom (200ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10-15 min. Procediti i piti tri puta dnevno po šolju čaja pre jela.

Tags:

čajrtanjski

Povezani članci

Čaj od ive: Zaboravljena bilja koja čuva celo telo

Kafa iritira vaš stomak? Brzina kojom je pijete ima velike veze sa tim

Share Article

Follow Me Written By

Aleksandra Držaić

Ostali članci

Previous

Tip koji je radio na Google veštačkoj inteligenciji: „Moji strahovi se obistinjuju“

Next

Šta je mononukleoza: Prvi simptomi javljaju se već posle četvrtog dana od zaraze

Next
01.03.2023.

Šta je mononukleoza: Prvi simptomi javljaju se već posle četvrtog dana od zaraze

Previews
01.03.2023.

Tip koji je radio na Google veštačkoj inteligenciji: „Moji strahovi se obistinjuju“

Najnovije

Kreće 17. Turneja Slobodne zone – dobitnik Zlatne palme i evropskog Oskara stiže u 50 mesta u Srbiji
CityMagazine
Promuklost, lascivnost i nastanak fenomena: 60 godina od prvog albuma Bitlsa
Filip Milosavljević
Počela je sinhronizacija filma „Mala sirena“
CityMagazine
5 filmova koji menjaju žanr i prerastaju u horor
CityMagazine
Naš glumac je dobio ulogu u nagrađivanoj seriji koju svi volimo, a ime lika je posebno urnebesno
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖