Recepti koje smo videli prvi put na filmu, a bez kojih danas ne možemo da zamislimo našu kuhinju
Magija filma može mnogo toga, pa tako i da nam sjajno izrežiranom scenom otvori apetit i navede vodu na usta. Neke od recepata iz filmova i dan danas pamtimo, sanjamo, ali i što da ne, kuvamo.
Čovek koji je inspirisao celu ovu listu je svakako Pol Sorvino. Kultni glumac koji je preminuo, ostaće upamćen po mnogim ulogama, ali možda najviše po onoj u filmu Dobri momci, kao i specifičnom načinu seckanja belog luka, i to žiletom.
Nije baš da mafijaške filmove gledamo zbog hrane, ali nije ni daleko od istine. Italijani i njihovi potomci koji sad žive u Americi, daju hrani baš na značaju, što se uglavnom vidi na njihovim linijama u mafijaškim filmovima. U Dobrim momcima ostaće upamćen recept koji naslovni junaci prave dok su u zatvoru, pa tako Sorvino secka beli luk, dok mu kolega pravi sos od paradajza sa tri vrste mesa i tri vrste luka. Naravno ovi mafijaški zatvori su snadbeveni bolje nego prosečna samoposluga, ali svakako da smo makar jednom probali da oponašamo ovaj sos bolonjeze i u našoj kuhinji.
Petaračke priče
Jedan od najslađih zalogaja u istoriji filma je svakako onaj koji Sem Džekson uzme na početku filma Petparačke priče, pre nego citira Bibliju i pobije dužnike svog gazde. Kao što je i deo iz Biblije izmišljen tako i “Big Cahuna Burger” koji proba ne postoji, ali mnogi su probali da otkriju šta se nalazi u njemu, i shvatili da je to u suštini klasičan “American joint cheesburger”, što znači meso, sir, salata, krastavčići i paradajz.
Ratatouille
Većina ljudi bi se užasnula da nađe pacova u svojoj kuhinji. Ali u crtanom Ratatouille, pacov Remi je tajna ukusnih jela kuvara Linguinija. Ipak, njegovo čuveno francusko jelo je nešto što vrlo često i sami umemo da pravimo leti, samo na naš domaći način, i svako ima svoje ime i svoje recept za ovaj bućkuriš. Prženo, Sataraš, Bećerac, kako god hoćete i koje god povrće ubacite da se kuva u pardajz soku i vinu, nećete pogrešiti, a biće sjajno.
Forest Gump
Možda škampi nisu najčešća stvar na našoj trpezi, ali svakako da su nas oduvek zanimali ovi morski plodovi, pravljeni u filmu koji je Tom Henksu doneo drugog Oskara. Zbog Gampovog prijetejja Babe i njegovog nabrajanja šta sve njegova mama ume da napravi za ručak on će pokreniti firmu za pecanje ovih morskih stvorova, koja će mu doneti bogatstvo. Gumbo ili Džambolaja je samo jedan od obroka koje smo videli na filmu, dok naši morski susedi to bolje znaju da naprave na buzari.
Kum
I za kraj, opet mafijaški film, jer kao što smo rekli, gastronomija je izgleda jako bliska ratovima podzemlja. Sigurno su mnogi imali korist od više puta pogledanog filma, s obzirom da ovde imamo čak i ceo recept. Klemenca — isti onaj koji izgovara rečenicu „ostavi pištolj, uzmi kanole“ na drugom mestu u filmu, nudi pristojan recept za sos: „Počinjete sa malo ulja. Zatim pržite malo belog luka. Onda ubaciš paradajz, i paradajz pastu, propržiš, paziš da se ne zalepi. Prokuvaš, ubaciš sve svoje kobasice i ćufte. I malo vina i malo, vrlo malo šećera – to je moj trik.”
Naslovna fotografija: Pratik Gupta on Unsplash