Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

16. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (BINA)

AUTOR: CityMagazine 07 Mar, 2021
16. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (BINA)

Šesnaesto izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture biće održano od 22. aprila do 20. maja 2021. na nekoliko lokacija u Beogradu, u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda. U fokusu manifestacije biće izložba Beogradska škola stanovanja: studije slučajeva u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda.

Autorka izložbe je Tanja Damljanović Konli, uz saradnicu Draganu Mecanov, a program izložbe realizuje se u saradnji sa Do.ko.mo.mo Srbija. U skladu sa tradicionalnim predstavljanjem srpske arhitekture, posle Bogdana Bogdanovića, Nikole Dobrovića, Ivana Antića i Aleksandra Stjepanovića, ovogodišnje izdanje BINA biće u znaku arhitekture stambenih zona i celina. Kroz Studije slučaja Beogradske škole stanovanja će se pratiti geneza, kao i tipološke i morfološke promene u razvoju misli o stanogradnji na primerima tri susedstva – stambena „reona“ u društveno-jasno definisanom socijalističkom gradu, Novom Beogradu, u okviru dve grupe analiza: urbanističko-arhitektonske i projektantskih razmera.

Tokom izložbe održaće se internacionalna konferencija pod nazivom „Minimalan stan-maksimalan standard“ koja se bavi pitanjem prava na stan, kvalitetom stambenog prostora, kao i aspektima zajedničkog života u urbanim sredinama od Drugog svetskog rata do savremenog trenutka i projekcija za budućnost.

BINA, festival arhitekture, ima za prevashodni cilj edukaciju najšire javnosti sa namerom da doprinese razumevanju, čuvanju, stvaranju i unapređenju kvalitetnijeg urbanog prostora. Istovremeno, nizom raznovrsnih stručnih, ali i popularnih programa iz oblasti arhitekture i umetnosti obogaćuje kulturni život Beograda i Srbije. Tokom mesec dana trajanja festivala BINA producira nove programe iz oblasti arhitekture u najširem smislu i domaćin je brojnim međunarodnim programima. U periodu između dva festivala BINA programi gostuju u zemlji i regionu.

Više informacija: www.bina.rs

16. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (BINA)

22.Apr 2021
20.May 2021