Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

17. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA 2022 od 26. maja do 7. jula

AUTOR: CityMagazine 08 May, 2022
17. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA 2022 od 26. maja do 7. jula

Ovogodišnje, 17. izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2022 biće održano od 26. maja do 7. jula. U fokusu manifestacije biće predstavljanje aktuelnih konkursa za grad Beograd (2021/2022) i Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu – Mis van der Roe (2022)  na reprezentativnim izložbama u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda. Interaktivnim pristupom, BINA će približiti javnosti aktuelna dešavanja na arhitektonskoj sceni, koja će uticati na fizionomiju i budućnost života i izgleda gradova kod nas i u svetu. Među ostalim aktivnostima koje će pratiti programe izložbi, biće šetnje, radionice, diskusije, predavanja autora nagrađenih rešenja, i drugo.

BINA 2022 otvara se 26. maja izložbom Nagrade i konkursi 2021–2022, koja će trajati do 12. juna 2022. Ova izložba će predstaviti pobednička rešenja odabrana na sedam recentnih arhitektonskih konkursa za grad Beograd, koje su organizovali Udruženje arhitekata Srbije (UAS) i Društvo arhitekata Beograda (DAB). Publika će imati priliku da se upozna sa arhitektonsko-urbanističkim predlozima kojima je stručni žiri dodelio prve tri nagrade.

Na izložbi će biti zastupljeni konkursi za: deo bloka između ulica Kralja Milana, Svetozara Markovića, Nemanjine i Kralja Milutina u Beogradu; izgradnju–proširenje postojećeg depoa Narodne biblioteke Srbije; paviljon Muzeja savremene umetnosti u Beogradu; kreativno-inovativni multifunkcionalni centar Ložionica, Mostarska petlja, Beograd; metro stanicu linije 1 (faza 1) beogradskog metroa; nove zgrade Fakulteta muzičke umetnosti i Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Izložbu će pratiti predavanja i šetnje sa autorima koji će nas, i na izložbi i na samim lokacijama, bolje upoznati sa svojim idejama.

EU Mies Van der Rohe Award 2022 / Foto: Grafton Architects, Ed Reeve

Izložba Evropska nagrada za savremenu  arhitekturu 2022/ EU Mies Award Fondacije Mis van der Roe, čiji je kustos Ivan Blasi, trajaće od 16. juna do 7. jula 2022. Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu Mis van der Roe dodeljuje se svake druge godine, i njome se odaje priznanje kvalitetnoj arhitektonskoj produkciji u Evropi, i skreće pažnja na veliki doprinos evropskih profesionalaca, razvoj novih ideja i tehnologiju gradnje. Na izložbi u Beogradu će, u digitalnom formatu, biti prikazana sva 532 nominovana projekta iz 41 zemlje. Posebno će biti istaknuto 40  projekata koji su ušli u uži izbor, kao i dva nagrađena projekta. Poseban segment izložbe činiće prikaz srpskih selekcija koje od 2009. godine redovno učestvuju u nominaciji za ovu prestižnu nagradu.

BINA je i suorganizator izložbe Nikola Dobrovic pod zastavama modernih pokreta posvećene 125. godišnjici rođenja Nikole Dobrovića, velikana naše arhitekture. Tim povodom se 24. maja u Galeriji SANU otvara velika retrospektivna izložba. U saradnji sa Arhitektonskim fakultetom, organizovan je studentski konkurs sa temom rekonstrukcije Generalštaba.  Konkursni radovi studenata biće postavljeni na izložbi na otvorenom u Knez Mihailovoj ulici, 27. maja.

Na BINA izložbi Ponesi svoj projekat tradicionalno se predstavljaju mladi autori na početku karijere, ovaj put to su Modelart Arhitekti iz Novog Sada. Ova izložba će biti otvorena 2. juna u BINA kabini (Mila Milunovića 1, Fakultet likovnih umetnosti).

Nagrade i konkursi / 3D prikaz Metroa

Izložba Nagrada Piranesi, revija recentne arhitekture iz regiona, koja poslednjih godina uključuje i veliki broj najboljih studentskih radova, biće otvorena 23. juna u Auli Arhitektonskog fakulteta (Bulevar Kralja Aleksandra 73/II).

Kao i prethodnih godina BINA će, u saradnji sa partnerima projekta EU Višegrad fonda, realizovati i radionicu pod nazivom Zajedničko planiranje bloka 37, čiji je cilj da ojača vezu između stanovnika i otvorenog javnog prostora ovog bloka. U diskusiji stručnjaka i lokalne zajednice doći će se do zaključaka o aktuelnim problemima i potencijalima u okviru otvorenog javnog prostora. Kao rezultat ove aktivnosti očekuju se intervencije, poput punktova za reciklažu ili predlozi uređenja manjih celina u okviru otvorenog javnog prostora koje lokalna zajednica može da komentariše i ocenjuje tokom čitavog događaja. Na ovaj način se prepoznaju i uspostavljaju zajedničke vrednosti u okviru prostora svakodnevnog života. Radionica će se realizovati u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i Udruženjem građana Blok 37.

Poseban segment programa čini DOBAR URBANI ŽIVOT 2/GOOD URBAN LIFE 2 – koji se razvio nakon prošlogodišnjeg uspešno održanog okruglog stola u Kulturnom centru Beograda, na kome su učesnici različitih profesija i interesovanja vodili debatu o tome šta je dobar urbani život i kako mu  svojim delovanjem doprinose.

Ove godine DOBAR URBANI ŽIVOT izlazi na ulicu, i sa partnerima sa kojima su započeli diskusiju, kao i sa novim koji su se u nju uključili, planiraju da sprovedu interaktivne module na nekoliko lokacija u Beogradu, svaki sa specifičnom temom od značaja za kvalitetan život u urbanom okruženju. Pet je tema kojima će se baviti: zdravlje, briga, hrana, igra i digitalno okruženje. Studenti beogradskog Arhitektonskog  fakulteta i bečkog Tehničkog univerziteta potrudiće se da na zajedničkoj radionici daju svoj doprinos dobrom urbanom životu Beograda.

Dobrović – izložba Pod zastavama / Foto: BINA

Kao i svake godine značajan deo programa su BINA šetnje Narodna biblioteka Srbije / Proširenje depoa, Novi vek Ložionice, Muzej savremene umetnosti u Beogradu / Proširenje, večernja šetnja Gardošem, šetnja Urbane memorije Donjeg Dorćola, šetnja Terazijama, i Istorijat Beogradske tvrđave, sa osvrtom na nerealizovani projekat arhitekte Nikole Dobrovića. U okviru programa BINA OPEN HOUSE biće organizovan program posvećen poslovnom objektu Mia Dorćol, kao i vođenje kroz Jadransko podunavsku banku (bivša Jugobanka, pa AIK banka i sada Zadužbina MK).

Posle Novog Sada, Zrenjanina, Pančeva i Kragujevca, BINA izlet ove godine će biti posvećen gradu Šapcu, a biće realizovan pod nazivom Transformacija javnih prostora u Šapcu u periodu od 2015-2020 u saradnji sa ŽAD-om.

Takođe, serija predavanja u programu BINA seminara će biti posvećena profesionalcima u prostoru rekonstruisane zgrade BEKO. U okviru edukativnih programa biće predstavljena značajna publikacija Urban Architectures in Interwar Yugoslavia Tanje Konli i časopisa Vreme arhitekture – arhitektura i urbanizam u Valjevu 2010-2020, a biće održana i studentska radionica (re)KONSTRUKCIJA: Plakat i Dobrović u saradnji sa Akademijom tehničkih strukovnih studija Beograd.

Vizual: Promo

Naslovna fotografija: Izložba Nagrada Piranesi / Foto: Jadran Rusjan

Najčitanije

Šta se dešava u vašem telu kada jedete čokoladu svakog dana?

Ukoliko ste ljubitelj čokolade (a ko nije), verovatno vam je zbunjujuće to što se ona čas preporučuje kao deo ishrane,…

Jedna čaša ovog čudesnog soka dnevno smanjuje rizik od srčanog udara, a to nije jedina njegova zdravstvena korist

Cvekla je zdravo korenasto povrće koje se može pripremiti na mnogo različitih načina, a njen sok jedan je od sve…

Nedostatak vitamina B-12 je čest problem koji može ostaviti ozbiljne posledice na zdravlje

Nedostatak vitamina B12 uobičajen je zdravstveni problem koji pogađa oko 13% ljudi. B12 je oskudan u ishrani, a nalazi se…

Ovo je 10 najlepših žena svih vremena po izboru običnih ljudi: Prvo mesto je baš iznenađenje

Da li se slažete sa njihovim izborom? Lepota nije nešto što se može izmeriti ili oceniti, ali ljudi iz nekog…

Najbrži test inteligencije ima samo 3 pitanja, a na njemu padne 83 odsto ljudi: Da li ste među njima?

Test kognitivne refleksije poznat je i kao najkraći i najbrži test inteligencije na svetu, a potrebna su samo tri pitanja…

Ovoj ženi fudbalera će biti najteže da gleda meč Srbija – Švajcarska: Razlog nije afera o kojoj svi bruje

Kristina Frojler će sutra imati težak zadatak. Evo zbog čega se svi pitaju da li će navijati za Srbiju ili…

Najnovije - Scena

Ilon Mask nakratko izgubio titulu najbogatijeg čoveka na svetu

Vlasnik Tvitera i šef Tesle, Ilon Mask, za trenutak je izgubio titulu najbogatije osobe na svetu u sredu 7. decembra,…

Šta nam donosi pun Mesec u Blizancima: Vreme je za oprez!

Pun Mesec u Blizancima 7. decembra je astrološki nagoveštaj da se podsetite koliko ste se kao ličnost razvili i „porasliˮ.…

Najpretraživaniji pojmovi na Google pretraživaču u Srbiji tokom 2022. godine

Kompanija Google danas je objavila svoju tradicionalnu godišnju listu najpretraživanijih pojmova, nudeći jedinstven uvid u najznačajnije momente i trendove u…

Proslava gola o kojoj svi pričaju: Marokanac nakon penala je slavio i odao poštovanje Špancu

Ahraf Hakimi se upisao u istoriju Svetskog prvenstvu jer mu se ukazala prilika da svoj tim, Maroko, pošalje u četvrtfinale…

TikToker kaže da FBI postavlja ovu zagonetku kandidatima za posao: Da li je možete rešiti?

Agent FBI-a ne može biti svako, a da bi suzili broj kandidata koji bi želeli da rade u ovoj američkoj…

Mišel Jeo izabrana za ikonu godine magazina TIME

TIME svakog decembra odaje počast ljudima koji su prema mišljenju uredništva ovog magazina obeležili prethodnih dvanaest meseci. Pre otkrivanja imena…