Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Dragan Sakan dobio ulicu u Beogradu

AUTOR: CityMagazine 25 May, 2021
Dragan Sakan dobio ulicu u Beogradu

Uoči obeležavanja 10 godina od smrti Dragana Sakana, pionira marketinga na Balkanu i začetnika kreativnog mišljenja u Srbiji i zemljama regiona, grad Beograd dobija ulicu s njegovim imenom.

Dodela ulice „marketinškom magu” ujedno je i priznanje za celu komunikacijsku struku jer je ovo prva ulica koja je nazvana po čoveku iz profesije marketinga. Njegovo ime nosiće nekadašnja Lopudska ulica na Savskom Vencu.

Dragan Sakan (19. jul 1950 — 3. oktobar 2010) je bio vizionar koji je verovao da je ideja najjača valuta. Osnivač je marketinške agencije Nju Moment (New Moment New Ideas Company), jedne od najnagrađivanijih kuća na Balkanu, koju danas uspešno vode njegovi sinovi Žarko Sakan i Lazar Sakan.

Uveo je međunarodne standarde u marketing i dizajn. Jedan je od prvih kreativnih direktora u istočnoj i srednjoj Evropi. Bio je predsednik i član mnogih žirija festivala Evrope i sveta. Idejni je tvorac i producent velikog broja projekata iz raznih oblasti ljudskog duha. Časopis Advertising Age iz Vašingtona opisao ga je kao „gotovo mitsku figuru, čoveka koji je transformisao propagandu u advertajzing u regionu.“

Fokus njegovog delovanja bio je izlazak Srbije na evropsku i svetsku scenu i promocija naše kulture u svetu, uključivanje domaćih strukovnih udruženja u svetsku mrežu, organizacija festivala i manifestacija internacionalnog tipa. Tako nastaju Art Director Club Srbija, koji postaje član evropske mreže, BeogrAD festival, multimedijalni časopis Nju Moment, Festival Ideas Campus Piran, promocija Narodnog muzeja, Savet za novo mišljenje, predstavljanje srpske arhitekure na bijenalu u Venciji, nastup Srbije na Evroviziji…

O Draganu Sakanu pisano je u knjigama Kako smo uspjeli: 13 legendi jugoslovenskog biznisa, Najsvetliji duhovi Srbije, Kultni likovi Beograda i Ko je ko u Srbiji.

Autor je 3 knjige Pretty Woman (1996), New Communication (2005) i New Idea Woman – My Profession is Dragan Sakan (2010).

Inicijativu njegovih sinova o dodeli naziva ulice u Beogradu po njegovom imenu podržali su brojni sugrađani, umetnici, radnici kulture, profesori i stručna javnost.