Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Panel podrške žrtvama „Kad budeš bila spremna“ na Mikseru

AUTOR: CityMagazine 26 May, 2021
Panel podrške žrtvama „Kad budeš bila spremna“ na Mikseru

Nakon što je pokret Kada budeš bila spremna zaživeo i izazvao brojne pozitvne reakcije na društvenim mrežama, te ohrabrio mnoge žrtve, kako seksualnog tako i drugih vidova nasilja, razgovori o ovoj važnoj temi se nastavljaju i sada dobijaju formalni oblik kroz saradnju sa Mikser Festivalom na kom će se 26.5. u 17h održati istoimeni panel.

Da li smo mi kao zemlja ponosni na tradicionalni pogled na svet i konzervativne vrednosti koje su ukorenjene u našem društvu? Odgovor je nesumnjivo „Da“, međutim, da li to znači da tema seksualnog nasilja i ugroženog položaja žena u društvu treba da bude „tabu“?

Upravo kada su žene u poslednjih nekoliko meseci otvorile Pandorinu kutiju i progovorile o zlostavljanju koje su proživele, pokazalo se koliko smo kao društvo needukovani i još uvek zatvoreni po ovom pitanju.

S obzirom na sve ovo, ne iznenađuje činjenica da se u javnosti, nakon hrabrih iskaza žena, pojavi čuvena rečenica „Pa zašto ranije nisi rekla?” ili „Zašto baš sad?”. Iako su mnogi ovo pitanje upotrebili kao oružje za nipodaštavanje žrtava i temelj za nepoverenje, veliki broj ljudi je postavio pitanje iz istinskog nerazumevanja problema – oni zapravo nisu znali zašto i koliko je vremena potrebno žrtvi da istupi i progovori, nisu znali da žrtva mora da bude spremna.

Na panelu će učestvovati novinarka nedeljnika VREME Jovana Gligorijević, glumica Anita Mančić, novinar Aleksandar Đurđić, izvršni direktor Miksera Ivan Lalić, dok će panel voditi Miloš Đajić, predsednik Upravnog odbora Centra modernih veština. Učesnici će biti pozvani da govore na temu seksulanog nasilja, položaju žrtava i odnosu, koje naše društvo ima prema ovako važnim, delikatnim temama.