Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Finci će uskoro možda imati četvorodnevnu radnu nedelju

AUTOR: CityMagazine 10 Jan, 2020
Finci će uskoro možda imati četvorodnevnu radnu nedelju

Ko još ne voli vikend od tri dana? Zar ne bi bilo sjajno da radimo samo četiri dana u nedelji? Pa, ako prođe inicijativa nove premijerke Finske Sane Marin, zaposleni stanovnici ove zemlje će u budućnosti manje vremena provoditi u kancelariji, a više sa porodicom i prijateljima.

Marin, koja ima 34 godine, bila je najmlađa premijerka na svetu u trenutku kada je dobila mandat da vodi Finsku. Poznata po svojim progresivnim stavovima, ona već neko vreme promoviše ideju da se radna nedelja skrati na četiri dana, a radni dan na 6 sati.

„Verujem da ljudi zaslužuju da više vremena provode sa svojom porodicom i bližnjima, ali i da se više posvete svojim hobijima i uživanju u kulturi,“ rekla je nedavno Sana Marin u govoru povodom 120-godišnjice finske Socijaldemokratske partije.

Foto: Laura Kotila/Creative Commons Attribution 4.0 International

Iako njen predlog još uvek nije na dnevnom redu vlade, a njeni politički neprijatelji ga smatraju nerealističnim, on uopšte ne bi bio presedan u evropskoj politici.

U nekim sektorima ekonomije Švedske je u periodu od dve godine odrađen eksperiment sa radnim danima od 6 sati. Za to vreme je primećen veliki rast produktivnosti u medicinskim ustanovama i manje odlaska na bolovanje među osobljem. Francuska je početkom 2000-ih skratila radnu nedelju u javnom sektoru sa 39 na 35 sati, a na drugom kraju sveta, kompanija Majkrosoft u Japanu je objavila da je njen prošlogodinji eksperiment sa četvorodnevnom radnom nedeljom doneo rast produktivnosti od neverovatnih 40%.

Mnogi eksperimenti su potvrdili da kraća radna nedelja povećava produktivnost

Ne bi bilo čudno da prođe ova inicijativa finske premijerke budući da je u ovoj zemlji već na snazi jedan propis koji ima za cilj da pomogne zaposlenima da organizuju vreme po svojim potrebama. Naime, oni mogu da dođu na posao do 3 sata ranije i odu kući kada odrade svojih 8 sati. Isto tako im je dozvoljeno da dođu kasnije na posao i ostanu duže nego drugi u kancelariji.

Izvor: My Modern Met

Autor naslovne slike: Jari Niemelä/Wikimedia Commons

Najčitanije

Viktorija Bekam u šik izdanju za svečanu priliku

Viktorija Bekam je žena kojoj u stilskom pogledu gotovo da nema ravne, i to na svetskoj sceni. U prilog joj…

Ova hrana je dobra za mozak

Godinama se već priča o tzv. superhrani. To su namirnice koje su izrazito dobre za ljudski organizam, zbog čega je…

Veliki hit Elene Ferante konačno stiže na veliko platno

Književni fenomen poznat kao Elena Ferante ima mnoge fanove u Srbiji, a baš za sve vas imamo dobre vesti. Naime,…

Najnovije - Scena

Novi broj City Magazine-a u Danasu u utorak 26. oktobra

List Danas i City Magazine čekaju vas zajedno na trafikama širom Srbije u utorak 26. oktobra. Danas i City Magazine…

Zabavne slučajnosti koje se dešavaju samo jednom u životu

Kako biste reagovali da hodate supermarketom i na ambalaži nekog proizvoda ugledate ilustraciju čoveka koji izgleda isto kao vi? A…

Vikend preporuke 22-24.10.

Dragi naši, kako bismo vam olakšali izbor aktivnosti za vikend, odlučili smo da na jednom mestu sakupimo nekoliko preporuka za…