Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Kako je 2020. godina promenila svet

Sve na svetu ima svoje dve oštrice, pozitivnu i negativnu stranu, pa tako i ova pandemija. Na površinu je isplivalo toliko ozbiljnih problema koji se ne smeju zanemariti, ali će ih ovaj tekst ipak zaobići. Ipak je kraj godine, čemu se svi radujemo, ako ni zbog čega drugog onda barem što će 2020. ostati iza nas. Hajde onda da se u vidu odbrojavanja podsetimo 10 stvari koje su, nadamo se, promenile svet nabolje.

Foto: www.theatlantic.com

10. Moda je postala inventivnija

Ko kaže da je moda nevažna, greši. Ona je pokazatelj u kakvim vremenima živimo. I dok se lični stil u 2020. sveo na boravak u udobnoj trenerci, dizajneri i brendovi našli su inventivne načine da promovišu svoje kolekcije. Od marioneta umesto manekenki na modnoj pisti, pa sve do virtuelnog prisustva publike.

Foto: www.vogue.com

9. Umetnost je našla nove vidove kreativnosti

Pošto su kulturne institucije radile ograničeno, većina aktivnosti prebacila se na internet, a sa njim su neke ranije nedostupne stvari postale dostupne. Mogli ste da pratite online filmske festivale i koncerte, striminge predstava, biblioteke su otvorile svoje digitalne arhive, a galerije i muzeji virtuelne obilaske.

Foto: www.theatlantic.com

8. Komunikacija se intenzivirala

Bili smo primorani da više vremena provedemo sa svojim ukućanima, što nije uvek bilo lepo i lako. Ali ponovo smo se upoznali, i proveli kvalitetno vreme zajedno. Inače iscrpljujuća komunikacija putem telefona i aplikacija ispala je korisna, jer smo tako bili tu jedni za druge iako možda razdvojeni hiljadama kilometara.

Foto: www.theatlantic.com

7. Priroda se oporavila

Kada je sve stalo, priroda je konačno procvetala. Zagađenje se smanjilo, vazduh se pročistio, mora su se razbistrila, a životinje su se slobodnije kretale. Pokazalo se da je potrebno samo malo više svesti i discipline kako bismo očuvali planetu Zemlju.

Foto: www.theatlantic.com

6. Desile su se istorijske pobune i promene

Nije se samo mirno sedelo u kući, nego su se širom sveta održavali značajni protesti i demonstracije. Svi oni imali su svoje opravdane motive i razloge. Ljudski duh i želja za promenom nikada ne nestaje, bez obzira na uslove. I zato podsetnik – #BlackLivesMatter!

Fotot: www.balkaninsight.com

5. Kolektivno i individualno nisu više tako razdvojeni

„Svako muči svoju muku”, što bi se reklo u narodu, ali ova pandemijska muka nas je sve zadesila. I dok je svačija lična priča specifična, kolektivno se nalazimo u istoj situaciji. Bilo ko može da se razboli, jer u očima virusa svi smo jednaki.

Foto: www.dezeen.com

4. Naučili smo da živimo sa manje resursa

Činjenica je da smo solidno uvežbani kao potrošačko društvo. Pandemija je međutim pokazala da nam toliko toga zapravo nije potrebno. Naučili smo da se snalazimo, štedimo, improvizujemo, i pronađemo smisao van materijalnih vrednosti.

Foto: www.theatlantic.com

3. Rad na sebi postao je imperativ

Bez ironije treba gledati na sve novo što smo naučili, i svega starog čega smo se podsetili. Čitali smo više, gledali filmove i serije, isprobavali recepte, naučili neki zanat, zasvirali koji instrument, meditirali… Sve to pomoglo nam je da se izborimo sa izolacijom, stresom, strahovima, depresijom, i anksioznošću.

Foto: www.thinkforwardinitiative.com

2. Počeli smo da cenimo „obične stvari”

Setite se svakog spontanog rukovanja, zagrljaja, i poljupca pre korone. Setite se kako je bilo normalno otići na ručak kod roditelja, u posetu baki i deki, na piće sa prijateljima, i u klabing do jutra. Sve to se iznenada promenilo, pa se samim tim pokazalo koliko nam je zapravo bitno.

Foto: www.theatlantic.com

1. Uvideli smo šta je zaista važno

Ova godina ukazala je na to koliko je zdravstveni sistem važan, i šta se desi kada on kolabira. Naučnici, lekari i zdravstveni radnici, sa pravom su dobili na značaju. Primetili smo da politički, ekonomski, monetarni i svi drugi sistemi mogu i treba da se promene. Vežbali smo solidarnost, uvideli da bliskost i toplina dolaze u raznim formama i oblicima.

A istorija nas uči da koliko god je teško, sposobni smo da idemo dalje. Tako da hajde 2021. godino, što bi se reklo – Show us what you’ve got!

Foto: www.artreview.com

Naslovna slika: www.politico.com

Najčitanije

5 retkih fizičkih karakteristika koje vas čine posebnim

Svaka osoba je jedinstvena. Mada svi imamo određene zajedničke karakteristike koje nas čine ljudima, fizički razlike između nas su neupitne.…

Gistro priče: Deset evra

Kiša je padala trideset osmi sat zaredom. To veče je u Beogradu bio skup Nesvrstanih. Na nekom glupom portalu sam…

Aktuelni modni trendovi u skladu sa horoskopskim znakom

Ne znamo da li se i vama čini da je teško ispratiti sve modne aktuelnosti, pa smo zato odlučili da…

Najnovije - Scena

Beč na platformi „OnlyFans“

„Koliko golotinje možemo da podnesemo?“ Nova akcija Turističke organizacije Beča predstavlja provokativna umetnička dela i otvara diskusiju o slobodi umetnosti…

Mister Bin je zalutao na remek-dela klasičnog slikarstva

Sve je smešnije sa Mister Binom, zar ne? Lik koga su Ričard Kertis i Rouan Ektinson stvorili početkom ’90-ih, a…

Džoni Dep se vraća u Srbiju povodom promocije novog animiranog serijala

Proslavljeni holivudski glumac Džoni Dep dolazi u Beograd povodom promocije prvog animiranog serijala proizvedenog u Republici Srbiji u produkciji kompanije…