Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Lov na blago: Naučni zadaci za najmlađe istraživače

AUTOR: CityMagazine 14 Nov, 2020
Lov na blago: Naučni zadaci za najmlađe istraživače

Lov na blago, jedna od najpopularnijih beogradskih aktivnosti Evropske noći istraživača, ove godine biće održan u izmenjenim okolnostima, a prvi tragovi i naučni zadaci za mališane pristizaće već od utorka, 17. novembra.

Jurišanje gradom uz mapu sa lokacijama, izvođenje eksperimenata i usvajanje novih znanja iz fizike, hemije ili biologije, uz mnogo zabave i akcije – tako je izgledao naučni Lov na blago tokom prethodnih godina.

S obzirom na to da će, u skladu sa trenutnom situacijom i važećim merama, Evropska noć istraživača ove godine biti održana u virtuelnom svetu, organizatori manifestacije odlučili su da Lov na blago organizuju na nešto drugačiji način.

Tokom sedam dana, počev od 17. novembra, na sajtu www.nocistrazivaca.rs i društvenim mrežama fejsbuk i instagram biće objavljivan po jedan naučni zadatak. Kao krajnji rezultat svih uputstava mališani treba da dobiju pravi kristal, koji bi trebalo fotografisati i poslati na adresu lovnablago2020@gmail.com. Uz foto materijale potrebno je navesti ime i prezime kontakt osobe, adresu stanovanja i broj telefona.

Da bi se pripremili za Lov na blago i spremno dočekali prve zadatke, roditelji i mališani već sada mogu da nabave neophodan materijal. Za pravljenje kristala potrebno je pripremiti: plavi kamen (prah, ne rastvor), voda (poželjna je demineralizovana voda, poput one koja se koristi za peglu), posuda za kristalizaciju (npr. čaša, šolja, činija), posuda za zagrevanje rastvora (metalno lonče, džezva), konac (najlon ili za šivenje), držač za kristal (olovka).

Sva deca koja uspešno izvedu zadatke i pošalju fotografije svojih radova dobiće diplome mladih istraživača, a sto pedeset najlepših i najzanimljivijih kristala biće posebno nagrađeno.

Spisak nagrađenih biće objavljen u četvrtak, 26. novembra na zvaničnom sajtu www.nocistrazivaca.rs, uz raspored za dodelu nagrada koja će biti organizovana u petak 27. novembra, u okviru Evropske noći istraživača. Preuzimanje nagrada je lično.

Evropska noć istraživača u Srbiji finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri. Manifestacija se u Srbiji realizuje kroz tri projekta, a Lov na blago organizuje se u okviru projekta SCIMFONICOM 2020 (Science in Motion for Friday Night Commotion). Ovim projektom koordiniše Fakultet za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu, a partner na projektu je Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu.

Sve informacije o sadržajima i dešavanjima ovogodišnje Evropske noći istraživača moguće je proveriti na sajtu www.nocistrazivaca.rs.

Lov na blago: Naučni zadaci za najmlađe istraživače

17.Nov 2020
23.Nov 2020

Najčitanije

Viktorija Bekam u šik izdanju za svečanu priliku

Viktorija Bekam je žena kojoj u stilskom pogledu gotovo da nema ravne, i to na svetskoj sceni. U prilog joj…

Ova hrana je dobra za mozak

Godinama se već priča o tzv. superhrani. To su namirnice koje su izrazito dobre za ljudski organizam, zbog čega je…

Veliki hit Elene Ferante konačno stiže na veliko platno

Književni fenomen poznat kao Elena Ferante ima mnoge fanove u Srbiji, a baš za sve vas imamo dobre vesti. Naime,…

Najnovije - Scena

Novi broj City Magazine-a u Danasu u utorak 26. oktobra

List Danas i City Magazine čekaju vas zajedno na trafikama širom Srbije u utorak 26. oktobra. Danas i City Magazine…

Zabavne slučajnosti koje se dešavaju samo jednom u životu

Kako biste reagovali da hodate supermarketom i na ambalaži nekog proizvoda ugledate ilustraciju čoveka koji izgleda isto kao vi? A…

Vikend preporuke 22-24.10.

Dragi naši, kako bismo vam olakšali izbor aktivnosti za vikend, odlučili smo da na jednom mestu sakupimo nekoliko preporuka za…