Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Noć ideja 2022. u Novom Sadu

Manifestaciju Noć ideja organizuju Francuski instituti širom sveta, svake godine, poslednjeg četvrtka u januaru. Ovogodišnja Noć ideja biće organizovana 27. januara. Participativnog karaktera, namenjena je širokoj publici i zasniva se na slobodnoj cirkulaciji, izražavanju i razmeni ideja i mišljenja, uz učešće kreativaca, intelektualaca i predstavnika civilnog društva u razgovorima, debatama, okruglim stolovima, ali i projekcijama, umetničkim izvedbama koje svako od učesnika osmišljava na svoj način, u odnosu na zadatu temu, a ovogodišnja glasi re-konstruisati zajedno.

Francuski institut u Srbiji pozvao je lokalne i evropske partnere na saradnju u osmišljavanju i realizaciji Noći ideja u Novom Sadu, prestonici evropske kulture. Ove godine biće posvećena (re)konstrukciji zajedništva sa LGBTQI+ osobama, sa ciljem isticanja vrednosti solidarnosti, tolerancije, slobode i različitosti.

27. januara, od 17 do 20 sati, prostor knjižare Zenit u Novom Sadu, prestonici evropske kulture, preobraziće se u eksperimentalni kafić. Reč je u osnovi o projektu grupe Izađi koji je dobio podršku Smart Kolektiv-a, u okviru regionalnog programa RISE, čiji je koordinator PULSE.

Ovo druželjubivo mesto pružiće dobrodošlicu svim protivnicima diskriminacije koji žele da se bliže upoznaju sa životom, izazovima i problemima LGBTQI+ osoba, ali i sa feminističkom borbom, kroz predstavljanje aktivnosti grupe Izađi, udruženja XY spectrum, ili kroz projekte Feminist future i Šta je to rod?.

U neformalnim razgovorima, koje će voditi Duška Latas (EU Info point Novi Sad), učestvovaće: Kristijan Ranđelović (XY spectrum), Adrien Delaby (RISE), Zona Zarić (Institut za filozofiju i društvenu teoriju), Marijana Cvetković (Stanica savremeni ples), Laurent Dréano (Maison de la culture, Amiens).

Na programu su i razgovori i nastupi Drag Queen / Drag King izvođača: Paola Yo Wolff, Lana VeeLana Vee, Luka sa naslovne strane, Šećerni Batica.

Plesni umetnik Alex Zain izvešće deo svoje predstave Body confession.

Noć ideja otvoriće gospodin Pierre Cochard (Pjer Košar), ambasador Francuske u Srbiji, koji će u svom onlajn obraćanju govoriti o značaju ove manifestacije, posebno u okviru predsedavanja Francuske Evropskom unijom.

Razgovori će se voditi na srpskom, engleskom i francuskom jeziku. Predviđen je direktan prenos na fejsbuk stranicama knjižare Zenit i Francuskog instituta u Srbiji.

RISE – Regionalni inkubator za socijalne preduzetnike je projekat za motivisane i posvećene mlade ljude, koji su spremni da uče i da donose promene za dobrobit Zapadnog Balkana. Podržava socijalno preduzetničke ideje koje bi region učinile boljim mestom. To je besplatni program podrške razvoju ideja socijalnog preduzetništva na Zapadnom Balkanu, koji omogućuje mladima da steknu preduzetničko znanje i veštine za pokretanje socijalnog preduzeća tzv. biznisa koji ima dimenziju društvene odgovornosti, kao i da dobiju šansu da se oprobaju u Design Thinking metodologiji rešavanja problema, da se povežu sa iskusnim stručnjacima i preduzetniciima koji će biti njihovi mentori i da upoznaju druge mlade iz regiona koji su se upustili u RISE putovanje.

Grupa Izađi koja je jedno od brojnih udruženja koja su dobila podršku u okviru programa RISE, a nastala je kao odgovor na potrebu mladih LGBT osoba da se druže, udružuju i deluju u svojoj zajednici. Njihova misija je društvo u kojem LGBT osobe imaju mogućnosti da u potpunosti ostvare svoje potencijale, a na tome rade kroz 4 osnovna strateška programa: omladinski rad i edukacija mladih, psihološko savetovalište i edukacija stručnjaka, promocija ciljeva njihove zajednice u javnosti, organizacioni razvoj.

XY Spectrum je prvo udruženje u Srbiji koje se bavi pravima interseks/međupolnih i trans osoba i njihovim porodicama, u cilju poboljšanja njihovog statusa i kvaliteta života. Rad udruženja podržavaju Savet Evrope i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti.

Feminist Futures je evropski program koji podstiče društveni dijalog kroz umetnost. Osnovni cilj projekta je borba protiv nejednakosti na polju savremene scenske umetnosti.

Noć ideja 2022. u Novom Sadu

Njegoševa 24
27.Jan 2022
Knjižara Zenit

Najčitanije

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Maslac, margarin ili gi puter? Evo koji je najzdraviji

Ljudi se često pitaju da li je za zdravlje bolja opcija maslac ili margarin. Da je to sve češća briga…

Koji čaj je savršen za svaki horoskopski znak?

Sledeći put kada budete birali između čajeva i ne možete da se odlučite koji vam se više pije, možda bi…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Šer (76) u odelu od lateksa izašla na pistu i triput mlađe manekenke poslala kući

Malo je modnih revija zbog kojih bi Šer – da, ta Šer – ustala iz kreveta, ali Balmain spektakl u…

Najnovije - Scena

Još jedna Netfliksova zvezda – komičar Danijel Slos dolazi u Beograd

Sezona stendap komedije bogatija je za još jedno svetski poznato komičarsko ime – naime, u beogradsku MTS  Dvoranu 13. decembra…

Hilari Svenk čeka blizance: „To je pravo čudo”

Hilari Svenk širi svoju porodicu – sa dve osobe! Dvostruka oskarovka izjavila je u emisiji Good Morning America da će…

Sa 6 godina je proglašena najlepšom devojčicom na svetu, sa 10 pozirala u štiklama, a danas lepotom ostavlja bez daha

Tilen Blondo su prozvali najlepšom devojčicom sveta kada je imala samo 6 godina, a taj nadimak nosi i danas, kao…

Megan i Hari novom fotografijom poručuju “fu*k you” kraljevskoj porodici, kaže ekspert

Okršaj kraljevskih portreta je u punom jeku. Nakon novog, zvaničnog portreta koji je početkom nedelje objavila kraljevska porodica, usledio je…

Pun, krvavi mesec u Ovnu od 9. oktobra donosi burne promene: Na ova tri znaka će najviše uticati

Oktobarski pun mesec ima mnogo imena – lovački mesec, selidbeni mesec, ledeni mesec ili krvavi mesec. Biće na vrhuncu 9.oktobra…

Stiv Džobs:”Biti najbogatiji čovek na groblju ne znači mi ništa”

Stiv Pol Džobs, jedan od osnivača Epla, premunuo je na današnji dan 2011. godine. Promenio je svet svojim izumima i…