Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Spremite se za KCB URBAN HIKE 2 – Beograđani i Beograđanke

AUTOR: CityMagazine 30 Mar, 2021
Spremite se za KCB URBAN HIKE 2 – Beograđani i Beograđanke

U subotu 3. aprila, od 11 sati, na drugom izdanju KCB URBAN HIKE-a pod nazivom Beograđani i Beograđanke, otkrivamo likove sugrađana na fasadama od Zelenog venca do Senjaka. Mesto sastanka je Park Terazijska terasa u Kraljice Natalije kod garaže Zeleni venac, a Urban Hike vodiči ovog puta su NewCycle tim: Marina Dokmanović, arhitekta i Predrag Pantelić, fotograf i dizajner.

Za KCB Urban Hike 2 možete se prijaviti na email: jovana.radovanovic@kcb.rs. Broj hajkera je ograničen.

Fasada je lice zgrade, ono čime se ona predstavlja prolaznicima i na osnovu koje oni zaključuju šta se unutra nalazi. Fasadna dekoracija neodvojivi je deo objekta, ali njeni skulptoralni ili reljefni ukras može se posmatrati često i samostalno. Fasada može biti zagonetna, može biti vrlo eksplicitna, može nam govoriti o zanimanju, ali i ideološkom opredeljenju svoga vlasnika.

Fasadna plastika najčešće je prisutna na javnim objektima, zgradama ministarstava, sudova, obrazovnih institucija. Međutim, između dva rata, preciznije u periodu od 1928. do 1940, sa jačanjem srednje klase, u Beogradu se pojavljuje i niz stambenih zgrada koje na svojim fasadama kroz skulptoralnu predstavu govore o interesovanjima ili prosto imućstvu svojih vlasnika.

Marina i Predrag će nas voditi od kuće do kuće na trasi od Zelenog venca do početka Senjaka i upoznavati sa ovim predstavama, malim i često neprimećenim tajnama beogradskih fasada. Pogledajmo nagore i upoznajmo se sa nemim posmatračima uličnog života – Beograđanima i Beograđankama.

Marina Dokmanović i Predrag Pantelić vole i istražuju grad, njegove predstave i simbole, i prenose ih na proizvode brenda New Cycle.

Vodiči Marina Dokmanović i Predrag Pantelić

Par saveta:

  1. Neophodna je udobna obuća i odeća kojoj neće smetati kišica ili vetar ako nas iznenade.
  2. Sa sobom ponestite flašicu vode, neki snekić, telefon da fotkate, a mapice i informacije ćemo obezbediti mi!
  3. Planirajte vreme i rezervišite bar 3 sata za hajk. Odvojite za sebe dovoljno vremena da budete opušteni i uživate u svakom trenutku.
  4. Budite fleksibilni – tokom ovakvih šetnji moguće su i manje izmene, promene rute ili neplanirana zadržavanja na nekoj od tačaka šetnje.
03.Apr 2021
Park Terazijska terasa
besplatno