Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Srbija domaćin prve „Coworking & Coliving konferencije Jugoistočne Evrope“

AUTOR: CityMagazine 17 Sep, 2019
Srbija domaćin prve „Coworking & Coliving konferencije Jugoistočne Evrope“

Nakon Berlina, Pariza, Barselone, Lisabona, Milana, Brisela, Amsterdama i Dablina, Beograd je posle čitave jedne decenije konačno dospeo na listu domaćina dugoočekivane konferencije posvećene savremenom svetskom trendu „coworking & coliving” konceptu poslovanja. Međunarodna konferencija pod nazivom Coworking & Coliving Conference Southeast Europe biće održana od 9. do 11. oktobra u Beogradu (Kombank dvorana) i Mokrinu (Mokrin House), a okupiće više od 300 učesnika iz celog sveta.

Coworking & coliving koncept je savremen oblik poslovanja koji menja svetsku ekonomiju. Razvija novi oblik međuljudskih odnosa, podstiče saradnju i umrežavanje, kreativnost i razmenu ideja. Povećava inovacije, razvija preduzetništvo, povećava zaposlenost, razvija zajednicu otvorenu za razmenu ideja, saradnju i spremnost na promene” – istakao je Miroslav Mijatov glavni organizator konferencije i osnivač prvog coworking prostora u Srbiji Smart Office. On je ovom prilikom podsetio i na činjenicu da su coworking prostori već godinama domaćini milionima freelancer-a, preduzetnika i digitalnih nomada širom sveta, a sve češće i pojedinim korporacijama koje odlučuju da usvoje ovaj koncept, jer provereno podstiče kreativnost i timski duh zaposlenih.

Miroslav Mijatov

Od 2005. do danas otvoreno je više od 15.000 coworking prostora širom sveta. Srbija je vremenom postala deo ove zajednice, a pionir u implementaciji ovog koncepta bio je 2012. godine Miroslav Mijatov kada je otvorio Smart Office. Od tada do danas otvoreno je blizu 40 coworking prostora u Srbiji, a u međuvremenu je i Ivan Brkljač razvio i najbolji coworking & coliving prostor u Srbiji Mokrin House, koji još nazivaju i „kuća kreativnih ideja“, mesto okupljanja digitalnih nomada koji veruju da je sloboda u modernom načinu poslovanja bez granica i na bilo kojoj tački sveta. Zahvaljujući ovakvoj filozofiji poslovanja Mokrin House se našao i na Forbsovoj listi najboljih coliving prostora na svetu za digitalne nomade.

Konferencija će prva dva dana biti održana u Kombank dvorani, a trećeg dana gosti iz inostranstva i Srbije program nastavljaju u Mokrin House-u koji je uz Coworking asocijaciju Srbije suorganizator ovog događaja. Aktualne teme poput samozapošljavanja, freelance-inga, rada na daljinu, digitalnih nomada, inovacija i startup-ova biće vodeće u brojnim panel diskusijama i radionicama. Konferenciju je podržalo Nemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) kroz Nemačko-srpsku inicijativu za održivi rast i zapošljavanje, a značaj konferencije prepoznao je i tim platforme Serbia Creates.

„Mokrin House” (Foto: Dejana Nikolić

„Želimo da ova konferencija svake godine bude održana u nekoj od zemalja Jugoistočne Evrope i da na taj način podstičemo svest o bitnosti preduzetništva i samozapošljavanja. Cilj nam je da globalno širimo coworking & coliving koncept poslovanja i umrežavanje sa svetskom zajednicom, ali i da jačamo srpsku coworking zajednicu, razmenu ideja i dobrih primera prakse iz celog sveta i da na taj način promovišemo Srbiju kao glavni hab kreativne industrije Jugoistočne Evrope” – istakli su organizatori i najavili prisustvo brojnih značajnih govornika iz svetske coworking zajednice poput Karstena Ferča (Nemačka), Majka LaRose (SAD), Tobiasa Kremkaua (Nemačka), Ronalda Van Der Hofa (Holandija), Leneke van Rosum (Holandija), kao i mnoge druge eminentne stručnjake iz Srbije i sveta među kojima se nalazi i sedam TedX govornika: Lazar Džamić, Branimir Brkljač i Slavimir Stojanović iz Srbije, Metju Trineti, Kelsi Kroford i Betsi Bonema (SAD) i Stefani Brison (Kanada).

„Mokrin House” (Foto: Branislava Brandić)

Svi zainteresovani svoje mesto mogu obezbediti već sada ukoliko se registruju na linku, a više o konferenciji moguće je pronaći na zvaničnom sajtu konferencije www.cccsee.com.

Najčitanije

5 retkih fizičkih karakteristika koje vas čine posebnim

Svaka osoba je jedinstvena. Mada svi imamo određene zajedničke karakteristike koje nas čine ljudima, fizički razlike između nas su neupitne.…

Gistro priče: Deset evra

Kiša je padala trideset osmi sat zaredom. To veče je u Beogradu bio skup Nesvrstanih. Na nekom glupom portalu sam…

Aktuelni modni trendovi u skladu sa horoskopskim znakom

Ne znamo da li se i vama čini da je teško ispratiti sve modne aktuelnosti, pa smo zato odlučili da…

Najnovije - Scena

Beč na platformi „OnlyFans“

„Koliko golotinje možemo da podnesemo?“ Nova akcija Turističke organizacije Beča predstavlja provokativna umetnička dela i otvara diskusiju o slobodi umetnosti…

Mister Bin je zalutao na remek-dela klasičnog slikarstva

Sve je smešnije sa Mister Binom, zar ne? Lik koga su Ričard Kertis i Rouan Ektinson stvorili početkom ’90-ih, a…

Džoni Dep se vraća u Srbiju povodom promocije novog animiranog serijala

Proslavljeni holivudski glumac Džoni Dep dolazi u Beograd povodom promocije prvog animiranog serijala proizvedenog u Republici Srbiji u produkciji kompanije…