Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

U Rijeci predstavljen program otvaranja Evropske prestonice kulture koji se održava 1.2.2020.

AUTOR: CityMagazine 20 Jan, 2020
U Rijeci predstavljen program otvaranja Evropske prestonice kulture koji se održava 1.2.2020.

Urbanom riječkom Operom industriale i sa više od 70 događanja na više od 30 različitih lokacija u središtu grada, programom koji će trajati 24 sata, Rijeka 1. februara otvara godinu u kojoj postaje najzanimljiviji evropski grad!

Mobilizacija kulture u organizaciji i u učestvovanju, puna srca i dobre energije, kakva dugo nije viđena događa se u Rijeci 1. februara 2020. na otvaranju Evropske prestonice kulture. To je dan koji treba uneti u svoj kalendar i onda doći u Rijeku, spustiti se u centar grada i biti deo najveće kulturne žurke koja traje 24 sata i nudi mnoštvo događaja za sve uzraste, ukuse i želje.

Rijeka 1. februara ulazi u godinu u kojoj postaje jedan od najzanimljivijih gradova Evrope jer u 365 dana nudi više od 600 kulturno-umetničkih događaja.

Rad i ponos, bunt i avangarda, nasleđe i tradicija

Opera industriale – središnji je program otvaranja koji se u 19 sati događa u Riječkoj luci.  U njemu Rijeka odaje poštovanje svojim radnicima, umetničkoj avangardi i tradiciji kraja koji je okružuje te ujedno podseća na temeljne društvene vrednosti na kojima je izgrađena moderna Evropa.

Luka predstavlja snažnu identitetsku tačku Rijeke. U prošlosti i sadašnjosti grada ona je simbol otvorene i moderne Rijeke pa izborom ovog prostora za središnji program otvaranja EPK, Rijeka šalje poruku o važnosti razumevanja Luke različitosti koja počiva na prihvatanju jedra svih boja.

Opera industriale nastala je prema muzičkom predlošku riječkog umetničkog dvojca JMZM (Josip Maršić i Zoran Medved) u orkestraciji hrvatskog kompozitora, maestra Frana Đurovića, a izvešće je gotovo stotinu i pedeset izvođača, te nekoliko hiljada ljudi u publici, dok režiju programa potpisuje Dalibor Matanić.

24 sata kulture, zabave, urbane muzike, humora, plesa…

Uz središnje događanje u Riječkoj luci, program otvaranja Evropske prestonice kulture donosi i 24 sata sjajnog provoda na riječkim ulicama i trgovima, u kafićima i klubovima. Više od 70 događaja na preko 30 lokacija u centru grada priprema se u organizaciji neverojatno velikog broja udruženja, preduzetnika, umetničkih organizacija i pojedinaca. U tom programu nastupa oko pet stotina  izvođača, a možda i više. Rijeka 1. februara postaje mesto koje zadovoljava sve uzraste, ukuse i želje.

U jutarnjem i prepodnevnom delu programa, dominiraju plesne, dramske i muzičke izvedbe te nastupi dečjih horova, vokalnih sastava i plesača odnosno plesačica. Posebno će biti zanimljive dnevne pop up izvedbe na neuobičajenim mestima poput pevanja ili plesa na Riječkoj ribarnici, ali i poput anti-turističke ture riječkim turističkim autobusom. Oko 20-ak dramskih umetnica uključeno je u prepodnevna i dnevna događanja. U horske i vokalne nastupe uključene su sve generacije – od dece do penzionera. 

Već u popodnevnim satima na određenim lokacijama započinju nastupi DJ-eva kojih u ukupnom programu, uključujući i večernja događanja po klubovima – ima više od 30. Posebno se među njima  izdvaja DJ Nicky Siano, vlasnik i dizajner prostora koji se smatra prvim njujorškim disko klubom, THE GALLERY i prvi resident kluba STUDIO 54.

Takođe, već popodne kreću koncertni nastupi, rock, pop, jazz i blues izvođača i bendova a ukupno u celom danu uključujući i večernje nastupe po klubovima u Rijeci nastupa preko 60 grupa koje donose rock, pop, elektro i jazz muziku. U Pogonu kulture nastupiće tako Jonathan, Parafi, Fit, Denis&Denis, u klubu Život elektro pop duo The Siids, u klubu Crkva tech house kolektiv Deep’n’Delicious. Više izvođača nastupa u Palachu u organizaciji RiRocka, a na brojnim drugim lokacijama ređaju se nastupi  Marka Tolje, Duška Jeličića Bonace, Šajete, Izeta Medoševića, Marinade… sveukupno – koncertna ponuda u gradu biće toliko raznolika žanrovski i izvođački da u njoj zaista mogu svi uživati.

Svetlo i buka – Riječka luka

Pauza u nastupima na ulicama, trgovima i klubovima traje samo za vreme središnjeg programa otvaranja u Riječkoj luci, od 19 do 20:30 sati kada se sva publika seli na molove lučkog bazena odakle će pratiti izvođenje Opere Industriale.

Ova velika urbana opera koja se izvodi na otvorenom donosi zvukove grada, industrije i buke, muziku i efekte koji nastaju kombinacijom svetlosti i tame te snažne simbole Rijeke i Evrope.  

Varioci, iskre, buka brusilica, limovi i železarija – simboli su radništva i radnika koji su s ponosom gradili Rijeku.

Kuća ekstremnog muzičkog pozorišta Damira Bartola Indoša s Rumoristima na specifičnim instrumentima – šahtofonima u izvođenju se dotiče velikog riječkog umetnika koji je snagom svoje pisane reči najavio dolazak evropske avangarde – Janka Polića Kamova. Program otvaranja donosi energiju njegovih stihova čime Rijeka potvrđuje evropski relevantnu poziciju ovog svog velikog pisca.

U izvođenju učestvuje i posebno atraktivan finski hor muškaraca koji vrište, zveckaju i viču – Mieskuoro Huutajat. Oni će doneti simbole burne riječke istorije u kojoj je ovaj grad, kao malo koji drugi, u samo poslednjih stotinu godina promenio čak sedam država pod kojima se razvijao.

Na velikoj pozornici nastupiće i dodatni mešoviti hor Jeka primorja pod dirigovanjem Igora Vlajnića te orkestar gudačkih i duvačkih instrumenata sastavljen od članova Orkestra opere HNK Ivana pl. Zajca.

U izvođenje je uključen i ansambl od dvadeset riječkih gitarista i deset bubnjara te radnički orkestar brusilica, varioca i iskri. Oni nose energiju riječkog panka i roka koja je u svoje vreme predstavljala buntovnu i hrabru Rijeku.

Više svetlećih posebno dizajniranih prostornih instalacija biće postavljeno na nekoliko lokacija u luci, a na lokacijama koje vode prema luci biće postavljene prostorne instalacije – Kaleidoskopi. U programu učestvuju i osvetljeni manji brodići i barke unutar zaliva luke.  Svoju središnju svečanost otvaranja Rijeka će završiti najsnažnijim zvukom koji je okružuje još od pradavnih vremena. Zvončari  ogromnom bukom zvona – magičnim starim paganskim ritualom – teraju zimu i najavljuju proleće u Evropskoj prestonici kulture, novo doba u koje Rijeka ulazi 1. februara 2020.

Nakon ove rapsodije zvuka, buke, svetla i tame, nastavlja se program na trgovima i u klubovima, koji traje do ranih jutarnjih sati nedelje.

Protokolarni deo otvaranja u HNK Ivana pl. Zajca

U popodnevnim satima subote, u HNK Ivana pl. Zajca održaće se protokolarni deo otvaranja, uz kraće muzičko-scenske nastupe i pozdravne govore, te uručenje plakete Evropske prestonice kulture Gradu Rijeci.

Ovom će delu programa prisustvovati visoki zvaničnici iz Evrope i Hrvatske – predstavnici EU komisije, ministri kulture Evropskih zemalja, predstavnici prethodnih i budućih gradova – Evropskih prestonica kulture, veleposlanici, diplomatski kor… a po završetku protokolarnog dela programa, visoki zvaničnici će se takođe zaputiti u Riječku luku kako bi prisustvovali središnjoj svečanosti otvaranja.

Dugi vikend u Rijeci koji ne treba propustiti

Bogat celodnevni (i celonoćni) program garancija je uživanja u kulturi, izvrsnog provoda i ludog produženog vikenda u Rijeci. Valja reći da se već u petak, 31. januara u riječkom Muzeju moderne i savremene umetnosti otvara izložba S kolekcijom Davida Maljkovića, a veče obeležava Noć muzeja.

U subotu, 1. februara seod ranih jutarnjih sati odvija spomenuti kulturni i zabavni program na preko 30 lokacija u centru Rijeke, a za sve ljubitelje kulture, Rijeka u nedelju nudi posetu izložbama koje su u sklopu projekta Evropske prestonice kulture već ranije otvorene u Pomorskom i istorijskom muzeju Hrvatskoga primorja: D’Annunzijeva mučenica; Violinom iznad Granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona; Nevidljive granice. Ko ne stigne u petak na otvaranje, izložbu S Kolekcijom – Davida Maljkovića u Muzeju moderne i savremene umetnosti može pogledati i u nedelju.

Nema dileme, Rijeka je 1.2. najzanimljiviji grad Evrope, a to ostaje i tokom čitave 2020. jer u kulturno-umetničkom programu ova Evropska prestonica kulture u 365 dana nudi preko 600 pojedinačnih događaja u koje je uključeno više od 300 organizacija iz 40 zemalja Evrope i sveta.

Fotografije: B. Vukosav

Najčitanije

Viktorija Bekam u šik izdanju za svečanu priliku

Viktorija Bekam je žena kojoj u stilskom pogledu gotovo da nema ravne, i to na svetskoj sceni. U prilog joj…

Ova hrana je dobra za mozak

Godinama se već priča o tzv. superhrani. To su namirnice koje su izrazito dobre za ljudski organizam, zbog čega je…

Veliki hit Elene Ferante konačno stiže na veliko platno

Književni fenomen poznat kao Elena Ferante ima mnoge fanove u Srbiji, a baš za sve vas imamo dobre vesti. Naime,…

Najnovije - Scena

Novi broj City Magazine-a u Danasu u utorak 26. oktobra

List Danas i City Magazine čekaju vas zajedno na trafikama širom Srbije u utorak 26. oktobra. Danas i City Magazine…

Zabavne slučajnosti koje se dešavaju samo jednom u životu

Kako biste reagovali da hodate supermarketom i na ambalaži nekog proizvoda ugledate ilustraciju čoveka koji izgleda isto kao vi? A…

Vikend preporuke 22-24.10.

Dragi naši, kako bismo vam olakšali izbor aktivnosti za vikend, odlučili smo da na jednom mestu sakupimo nekoliko preporuka za…