Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Uzbudljiva evropska startap scena

Kalifornijska Silicijumska dolina, globalni centar za inovacije u oblasti visoke tehnologije, dominantno je svetsko središte najrazličitijih startapova. Ali Evropa je poslednjih godina kreirala snažan i uticajan startap ekosistem s razvijenim centrima i kompanijama koje se ubrzano razvijaju.

Uznemiravanje tržišta

Termin startap opisuje kompaniju koja je u prvom stadijumu poslovanja, i uključuje jednog ili više preduzetnika koji razvijaju proizvod ili uslugu za koje smatraju da su traženi. Startap kompanije uvek počinju s ograničenim prihodom i visokim troškovima, i potreban im je kapital iz različitih izvora. Najbolji startapovi temeljno istražuju prilagođenost proizvoda, i shvataju povratne informacije ozbiljno. A uz prodaju relevantnih proizvoda ili usluga, oni takođe grade angažovane zajednice. I, posebno važna odlika najboljih jeste da – uznemiravaju tržište, odnosno – zasnivaju se na idejama koje menjaju postojeći tržišni status quo.

Praćenje startap scene, tehnoloških inovacija i zanimljivih, realizovanih ideja, reći će vam mnogo toga o vremenu u kome živimo. Startapovi su pokazatelj u kom pravcu se svet menja.

Izvor: www.eustartups.com

U Evropi su rasadnici ideja koje se vremenom transformišu u uspešne startapove često tehnički fakulteti velikih univerzitetskih centara (Oxford, Cambridge, ETC Zurich…). Podaci navode da je preduzetništvo u Evropi sve popularnije, mnogo više nego želja da se pripada korporacijama, a čak 15 velikih evropskih gradova ima više od 50.000 profesionalnih programera. Prvi evropski startap centri bili su London, Pariz, Berlin i Stokholm, a vremenom je sve počelo da se širi i grana, i na startap sceni su zablistali i Kopenhagen, Barselona, Dablin, Lisabon, Oslo i Talin.

Uspešni u prošloj godini

Uspešni evropski startapovi nastavili su da se razvijaju i tokom prošle, posebno izazovne godine.

Među zapaženima bio je i slovački startap Photoneo osnovan 2013. godine. Predstavili su 3D kameru za brzo skeniranje koja ima najvišu rezoluciju i najveću tačnost na svetu. Inteligentni roboti slovačkog startapa pomažu kompanijama u automobilskoj industriji, zatim u logistici, elektronskoj trgovini, prehrambenoj i medicinskoj industriji.

Kreativni softverski studio iz Barselone, Acid Tango, dizajnira i razvija softvere za finansirane startapove, preduzetnike, i za razna odeljenja za inovacije. Prepoznatljiv je i češki startap Behavee koji se bavi tehnologijom koja je u službi marketinga. Behavee se obraća vlasnicima malih preduzeća koji nemaju znanje ili resurse za sprovođenje marketinških kampanja. Sve se zasniva na veb analitici koja je jednostavna za upotrebu. Poljski startap Fitqbe pomaže poslodavcima sledeće generacije da zadrže i angažuju talente. Među tehnološkim startapovima koji se bave putovanjiima izdvojio se hrvatski tehnološki startap DGROOPS – jedina platforma za putničke agente koja omogućava povezivanje s hotelima radi realizacije grupnih rezervacija.

Finski Kipuwex je osmislio originalno tehnološko rešenje koje pomaže pacijentima i članovima njihovih porodica – posebno u fazi oporavka od bolesti. Kipuvek je lagan IoT uređaj koji bežično i kontinuirano meri mnoštvo klinički relevantnih biomarkera od vitalnog značaja za procenu zdravstvenog stanja. Biomarkeri mogu daljinski da se nadgledaju bilo gde i u bilo koje vreme, putem mobilne ili veb aplikacije. Pouzdana merenja su od velike koristi – i za zdravstvene radnike i za kućne korisnike aplikacije.

Na listi uspešnih u prošloj godini našao se i španski startap MediQuo koji je osnovan u Barseloni 2017. godine, i izdvaja se na tržištu po svojoj invenciji. On nudi posebnu pomoć – organizuje sastanke sa stručnim medicinskim osobljem – na daljinu ili uživo. Zanimljivo je da je njihovu aplikaciju 2020. godine instaliralo preko 650.000 korisnika i na taj način je realizovano preko milion medicinskih pregleda.

Italijanski startap Everli se kontunuirano razvijao i pre pandemije – osnovani su u 2014, pre nekoliko godina su doživeli ubrzan rast, a u 2020. i posebnu ekspanziju. Sada se nalazi u odličnoj poziciji da postane najprofitabilnija kompanija za dostavu namirnica na italijanskom tržištu, ali i da se razgrana u drugim evropskim zemljama.

Zanimljivi i perspektivni

U godini koja je tek počela očekuju se i nove ideje i nove realizacije. Objavljene su i mnoge liste onih koji su se već dokazali na tržištu, ali ih očekuje i dalji rast. Među njima je i lista desetak perspektivnih startapova u Velikoj Britaniji, objavljena na sajtu techround.co.uk.

Izvor: startapsrbija.rs

Cazoo pomaže kupcima polovnih vozila nudeći im bolji uvid u ponudu, vrednosti, pogodnosti… Reč je o jednom od najbrže rastućih biznisa u Velikoj Britaniji. Sve popularniji britanski startap je nedavno potpisao višegodišnji ugovor s fudbalskim klubom Premier lige, Evertonom, a postao je i glavni partner i sponzor dresa fudbalskog kluba Aston Villa.

Vlasnici Hush Blankets su svoje Hush (tihe) pokrivače predstavili na tržištu u 2018. godini, a zatim su prikupili 1,6 miliona dolara putem crowdfunding-a, i razgranali biznis predstavivši još četiri posebna prekrivača i druge originalne proizvode.

Hopin je virtuelna platforma za onlajn događaje na kojoj mogu da se kreiraju zanimljivi virtuelni događaji koji povezuju ljude širom sveta. Novitet koji ova platforma nudi jeste simuliranje fizičkog događaja. Odnosno, dopuštanje smislenih interakcija i povezivanja ljudi.

U duhu vremena je i Loop Email, aplikacija za saradnju putem e-pošte u kojoj timovi mogu da razgovaraju o poslu i završe posao dok se zabavljaju nadograđujući gmail ili outlook poštansko sanduče.

Izvor: ecosia.org

A startap Ecosia ima posebno plemenitu misiju. Ovaj besplatan pretraživač koristi svoju zaradu za sadnju drveća. Naime, svako njegovo korišćenje vodi ka novoj sadnji.

Kompanija Whereby osmislila je najlakši način za video-susret.

Mladi brend Castore Sportswear je startap koji predstavlja mušku sportsku odeću, a njihov adut je – korišćenje materijala poslednje generacije. Kompanija koristi impresivnu kombinaciju posebno rađenih modernih tkanina i naprednog inženjeringa za stvaranje visokokvalitetne sportske odeće. Cilj koji ne napuštaju jeste da naprave najlakšu, najtrajniju sportsku odeću s najboljim performansama na tržištu. Zanimljivo je da su njihove modele isprobali i testirali elitni sportisti pre nego što su odobreni za proizvodnju.

Karakuri, pokrenut u februaru 2018, koristi inteligentnu robotiku u cilju transformisanja i poboljšavanja usluga svakodnevnog keteringa.

Pure Electric je specijalizovani prodavac za mobilne električne prevoznike – vodeći su na tržištu električnih skutera, električnih bicikala i dodatne opreme.

Perspektivni Toybox Labs je nakon godina istraživanja predstavio Toybox – 3D štampač koji deci omogućava da naprave neverovatne stvari. Tim Toybox Labs ove godine očekuje da će njihov prihod dosegnuti 24 miliona dolara.

Izvor: startapsrbija.rs

Kako do startapa

Raznolika evropska startap scena donosi mnoge nove ideje, interesantna i revolucionarna rešenja u raznim oblastima. Evropski startap sistem se još razvija, a svaka zemlja se susreće s raznim izazovima i nudi razne mogućnosti. Pokretanje startapa zahteva od osnivača bavljenje mnogim pravnim procesima – najpre je potrebno obezbediti kapital i osigurati intelektualnu svojinu. U Evropi postoji više instituciija koje pomažu kompanijama da pokrenu svoj biznis.

iLINC je Evropska mreža pravnih inkubatora, organizacija koja pruža besplatnu pravnu podršku startapovima i istovremeno omogućava postdiplomskim studentima prava profesionalnu praksu u dinamičnom svetu tehnoloških startapova. Na ILINC sajtu može se pronaći potrebna pravna podrška.

Korisna organizacija je i IT IP Law Group Europe – mreža pravnih stručnjaka i nezavisnih advokatskih kancelarija koje delaju u oblastima prava intelektualnog vlasništva, i IT prava. Mrežu čine advokati iz celog sveta, a njeni predstavnici se nalaze u većini evropskih zemalja, uključujući Austriju, Belgiju, Švajcarsku, Nemačku, Dansku, Španiju, Francusku, Veliku Britaniju, Italiju, Srbiju.

U Evropi je sve više finansijskih resursa za rastuće startapove. Zahvaljujući porastu aktivnosti investitora startapovi imaju više mogućnosti da prikupe neophodna sredstva – i za početni kapital i za kasniji razvoj.

I crowdfunding je efikasan način za kompanije u ranoj fazi da dođu do potrebnih sredstava.

Izvor: payflow.es

Poslednjih godina porastao je i broj startap inkubatora i akceleratora. Jedan od najvećih svetskih akceleratora (za finansiranje u pre-seed fazi) jeste Founder Institute. Ovaj institut nalazi se u Silicijumskoj dolini, ima predstavništva u 90 zemalja, i od 2009. godine pomogao je 4.500 preduzetnika rukovodeći se misijom da osnaži zajednice talentovanih i motivisanih ljudi da grade uticajne tehnološke kompanije širom sveta.

Evropski startapovi na jednom mestu

Vodeća internet publikacija koja se bavi evropskim startapovima je www.eu-startups.com, koja postoji od 2010. godine. Na ovom sajtu nalaze se razne vesti, intervjui, recenzije o internet i tehnološkim startap kompanijama iz Evrope. Tu su i dragoceni podaci za one koji žele da razvijaju svoje ideje i pokrenu startap. Svakog meseca sajt poseti više od 300.000 ljudi, a urednici ovog internet kutka navode da se od starta rukovode idejom da povežu evropsku startap scenu, i da podstaknu preduzetništvo u Evropi.

Najčitanije

5 retkih fizičkih karakteristika koje vas čine posebnim

Svaka osoba je jedinstvena. Mada svi imamo određene zajedničke karakteristike koje nas čine ljudima, fizički razlike između nas su neupitne.…

Gistro priče: Deset evra

Kiša je padala trideset osmi sat zaredom. To veče je u Beogradu bio skup Nesvrstanih. Na nekom glupom portalu sam…

Aktuelni modni trendovi u skladu sa horoskopskim znakom

Ne znamo da li se i vama čini da je teško ispratiti sve modne aktuelnosti, pa smo zato odlučili da…

Najnovije - Scena

Ove inspirativne uporedne fotografije će vam pružiti neophodnu motivaciju za rad na sebi

Promene nabolje su i te kako moguće, a posebno ako ste dovoljno uporni i spremni na kontinuiran rad na sebi.…

Ed Širan iznova ima ovu noćnu moru

Ed Širan je u nedavno objavljenom intervjuu za magazin GQ otkrio da ga jedna noćna mora već godinama sprečava da…

Beč na platformi „OnlyFans“

„Koliko golotinje možemo da podnesemo?“ Nova akcija Turističke organizacije Beča predstavlja provokativna umetnička dela i otvara diskusiju o slobodi umetnosti…