Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Fascinantne činjenice o Kleopatri

Egipatska kraljica Kleopatra je umrla pre više od 2.000 godina, ali su istoričari i šira javnost i dalje veoma zaintrigirani njenim životom. Poznata po svojoj lepoti i intelektu, ona je inspirisala mnoga umetnička, književna i dela kinematografije.

U njima je ona često prikazivana kao zavodnica kojoj je pošlo za rukom da opčini rimske vladare, Julija Cezara i Marka Antonija. Ona, međutim, nije bila samo zavodnica, već i jedna od najuspešnijih i najmoćnijih kraljica u istoriji. Saznajte više o Kleopatri u redovima koji slede…

Bilo je više Kleopatri

Slavna kraljica o kojoj danas pričamo nije jedina Kleopatra iz Egipta. Ona je, naime, bila sedma osoba ženskog pola iz dinastije Ptolemejida koja se tako zvala. Njeno puno ime glasilo je Kleopatra VII Tea Filopator.

Mermerna skulptura Kleopatre / Foto: Louis le Grand/Wikipedia Commons

Ona uopšte nije bila Egipćanka

Mada je Kleopatra rođena u Egiptu, ona je u stvari bila grčkog porekla. Kleopatra je ćerka Ptolemeja XII Auleta, naslednika Ptolemeja I Sotera, vojskovođe Aleksandra Velikog koji je 305. godine p.n.e. postao vladar Egipta.

Njena navodno neverovatna lepota je mit

Kleopatra je u filmovima uglavnom prikazivana kao velika lepotica. Istoričari sumnjaju da je to bilo istina. Kao dokaz za to oni prilažu Kleopatrin lik na novčiću iz antičkog Egipta, na kome se vidi da je ona imala dugačak nos i ne baš ženstvenu vilicu. U spisima grčkog istoričara Plutarha takođe piše da Kleopatra sigurno nije bila među najlepšim ženama svog vremena, ali da je ipak bila neodoljiva muškarcima zbog svog intelekta, šarma i smisla za humor.

Portret Kleopatre na novčiću / Foto: PHGCOM/Wikipedia Commons

Kleopatra je bila udata za oba svoja brata

U dinastiji Ptolemejida bila je praksa da njeni članovi sklapaju brakove jedni sa drugima kako bi sačuvali „čistotu krvi“. Sumnja se da su Kleopatrini roditelji bili brat i sestra, a sigurno se zna da je ona prvo bila udata za svog brata Ptolemeja XIII, a kasnije i drugog brata Ptolemeja XIV. Budući da nije htela da deli vlast sa njima, ona je ušla u sukob sa obojicom. Ptolemej XIII se navodno udavio u pokušaju da pređe Nil posle vojnog poraza u jednoj bici građanskog rata između njegovih i Kleopatrinih snaga, dok je Ptolemej XIV pogubljen po naređenju slavne kraljice.

Imala je dete sa Julijem Cezarom

Kleopatra i Julije Cezar su dve godine bili ljubavnici. U tom periodu ona mu je rodila sina, Ptolemeja XV Cezara, poznatog po nadimku Cezarion, što znači „mali Cezar“. U periodu između Kleopatrine smrti i aneksije Egipta od strane Okavijana Avgusta, on je bio jedini vladar na ovoj teritoriji. Njegova vladavina, međutim, nije trajala dugo, budući da su ga Avgustove snage pogubile 30. godine p.n.e, kada mu je bilo svega 17 godina.

Sastanak Antonija i Kleopatre, Ser Lorens Alma-Tadema, 1885 / Foto: Wikimedia Commons

Još uvek nije poznato kako je tačno Kleopatra izvršila samoubistvo

Opšte je poznato da su Kleopatra i Marko Antonije oduzeli sebi život 30. godine p.n.e, nakon odlučujućeg poraza njihovih snaga u borbi sa Avgustovom vojskom u pomorskoj bici kod Akcijuma. Istoričari su saglasni da je Marko Antonije zabio sebi nož u stomak, dok se o uzroku Kleopatrine smrti još uvek debatuje. Neki veruju da je ona dozvolila zmiji otrovnici da je ujede, dok drugi tvrde da je verovatnije da je sama uzela otrov.

Izvor: My Modern Met

Naslovna slika: Kleopatra, Džon Vilijam Voterhaus, 1888 / Wikimedia Commons

Najčitanije

5 retkih fizičkih karakteristika koje vas čine posebnim

Svaka osoba je jedinstvena. Mada svi imamo određene zajedničke karakteristike koje nas čine ljudima, fizički razlike između nas su neupitne.…

Gistro priče: Deset evra

Kiša je padala trideset osmi sat zaredom. To veče je u Beogradu bio skup Nesvrstanih. Na nekom glupom portalu sam…

Aktuelni modni trendovi u skladu sa horoskopskim znakom

Ne znamo da li se i vama čini da je teško ispratiti sve modne aktuelnosti, pa smo zato odlučili da…

Najnovije - Scena

Ove inspirativne uporedne fotografije će vam pružiti neophodnu motivaciju za rad na sebi

Promene nabolje su i te kako moguće, a posebno ako ste dovoljno uporni i spremni na kontinuiran rad na sebi.…

Ed Širan iznova ima ovu noćnu moru

Ed Širan je u nedavno objavljenom intervjuu za magazin GQ otkrio da ga jedna noćna mora već godinama sprečava da…

Beč na platformi „OnlyFans“

„Koliko golotinje možemo da podnesemo?“ Nova akcija Turističke organizacije Beča predstavlja provokativna umetnička dela i otvara diskusiju o slobodi umetnosti…